A modern telekommunikációs kütyük és szolgáltatások kapcsán olykor-olykor figyelmeztetnem kell magam, hogy az elhamarkodott ítélkezés nem mindig helyénvaló, nem mindent nekem találtak ki, vagy egyszerűen már csak túl öreg vagyok bizonyos dolgokhoz. Ilyenek például a különféle chatalkalmazásokban használatos matricák is. Mert hát most őszintén, ki az a hülye, aki ilyeneket küldözget, pláne még fizet is értük? Nem tudom, de az biztos, hogy sok százmillióan vannak.

Amikor az egyik legősibb mobiltelefonos chatplatformon, a BBM-en megjelentek tavaly áprilisban, azaz pont egy éve a matricák, a régi motoros BlackBerry-hívők többségének nagyjából ennyi volt a reakciója:

cantwatch.jpg

De azért csak jöttek a Kis Hableány meg Shrek matricacsomagok, sőt, a Brazil VB-re is volt csomag focidrukkereknek és még sorolhatnám azoknak a cuki kis figuráknak a nevét, akikről életemben nem hallottam még. 

Eleinte ez az egész matricázás nem tűnt különösebb sikersztorinak, aztán valamikor november tájékán elkezdett működni a dolog a BlackBerrynél, így mostanra olyan 1,87 milliárd kis matricát küldözgettünk egymásnak BBM-en, a havi mennyiség pedig már felülről verdesi az 500 milliós határt. 

bbm-shop-momentum.png

A fenti grafikonon a kék vonal a havonta elküldött matricák számát mutatja, a zöld pedig azt, hogy havonta hányszor látogatták meg a felhasználók a BBM Shopot, vagyis a matricaboltot. Ahol egyébként a matricák mellett most már lehet egyedi PIN-t is vásárolni.

Szóval a BBM-matricák egyre népszerűbbek, a BBM monetizációja pedig ezzel együtt működni látszik, pláne ha a fenti görbe idővel nem laposodik el teljesen. És vajon te hogy járulsz mindehhez hozzá?

Via Inside BlackBerry blog.

Címkék: matrica shop bbm

A roaming mindig is a mobilszolgáltatók legnagyobb fejős tehenei közé tartozott, az SMS mellett, ám szerencsére az utóbbi időben javulni látszik a helyzet. Egyrészt az európai politika is meglátta abban a lehetőséget, hogy a csökkentést ha önként nem megy majd mi letoljuk a torkodon alapon átverje a szolgáltatókon, másrészt meg van, aki magától is belátta, hogy a külföldi mobilhasználat extra költsége, különösképpen az EU határain belül eléggé nonszensz mértékeket öltött. 

voda_bold.jpg

Itt van például a Vodafone, mely már korábban is elég jó roaming opciókkal jött ki, most pedig egyenesen azt állítják, hogy eltörölték a roamingot. Persze ez így sok csillaggal igaz csak legfeljebb, hiszen csak az új Red tarifáknál tűnik el a roaming felár mind a beszélgetéseknél, SMS-eknél és az adatnál, márpedig egy ilyen díjcsomagért havonta azért le kell szurkolni csaknem tízezer forintot. Másrészt meg csak a hazatelefonálás korlátlan ezeknél a Red csomagoknál, EU-s díjzónán belül lehet továbbra is a mindenkor érvényes percdíjat fizetni (ami jelenleg olyan 74 forint) hívás esetén.

Ettől függetlenül azt gondolom, hogy a Red tarifa szépen lassan a legjobb lakossági tarifává növi ki magát, ha valaki irgalmatlanul sokat beszél, abszolút mértékben no brainer, ráadásul most már akkor is, ha a telefonját a határokat elhagyva (szigorúan az EU-n belül maradva) is ugyanúgy akarja használni, mint idehaza. Most pedig következzen a PR-szöveg:

A Vodafone eltörli a roaming díjakat – korlátlan mobilozás az EU-n belül

‘Április 1-től a Vodafone Magyarország átalakítja lakossági és üzleti Red csomagjait, és eltörli az európai roaming díjakat, amely egyedülálló lépés nemcsak Magyarországon, hanem nemzetközi viszonylatban is.’ – jelentette be Diego Massidda, vezérigazgató a szerdai sajtótájékoztatón.

