A BlackBerry PRIV-vel, illetve az Androiddal számos funkció megváltozott vagy átalakult a BlackBerry 10-en megszokottakhoz képest, így például nincs BlackBerry ID sem a rendszerbe integrálva (a helyét a Google fiók veszi át), ami egyben azt is jelenti, hogy nincs jelen a rendszerben az egyik, hozzá kapcsolódó szolgáltatás, a BlackBerry Protect sem. Mindez azonban nem hozza azt magával hogy a Protect funkcióinak nagy része ne lenne elérhető a PRIV-en.

Az androidos PRIV-en a Protect szerepét egyrészt az Android Biztonsági Mentés szolgáltatás látja el, mely képes egyik eszközről a másikra (ez lehet akár teljesen más típusú androidos mobil is) átvinni a beállításokat, valamint a telepített alkalmazások beállításait (ehhez a rendszer a Google szervereit használja). Sőt, a rendszer arra is jó, hogy ha eltávolítasz egy alkalmazást, és utána újratelepíted, akkor nem kell mindent újra beállítanod, mert a korábban lementett beállításokat visszatölti a szoftver a telefonra. A biztonsági mentés beállítását a rendszerbeállítások, Biztonsági mentés és visszaállítás menüpontjában találod.

Ugyanebben a menüpontban tudsz végrehajtani biztonsági adattörlést is a készüléken a Gyári adatok visszaállítása opciót választva. Fontos, hogy a PRIV megkülönböztet megbízható és nem megbízható gyári resetet. Előbbi akkor történik, ha a felhasználó saját maga kezdeményezte az adattörlést, utóbbi akkor, ha a törlés automatikusan indult el 10 hibás jelszóbeírási kísérlet vagy az Android Eszközkezelőn (lásd lentebb) keresztül végrehajtott adattörlési parancs kiadását követően.

android_eszkozkezelo.jpg

A nem megbízható gyári reset után a PRIV csak az eredeti felhasználó Google-fiókjával oldható fel a következő telepítés során, egyébként teljesen használhatatlanná válik -- ebből a szempontból a védelem a BB10 Protectjének lopásgátló funkciójára hasonlít. Ez mindjárt két fontos momentumot is felvet: egyrészt mindig legyen jelszó a PRIV-eden, ellenkező esetben bárki végrehajthat rajta egy megbízható resetet, másrészt ha használtan veszel PRIV-et, ha teheted még az eladó jelenlétében próbálj meg végigmenni a telepítési procedúrán, hogy megbizonyosodj róla, nem maradt-e aktív a védelem a készüléken (ami szinte bizonyossá teszi, hogy a telefon lopott).

Végül a Protecthez hasonlóan az Android is kínál bizonyos távoli vezérlés funkciókat, amivel az elvesztett vagy ellopott telefon megtalálható (vagy legalábbis az utolsó ismert helye megnézhető), távolról megcsöngethető, vagy törölhető a tartalma. Ez a fentebb emlegetett Android Eszközkezelő, melyet a weben és a telefonodon egyaránt elérhetsz (a telefonos appra csak akkor lesz szükséged, ha egy másik androidos eszközt akarsz távolról elérni). A programba mondhatni szokás szerint a Google-fiókoddal tudsz bejelentkezni (fontos, hogy ugyanazt a fiókot használd, amit a telefonodon is).

Android Eszközkezelő a weben

Android Eszközkezelő telepítése a készülékre a Play Store-ból

süti beállítások módosítása