Ha így folytatjuk, lassan a csapból is 4G fog folyni, a mobilszolgáltatók idén ugyanis már nagyon komolyan veszik az új generációs mobilnet fejlesztését, hogy aztán az ügyfeleknek minél jobb minőségű mobilnetet tudjanak adni. A jobb minőségű terméket meg ugye többen akarják megvásárolni, tehát a végén mindenki jól jár az egésszel. Most éppen a Telenor Magyarország előfizetői járnak jól, hiszen a szolgáltató tök ingyen ad mindenkinek 4G-t.

Ez pedig nem azért jó elsősorban, mert mostantól mindenki csilló megabittel töltheti le az indexet, vagy gyorsabban töltődik majd be a Facebook (bár ez sem kizárt), sokkal inkább azért, mert pár hónapon belül gyakorlatilag mindenhol lehet majd netezni a mobillal, olyan helyeken is, ahol 3G-vel soha nem lehetett, és ezek után minden valószínűség szerint soha nem is lehet majd. 

telenor_passport.JPG

Mindehhez csak egy 4G-képes okostelefon kell (az újabb BlackBerryk közül az STL100-1 -es Z10-et leszámítva mind az), meg egy új generációs SIM, ha a régivel valamiért nem működne a szolgáltatás. Az új SIM-et is ingyen adja egyébként a cég, szóval ez sem jelent plusz kiadást, maximum időben. 

Most már tehát csak a feltöltőkártyások kényszerülnek a kapaszkodósávba, de csak idő kérdése, és a Telenor alighanem rájuk is kiterjeszti a 4G-s szipiszupernet szárnyait. Alant olvashatjátok a témában kiadott sajtóközleményt:

Márciustól a Telenor tarifacsomagtól függetlenül, minden mobilinternetes ügyfele számára 4G hálózati hozzáférést biztosít. A társaság valamennyi lakossági és üzleti előfizető részére elérhetővé teszi a Telenor legújabb generációs, 4G-szolgáltatását, melyet ügyfelei automatikusan, plusz költség megfizetése nélkül használhatnak 4G-képes okostelefonjukon, táblagépükön és mobilinternet modemjükön.

 „A Telenor 3,5 millió ügyfele szereti a Hipernetet: felméréseink tanúsága szerint mind hangminőség-, mind pedig letöltési sebesség szempontjából nagyon elégedettek a hálózattal. Szeretnénk még magasabb szintre emelni ezt az élményt, és minden lakossági és üzleti ügyfelünk előtt megnyitni a 4G világát. Megszüntetjük a technológiák szabta határokat, mostantól minden ügyfelünk számára elérhetővé tesszük a leggyorsabb Hipernetet.” – nyilatkozta a Telenor Magyarország marketing vezérigazgató-helyettese, Mike Michel.

A társaság kínálatában jelenleg több mint harmincféle 4G-képes készülék található. Megfelelő SIM-kártya („USIM”) birtokában az ügyfelek azonnal élvezhetik a 4G-szolgáltatás előnyeit. A Telenor üzleteiben a régebbi SIM-kártyával rendelkező előfizetők kártyáit díjmentesen lecserélik.

Az ügyfelek a Hipernet 4G hálózatot a tarifacsomagjuk szerinti kínált sávszélességgel érhetik el, amennyiben az tartalmaz adatmennyiséget, vagy az előfizetők plusz mobilinternet szolgáltatást, illetve adatjegyet vesznek igénybe. Amellett, hogy a Telenornál megtalálható az akár 150 Mbps elméleti maximális letöltési sebességet kínáló tarifa is, a válaszidő is jelentősen lerövidül. A Telenor Magyarország friss kutatási eredményei szerint a Hipernet előfizetők szinte ugyanolyan gyakran használják telefonjukat böngészésre, mint telefonhívások lebonyolítására. A gyorsabb letöltés hasznos lesz számukra, tekintve, hogy a válaszadók mintegy 41%-a néz videókat, filmeket és televíziót telefonján, 72% pedig streaming-alapú zenehallgatásra is használja készülékét.

A Hipernet bevezetése óta tavaly decemberig ötszörösére, azaz 236 ezerről 1 millió 184 ezerre nőtt a Telenor mobilinternetes hálózatára előfizetők száma. Az elmúlt 4 évben azonban nemcsak az előfizetők száma, hanem a szélessávú hálózat kapacitása is rengeteget fejlődött. Míg 2010 decemberében a hálózaton elérhető maximális letöltési sebesség 7,2 megabit volt, addig mára ez eléri a 150 megabitet, azaz a 4 évvel ezelőtti érték több mint hússzorosát. A Hipernet kültéri lefedettsége az év végéig 97 százalékra nő. A Telenor a Facebookon nemrég végzett felmérése szerint a mobilinternetezők 76%-a nagyon elégedett a Telenor Hipernet hálózatával.

Kösz a képet Balunak!