A poszt címe azért megérne egy csillagozást, de erről majd inkább később. A lényeg, hogy a BlackBerry megállapodott a világ legnagyobb, független pénzküldő-szolgáltatójával, a PayPal-lel, így rövidesen a BlackBerry Messenger is csatlakozhat azokhoz a platformokhoz, melyeknek integrált része ez a pénzügyi szolgáltatás. Magyarul: rövidesen BBM-kapcsolatoknak direktben küldözgethető tetszőleges mennyiségű pénzösszeg, feltéve, hogy a túloldal is PayPal-felhasználó. Meg, hogy a felek olyan országban éljenek, mely rajta van partnercégek listáján, a támogatott régió tagjaként.

paypal-screenshot2.png

És akkor itt jönne az a bizonyos kis csillagos megjegyzés, a részemről ugyanis meglehetősen szkeptikus vagyok azzal kapcsolatban, hogy a köztudomásúlag párnahuzat-nagyhatalomnak tekinthető Magyarország valaha fel fog-e kerülni erre a listára, de persze ne legyen igazam. Igazság szerint a szolgáltatás még annyira bevezetési fázisban van, hogy csupán néhány kiválasztott kanadai bétatesztelő használhatja csak, amihez természetesen nekik is szükségük van egy PayPal accountra, valamint a BBM legfrissebb bétaverziójára, melyet a hazánkban egyébként hivatalosan továbbra sem elérhető Beta Zone-ból lehet letölteni.

A chatprogramokon keresztüli pénzküldés amúgy egyáltalán nem új keletű dolog, még a BlackBerry háza táján sem. Egy-két ázsiai országban jelenleg is működik néhány kereskedelmi bankon keresztül a hasonló elvekre épülő BBM Money, de a BlackBerryn túl több chatplatform is kínál hasonló funkciót (pl a Google-féle Hangouts, mely a Google Walletre építi a szolgáltatást).

A chatprogramokba behúzott pénzküldési funkció egyébként elképesztően logikus, egyben kényelmes opció lehet egyeseknek, a PayPal-lel kötött megállapodás pedig gondoskodhat arról, hogy az ügyfelek a digitális kőkorszakban ragadt bankokat megkerülve igénybe vehessenek egy igazán innovatív pénzügyi szolgáltatást. Most már tényleg csak az a kérdés, hogy ezek a szolgáltatások eljuthatnak-e hozzánk, magyarokhoz, és ha igen, pontosan mikor. Addig is következzen egy kis előzetes igényfelmérés:

Via Inside BlackBerry blog.

Kezd a hócipőd tele lenni a kánikulával? Ne aggódj, vagyunk még ezzel így egy páran, ráadásul ha mostanság ránézek a telefonomon az időjós-alkalmazásra, cseppet sem érzem jobban magam a látványtól. Ha már itt tartunk, van egy rossz hírem: a BlackBerryd (vagy bármilyen más márkájú okostelefon) sajnos éppúgy nehezen tolerálja a hőséget, mint te. Ezért nem árthat tudnod, hogy egy modern okostelefon milyen parajelenségeket produkálhat akkor, ha a hőmérő virtuális higanyszála tartósan valami ilyesmit mutat:

hosegriado.jpg

Először is jó ha tudod, hogy az okostelefonok hőségriadó idején halmozottan hátrányos helyzetben vannak, mivel számos olyan komponensből épülnek fel, melyek működésük közben több-kevesebb hőt termelnek. A legfőbb hőtermelő egység mindjárt a processzor, mely nyilván akkor a legforróbb, ha sokat dolgoztatod, vagyis például játszol a telefonoddal, netán videót nézel vele. Szerencsére az efféle CPU-kat évek óta megfelelő hővédelemmel látják el, szóval megsülni jó eséllyel nem fog, de ha meglepetésszerűen kikapcsol, és utána percekig nem akar elindulni a telefon, gyanús, hogy kissé túlhevültek a belső komponensei.

