Aki rendszeresen olvassa a BerryBlogot, tudja, hogy idestova lassan öt éve itt szinte megállás nélkül, mindig vannak posztok, napi rendszerességgel, ha esik, ha fúj, ha történik valami korszakalkotó, ha nem. Aki ismer, tudja, hogy BlackBerryvel kelek és fekszem, számomra a blog írása egyszerre kikapcsolódás és munka, a BerryBolttal egyetemben az egyik legfontosabb pillére az életemnek (életünknek).

baby_bbm.jpg

Most azonban lett egy még fontosabb (lásd fent), így nézzétek el, hogy pár nap szabit veszek ki, de a jövő héten újult erővel folytatódik a BerryBlog hírözön többek közt sok érdekes információval a közelgő nagyágyúról, a PRIV-ről, illetve úgy általában a BlackBerry körüli egyéb, ügyes-bajos dolgokról. 

Addig is a BlackBerrytek legyen veletek! Mindig.

Egyszerűen nem tudom kiverni a fejemből azt a chipsreklámot, amiben a nagyfater nosztalgiázik a régi szép időkön, majd elé kerül egy zacsi az új generációs ropogtatni valóból, és elégedetten konstatálja, hogy valójában semmi nem változott, legfeljebb a csomagolás. Nagyfater előtt le a kalappal, túl tudott lépni a saját korlátain, és megkóstolta az új chipset, nem köpött bele a zacskóba, ugrált rajta páros lábbal, vagy törte össze a botjával. És ami a legfontosabb, nem ítélkezett pusztán a csomagolás láttán. Sok BlackBerry-rajongó példát vehetne nagyfaterről.

BlackBerry-rajongónak, BlackBerry-tulajdonosnak lenni a mai napig egyfajta privilégium. Soha, egyetlen telefonmárkához sem kötődött függőség (CrackBerry) a BlackBerryn kívül. A rajongók kötődése tehát borzasztó erős, különösen a kanadai cég jelen helyzetében, amikor már tényleg csak a legelvakultabbak ragaszkodnak a brandhez, ők viszont nagyon. Ők azok, akik most, amikor a BlackBerry androidos telefont tervez piacra dobni, a leghangosabban kongatják a vészharangot és minimum azt várják, hogy a PRIV keynote részeként John Chen testét felnégyeljék, pedig ő aztán tényleg nem csinál mást, mint megpróbálja valahogy helyrehozni azt, amit elődjei súlyosan elkúrtak.

A vezetői karizmatikusságáról lehetne vitatkozni, de Chen még csak nem is következetlen.

Mióta a BlackBerry élére került, azaz idestova két éve, ugyanazt a stratégiát képviseli, ugyanazt mondja, és igen, azt is elmondta többször, hogy fontos számára a készülékgyártó részleg, mivel csak azzal együtt válik kerek egésszé a kép. És most éppen egy olyan lépést tesz ennek érdekében, mely minden BB10-es készülékhez viszonyítva nagyobb esélyt ad a részlegnek a túlélésre. Sőt, látva a korábbi eladásokat, nagyjából ez az egyetlen esély a túlélésre.

Hozzáteszem, az androidos BlackBerryvel kapcsolatos szkeptikusság nem minden alapot nélkülöző, de nyakamat teszem rá, hogy a PRIV, és az összes, esetlegesen később megjelenő androidos BlackBerry rácáfol a két legfontosabb sztereotípiára. Vagyis arra, hogy egyrészt az Android nem biztonságos, másrészt az Androidos mobilok tök egyformák, nem lehet kitűnni semmivel sem a mezőnyből. Ezekkel kapcsolatban egyébként elképesztő sok marhaságot olvasni a neten, de erről (pontosabban ennek okairól) majd később.

priv_bb2.jpg

A valóság az, hogy ha van cég, amelyiknek komoly sansza van rá, hogy az Androidot egy biztonságos (munka)környezetté tegye, az a BlackBerry. Ha van cég, amelyik az évtizedes gyökerekből táplálkozva (értsd prémium minőségű, egyedi, saját tervezésű mobilkommunikációs eszközök fejlesztése és gyártása) képes olyan készüléket gyártani, mely markánsan kitűnik az androidos mezőnyből, az a BlackBerry. Nincs könnyű dolguk, belátom, de már az első próbálkozás, a PRIV is kitüntetett figyelmet kap, legalábbis ahhoz képest, hogy milyen marginális részesedése van a gyártónak a piacon. És ez aligha véletlen.

Értem én, hogy a múltba révedés néha jó dolog.

Jó néha elővenni a fiókból az erősen kopottas BlackBerry 8300-at, vagy a 9700-t, vagy éppen azon vetélkedni másokkal, hogy ki a nagyobb rajongó, ki használ régebb óta BlackBerryt. Azt is értem, hogy a makacs identitástudat legyőzése marha nehéz. Adott esetben olyan, kinek nagyobb, kinek kevésbé nagy erőfeszítéseket igényel, mint a tájékozódás, netán a gondolkodás. A változás meg egyenesen a sátán szülötte. Ez egyszerű pszichológia. Ezért olvasni annyi fájdalmas, sokszor teljesen fogalmatlan fikázást pont a legnagyobb rajongóktól a különböző fórumokon a PRIV-vel és úgy általában bárminemű androidos BlackBerryvel kapcsolatban.

A PRIV valójában csak annak a mementója, hogy a BlackBerry mostanra eljutott oda, hogy édesmindegy az operációs rendszer. Nincs szüksége a cégnek többé arra, hogy saját rendszert fejlesszen, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Az OS csak egy kis része a teljes képnek, egy eszköz azon cél, vagy vízió érdekében, hogy a BlackBerry a világ legbiztonságosabb, komplett (mobil)kommunikációs megoldását kínálja. 

Az Androidtol a BlackBerry nem lesz más, rosszabb vagy jobb, mint régen. A cég értékei ettől még a régiek. Az Android ha úgy tetszik, csak a csomagolás. Ami most vonzóbb lett, mint valaha.

Aki meggyőződésből nemet mond rá, téved.

süti beállítások módosítása