Az okostelefon-tulajok örök versenyfutásban vannak az idővel, ami leginkább abban nyilvánul meg, hogy többségük vagy azon stresszeli magát, hogy a készülék akkumulátora kihúzza a nap végéig, vagy azért, hogy gyorsabban töltse az akkut az a nyavalyás töltő. Mindkettőre vannak azért szerencsére megoldások, a BlackBerry 10 operációs rendszer legújabb, 10.3.1-es például egy ilyen szoftveres újítással segít a helyzeten, ennek a működését mutatom most meg nektek.

Már az elején szeretném leszögezni, hogy a BlackBerry által a rendszerbe ültetett megoldás egyáltalán nem forradalmi találmány, az Android például évek óta rendelkezik különféle akkukímélő megoldásokkal, melyek gyártótól függően eltérő hatásfokkal működnek. A rendszer alap működése ettől még mindenhol ugyanaz, vagyis a szoftver leszabályoz néhány funkciót, ezzel kvázi olyan hatást elérve, mintha egy autónál egyszerűen nem nyomnánk annyira a gázpedált.

Az akkukímélő funkciókat a Rendszerbeállítások "Akkumulátorkímélő üzemmód" menüpontjában találjátok, itt a következőket tudjátok állítani:

  • Meghatározható, hogy az akkukímélő mód automatikusan bekapcsoljon-e, illetve ha igen, akkor milyen akkumulátor töltöttségi szinten (százalékban),
  • Akár manuálisan is ki-bekapcsolható a spórolós mód, ez egyrészt akkor jó, ha többet akarsz takarékoskodni az energiával, másrészt pedig akkor, ha alacsony töltöttség ellenére is szükség van a teljes értékű funkciókra,

Ha bekapcsol az akkukímélő mód, a kijelző fényereje automatikusan csökken, valamint bármit is állítottál be a menüben, 30 másodperc alatt zárol a kijelző. Emellett kézzel beállíthatod, hogy a szoftver visszafoghatja-e a processzor teljesítményét, illetve kikapcsolhatja-e a Továbbfejlesztett kapcsolatok üzemmódokat (erről majd később).

Ha ennél is többet akarsz spórolni, beállíthatod, hogy a rendszer az adatkapcsolatot és a GPS helymeghatározást is lelője. Az akkukímélő üzemmód a BlackBerry szerint helyzettől és beállításoktól függően akár 15-20 százaléknyi plusz is kisajtolható az áramforrásból, ami pont elég lehet ahhoz, hogy az akkumulátor töltöttségi szintje által kiváltott, különböző intenzitású rohamokkal kísért pánikbetegség tünetein enyhítsünk.

süti beállítások módosítása