Elmondta, hogy az elmúlt néhány évben a Vodafone több olyan piaci újdonságot is bevezetett, amely rendkívül előnyös az ügyfelek számára. A Vodafone mobil szélessávú lefedettsége – amely jelenleg a lakosság 98,4%-a számára elérhető – még mindig messze a legmagasabb Magyarországon, de Európában és a Vodafone Csoporton belül is kiemelkedő. Máig példa nélkül álló szolgáltatásként, a Vodafone bevezette az Európa Napijegyet, amely nagyon kedvező napidíj ellenében, hazai árakon teszi lehetővé a roaming szolgáltatás igénybevételét. A Vodafone Red csomagjai pedig teljesen átalakították a piacot azzal, hogy – úttörő megoldásként – korlátlan hazai beszélgetést és üzenetküldési lehetőséget kínálnak. Diego Massidda hozzátette, hogy a Vodafone Magyarország az ügyfelek igényeit figyelembe véve folyamatosan fejleszti szolgáltatás- és termékkínálatát, amelynek részeként az elmúlt hetekben az internet-alapú hang- és üzenetküldő szolgáltatások piacát is liberalizálta, a VoIP szolgáltatásokra vonatkozó összes korlátozás feloldásával. Ezen felül bevezette a Red Mozi korlátlan videó-szolgáltatást is, amely páratlan kínálatot nyújt filmekből és TV-sorozatokból.

Mától a Vodafone Magyarország előfizetői elsőként Európa-szerte ugyanúgy tudják használni új lakossági és üzleti Red EU csomagjaikat hívások kezdeményezéséhez és adatkeretük felhasználásához, mintha otthon lennének, minden plusz költség nélkül. Ezen túlmenően, az új Világjegy szolgáltatás segítségével Európán kívül – a legnépszerűbb amerikai, afrikai és ázsiai országokban – is élvezni tudják a korlátlan hazai hívás- és üzenetküldés lehetőségét, valamint adatkeretük felhasználását, fix napidíj ellenében, pontosan ugyanúgy, mint a már korábban is meglévő Európa Napijegy esetében.

Viszlát Roaming

„A Red EU Roaming szolgáltatással a Red előfizetők az Európai Unió bármely országában tartózkodva ugyanúgy használhatják telefonjukat, mintha otthon lennének, azaz utazásaik során egyáltalán nem kell változtatniuk telefonálási vagy adatfelhasználási szokásaikon” – hangsúlyozta Alexandre Froment-Curtil, a Vodafone Magyarország Lakossági szolgáltatásokért felelős Vezérigazgató-helyettese.

A Red EU Roaming szolgáltatással a Vodafone változatlanul 9990 Ft-os havidíjtól nyújt korlátlan belföldi beszélgetést és üzenetküldési lehetőséget előfizetői számára, és korlátlan hazatelefonálási lehetőséget az Európai Unióból valamint Izlandról, Liechtensteinből, Norvégiából, Svájcból és Törökországból.
Világjegy

„A Vodafone kínálatában továbbra is minden előfizetéses lakossági és vállalati ügyfelünk számára elérhető marad a roppant népszerű Európa Napijegy, ennek mintájára pedig április 1-től bevezetésre kerül a Világjegy, amellyel Afrika, Amerika és Ázsia több országából is hazai perc- és SMS-díjjal lehet hazatelefonálni, vagy -üzenni és a hazai adatkerettel lehet internetezni.” – mondta Király István, a Vodafone Magyarország Vállalati szolgáltatásokért felelős Vezérigazgató-helyettese.

A Világjegy használata Afrikában (Dél-afrikai Köztársaság; Egyiptom; Ghána, Katar, Tanzániai Egyesült Köztársaság; Kongói Köztársaság; Lesothoi Királyság; Mozambiki Köztársaság) és Amerikában (Egyesült Államok, Kanada, Mexikó) egyaránt napi 1990 Ft-ba kerül, míg Ázsiában (Ausztrália, Dél-Korea, Fülöp-szigetek, Hongkong, India, Indonézia, Japán, Kambodzsa, Kína, Malajzia, Srí Lanka, Szingapúr, Tajvan, Thaiföld, Új-Zéland) napi 2990 Ft-ba.

Címkék: vodafone roaming

A BlackBerry a multiplatformos üzenetküldő platformja, a BlackBerry Messenger fejlesztése során a Windows Phone-os felhasználókat finoman szólva nem kényeztette el eddig. Miközben Androidon és iOS-en már szinte minden funkciója elérhető a programnak, addig a WP-s verzió az egészen újítónak tűnő kezelőfelület mellett tulajdonképpen nem adott semmi extrát a chatelésen kívül. Pedig a BBM jóval többet nyújt ennél, például van saját közösségi szolgáltatása, BBM csatornák néven.

bbm_wp2.jpg

A programot fejlesztő csapat most mintha kezdené utolérni magát a Microsoft rendszerével is, de legalábbis a hiányzó funkciók közül az egyik, a BBM-csatornák megjelennek a mostohán kezelt rendszerben is. A BBM csatornák kezelése cserébe olyan területekre evezhet Windows Phone-on, ami más platformoknál nem működik a rendszer alapjaiban eltérő működése miatt. Ilyen például a csempés csatornanézet.