Azt is jó ha tudod, hogy a processzor, pontosabban a chipkészlet egyik komponense dolgozik akkor is, ha adatot forgalmaz, illetve rádiós kommunikációt folytat a telefon, ezért lehet az, hogy tartós adatforgalom (például több ezer névjegy, képek stb. szinkronizálása) esetén, vagy rossz vételi körülmények között a telefon melegszik, és gyorsabban le is merül

ls1.jpeg

Szintén képes alaposan felmelegíteni a telefont az akkumulátor töltése is, a részletek taglalása nélkül ennek egyrészt a töltőáramkör működéséből eredő hőtermelődés, másrészt a töltés közben lezajló kémiai folyamat az oka. Silány minőségű, vagy éppen elöregedett akkumulátoroknál előfordul, hogy a túlmelegedés deformációhoz vezethet (a legjellemzőbb példa erre a "púposodás"), de ez ma már csak extrém körülmények közepette jelentkezik, vagy nagyon régi/rossz minőségű áramforrásoknál. Ja, és van még egy rossz hírem az akkuk kapcsán: ezek az áramforrások mind extrém hideg, mind extrém meleg esetén veszítenek hatékonyságukból, szóval ne csodálkozz, ha a telefonod kánikulában hamarabb lemerül.

Autózás közben a telefonoddal navigálnál? Hacsak nincs klíma a kocsidban, ezzel komoly hősokknak teszed ki az okostelefonodat, a GPS-jelkeresés ugyanis sajnos szintén erősen megdolgoztatja az áramkört, plusz nem mellékesen ilyenkor mivel a kijelző gyakorlatilag folyamatos üzemben dolgozik, idővel az is kisebb kályhává alakulhat. Semmiképpen nem javaslom ezért azt sem, hogy autós navigálás során a telefonodat a tűzforró műszerfalon tárold.

És hogy mit tehetsz annak érdekében, hogy ebben a melegben ne fűtsön még pluszban az okostelefon is, és/vagy megbízható maradjon a működése? Például:

  • Tedd minél jobban szellőző helyre a készüléket, lehetőleg kerüld a direkt napfényt
  • Kapcsolj ki minden felesleges alkalmazást
  • Ha tokban tartod, a kánikula idején vedd ki belőle a telefonodat, mert a tok egyben kiváló hőszigetelő is lehet
  • Ahol csak teheted, használj Wi-Fi-t az adatforgalomhoz

Az Index cikke alapján.

Egészen biztos vagyok benne, hogy sokakban felmerült már a kérdés a BlackBerry Passport Silver Edition múlt heti leleplezése óta, hogy az átalakított külső milyen egyéb, az esztétikumon túl praktikus változásokat hozott a Passport-termékvonalba. Bár tesztet még nem nagyon publikáltak a telefonról, az első felhasználói visszajelzések már befutottak, ezt a posztot részben ezek alapján, valamint a józan paraszti logika nevű (köznyelvben csak okoskodás) tudástár alapján szedtem össze.

Először is van néhány olyan tényszerű változás, mely mondhatni adja magát, márpedig mint tudvalevő, a tények makacs dolgok, szemben az üres bullshitelés nevű mondatcsoport-képződménnyel. Ez utóbbi kategóriába tartozott, hogy a bejelentést követően a BlackBerry nem mulasztotta el közölni, hogy a Passport Silver Edition billentyűzetén valamivel kényelmesebb gépelni, mint az eredeti kiadáson. Ehhez képest

Tény1

A BlackBerry Passport Silver Edition valamivel nagyobb telefon lett, mint az eredeti kiadás, legalábbis ami a készülék magasságát illető. Míg az első Passport-variánsok magassága 128 milliméter, addig a múlt héten bejelentett új változat ehhez képest 3,4 milliméterrel megnőtt. A két típusról készült fotókat vagy rendereket összehasonlítva feltűnő, hogy ez a 3,4 milliméter, vagy legalábbis annak nagy része az alsó, közvetlenül a billentyűzet alatti perem megvastagodásából ered. Az eredmény: javuló egyensúly gépelés közben.

A BlackBerry emellett azt is hangoztatta, hogy a Passport Silver Edition fogása jobb lett az elődmodellhez képest. 

