Kezd a hócipőd tele lenni a kánikulával? Ne aggódj, vagyunk még ezzel így egy páran, ráadásul ha mostanság ránézek a telefonomon az időjós-alkalmazásra, cseppet sem érzem jobban magam a látványtól. Ha már itt tartunk, van egy rossz hírem: a BlackBerryd (vagy bármilyen más márkájú okostelefon) sajnos éppúgy nehezen tolerálja a hőséget, mint te. Ezért nem árthat tudnod, hogy egy modern okostelefon milyen parajelenségeket produkálhat akkor, ha a hőmérő virtuális higanyszála tartósan valami ilyesmit mutat:

hosegriado.jpg

Először is jó ha tudod, hogy az okostelefonok hőségriadó idején halmozottan hátrányos helyzetben vannak, mivel számos olyan komponensből épülnek fel, melyek működésük közben több-kevesebb hőt termelnek. A legfőbb hőtermelő egység mindjárt a processzor, mely nyilván akkor a legforróbb, ha sokat dolgoztatod, vagyis például játszol a telefonoddal, netán videót nézel vele. Szerencsére az efféle CPU-kat évek óta megfelelő hővédelemmel látják el, szóval megsülni jó eséllyel nem fog, de ha meglepetésszerűen kikapcsol, és utána percekig nem akar elindulni a telefon, gyanús, hogy kissé túlhevültek a belső komponensei.

Azt is jó ha tudod, hogy a processzor, pontosabban a chipkészlet egyik komponense dolgozik akkor is, ha adatot forgalmaz, illetve rádiós kommunikációt folytat a telefon, ezért lehet az, hogy tartós adatforgalom (például több ezer névjegy, képek stb. szinkronizálása) esetén, vagy rossz vételi körülmények között a telefon melegszik, és gyorsabban le is merül

ls1.jpeg

Szintén képes alaposan felmelegíteni a telefont az akkumulátor töltése is, a részletek taglalása nélkül ennek egyrészt a töltőáramkör működéséből eredő hőtermelődés, másrészt a töltés közben lezajló kémiai folyamat az oka. Silány minőségű, vagy éppen elöregedett akkumulátoroknál előfordul, hogy a túlmelegedés deformációhoz vezethet (a legjellemzőbb példa erre a "púposodás"), de ez ma már csak extrém körülmények közepette jelentkezik, vagy nagyon régi/rossz minőségű áramforrásoknál. Ja, és van még egy rossz hírem az akkuk kapcsán: ezek az áramforrások mind extrém hideg, mind extrém meleg esetén veszítenek hatékonyságukból, szóval ne csodálkozz, ha a telefonod kánikulában hamarabb lemerül.

Autózás közben a telefonoddal navigálnál? Hacsak nincs klíma a kocsidban, ezzel komoly hősokknak teszed ki az okostelefonodat, a GPS-jelkeresés ugyanis sajnos szintén erősen megdolgoztatja az áramkört, plusz nem mellékesen ilyenkor mivel a kijelző gyakorlatilag folyamatos üzemben dolgozik, idővel az is kisebb kályhává alakulhat. Semmiképpen nem javaslom ezért azt sem, hogy autós navigálás során a telefonodat a tűzforró műszerfalon tárold.

És hogy mit tehetsz annak érdekében, hogy ebben a melegben ne fűtsön még pluszban az okostelefon is, és/vagy megbízható maradjon a működése? Például:

  • Tedd minél jobban szellőző helyre a készüléket, lehetőleg kerüld a direkt napfényt
  • Kapcsolj ki minden felesleges alkalmazást
  • Ha tokban tartod, a kánikula idején vedd ki belőle a telefonodat, mert a tok egyben kiváló hőszigetelő is lehet
  • Ahol csak teheted, használj Wi-Fi-t az adatforgalomhoz

Az Index cikke alapján.

süti beállítások módosítása