A BBM Windows Phone-on futó új kiadása a következő hetekben válhat elérhetővé, a tesztfázis lezárását követően.

Utána pedig nincs más hátra, WP-seknek is irány a BerryBlog BBM-csatornája, a C000190A7 PIN-en!

Címkék: wp bbm windows phone

A BlackBerry Blend talán a legjobb újdonsága lett a sokat szidott tél végi BB10-rendszerfrissítésnek, aki valamiért nem váltott még 10.3.1-as verzióra, az ezzel kivételesen valami nagy jóságból maradt ki. Persze azért a BlackBerryt a PC-vel, vagy tabletekkel összekötő kliens még messze nem tökéletes, nekem például a teljesítményével kapcsolatban finoman szólva akadnak még fenntartásaim, arról nem beszélve, hogy a kikapcsolhatatlan csatlakozási értesítés az őrületbe kerget olykor.

blend_nagy.png

Mázli, hogy a BlackBerry Blend ezen a két területen mindenképpen javulni fog a már javában készülő 1.2-es verzióval, melynek múlt hét végén vált elérhetővé a nyilvános bétája. Az új Blend többek közt átgyúrt kezelőfelülettel köszönti majd a gyanútlan felhasználót, emellett gyorsabb is lesz, illetve immár nem feltétlenül Hub-értesítéssel fog kikergetni a világból a csatlakozáskor, hanem a kijelző tetején lévő értesítési sávban fog megjelenni egy ikon a csatlakozáskor (pont mint a BlackBerry Bridge idején a régi OS-eknél).

A felhőben élők számára alighanem magát a mennyországot jelenti majd, hogy a Blendbe bekerül a legnépszerűbb felhős tárhelyek kezelése is  (Dropbox, Onedrive, Box), vagyis keresztbe-kasul mindent lehet majd szinkronizálni mindennel a Blend appon keresztül.

Sajnos az egyik legkézenfekvőbb nagy durranást későbbre tartogatja a BlackBerry (már ha tartogatja), a Blend API-nak se híre, se hamva, vagyis külső fejlesztők alkalmazásai egyelőre nem kerülhetnek be a Blend alá, pedig beh szép is lenne mondjuk Whatsapp-olni a PC-n keresztül!

A BlackBerry Blend 1.2-es verziója a tervek szerint április elején érkezik.

Címkék: blackberry blend

A BlackBerry Leap valószínűleg nem az az okostelefon, mely megrengeti majd a világot, és amit azért nem lehet már most piacra dobni, mert a hipergyors processzorból, vagy a csillió pixeles kijelzőből még nem tudott eleget legyártani a beszállító ahhoz, hogy az első tízmillió darabot piacra lehessen dobni a készülékből. Részben éppen ezért a Leap-et már most meglehetősen sok kritika éri, ami szerintem egyrészt kissé méltatlan, másrészt eléggé nonszensz is egy olyan modellel kapcsolatban, amit néhány beavatotton kívül senki nem foghatott kézbe.

new-blackberry-leap.png

Az egyik ilyen beavatott az a Donny Hallivell, aki párszor már mutogatott megjelenés előtt álló BlackBerryket a hivatalos céges blogon -- most is ezt teszi a Leap-pel egy egyperces, amolyan nyálcsorgatós videóval, amiből mondjuk túl sok minden megint nem derül ki, azon kívül, hogy ezen a készüléken is a BlackBerry 10 10.3.1-es verziója fut, és - meglepetés! - van rajta Blend meg Hub. 

A lényeg szerintem, hogy a Leap egy megfizethető árú full touch igásló lesz, ami folyékonyan futtat minden BB10-es alkalmazást, beleértve magát az operációs rendszert, emellett várhatóan nem fog lemerülni az akkuja három öt-hat óra alatt, még intenzív használat mellett sem. Ja, hogy nincsenek csúcs speckói? Egyrészt ezen túl minek, másrészt ki mondta, hogy csúcsmodell lesz a Leap?

Via Inside BlackBerry blog.