Tény2

Az új Passport-variáció burkolata két fontos pontos különbözik az elődtől. Először is átalakult, robusztusabb lett a telefon fém kerete, alighanem ebből fakad a 

Tény3

Az új kiadás kb 10 grammal lett nehezebb, mint a régi (ez egyébként pont az a kategória, amit egy már eleve 200 gramm körüli telefonnál nemigen vesz észre az ember). Vagyis konkrétan a katalógusadatok alapján: 196 vs 205 gramm.

oslo_frame.jpg

Az új keret felületi megmunkálása más, mint a régié, így már eleve biztosabb fogást nyújt a készülék a két oldalánál. Ehhez hozzájárul, hogy

Tény4

A BlackBerry Passport Silver Edition hátlapja ugyanolyan mintázatot kapott, mint a Classic, a Leap, vagy éppen a korábbi szériából a Z10, szemben az eredeti kiadás sima, selymes tapintású műanyag hátlapjával.

A fentieket gyakorlatilag mind megerősítik a CrackBerry egyik fórumában leírt felhasználói visszajelzések, hozzátéve többek közt, hogy a Silver Edition gombjai komfortosabban, jobban járnak, mint az eredeti Passporton (ez mondjuk marha szubjektív dolog), illetve a kijelző teljesen síkban van a burkolattal, a két szélen nincs az a minimális lekerekítés sem, mint az eredeti változatnál - még ha ennek nincs is használhatóság szempontjából túl sok jelentősége.

Hogy mindettől az új Passport önmagában jobb lett-e, mint a régi, azt szerintem majd az idő eldönti, mindenesetre érdekességként jelezném, hogy a telefon megjelenésének napján felkerült posztban lévő szavazás alapján a Silver Edition az olvasók több mint 44%-a szerint a legjobb Passport, ami eddig készült, 33,6 százalékotok pedig az eredeti kiadás mellett voksolt.

A BlackBerry Passport Silver Edition hamarosan hazánkban is kapható lesz, ígérem, hogy amint lesz rá lehetőségem, én is igyekszem majd igazolni a fent felsorolt tényeket.

Mert hogy most már ilyen is van ám, a hétvégén a CrackBerry megkaparintott ugyanis néhány érdekes, vélhetően ismételten csak belső használatra szánt grafikát a BlackBerry idén érkező új csúszkatelefonjáról, a Mobile World Congressen bemutatott Venice-ről (ez csak a telefon kódneve, hogy végül milyen néven kerül ténylegesen forgalomba, azt egyelőre rejtély övezi).

venice-camera.png

Ezeken a grafikákon többek közt látszik az újdonság keresztmetszeti képe a kameránál, ami egyébként a pletykák szerint egy 18 megapixeles érzékelővel és optikai képstabilizátorral ellátott rögzítőegység lesz -- nem kizárt, hogy a kijelzőhöz hasonlóan ez is a Samsung műhelyéből származik majd. 

venice-hub-android.png

Aztán van még itt két másik, roppant gyanús kép, az egyik a telefont ábrázolja a BlackBerry Hub-bal a kijelzőjén, méghozzá az androidos BlackBerry Hub-bal, illetve van még egy ábra, ami a Google-féle Chromecast kütyüvel való összekapcsolását szemlélteti a telefonnak.

venice-chromecast.png

Aki nem ismerné, a Chromecast egy amolyan tévéokosító kütyü, mely különböző androidos és iOS-es alkalmazásokkal együttműködve tud lejátszani mindenféle tartalmakat (elsősorban videókat) a tévén. Ehhez a platformhoz a BlackBerry 10-et soha nem készítették fel, szóval legalábbis gyanús, hogy amit látunk a fenti képen, az nem BB10.

venice-slider-cam-crop-emboss.jpg

Végül pedig annak, aki végigolvasta a posztot itt a jól megérdemelt jutalom, a Venice-ről készült első, kiszivárgott fotó (ami persze megint olyan, mintha valaki direkt akart volna szar felvételt csinálni valamiről, amire sokan kíváncsiak). Amiről egyébként semmi nem derül ki, maximum az, amit eddig is tudhattunk, illetve még az sem, hiszen nemhogy nincs bekapcsolva a telefon, de még a QWERTY-klaviatúra sem mutatja meg magát a képen.

Ahogy az eddigiekben is, úgy tessék ezúttal is minden, fenti információt kellő távolságtartással kezelni, nehogy aztán sírás (vagy ellenkezőleg: nevetés) legyen a vége!

Via CrackBerry.

süti beállítások módosítása