Idén ismét megrendezi évről-évre érdekesebb és aktuálisabb előadásokkal és programokkal tarkított mobilos konferenciáját a HWSW, ahová mindenkit vár a lap, akinek kicsit is köze van a mobilos termékfejlesztéshez, a vállalati mobilitáshoz, vagy akár a mobil bankinghoz. Itt olvashatjátok a lap ajánlását az eseményről, ahol a BerryBlog is ott lesz:

November 23-án a MOM Kulturális Központban vár mindenkit a HWSW, akinek kicsit is köze van a mobilos termékfejlesztéshez. Akár kódolsz, akár tervezel vagy mérsz, a HWSW mobile! konferencián találsz majd nekedvaló előadást és workshopot.

hwswmobile_1500_2.jpg

Idén nyolcvan előadó, köztük egy tucatnyi nemzetközi szakember áll majd színpadra, a rendezvény pedig hét szekcióban veszi végig az év mobilos trendjeit és újdonságait. Néhány példa:

  • Az UX és analitika szekcióban egyórás blokkot kap a Google analitikai platformja, a Firebase.
  • A fejlesztők a chatbotoktól kezdve a progresszív webappokon át a virtuális valóságig mindent kiveséznek majd.
  • A banki API-k megnyitásával robbanás elött áll a mobilos bankolás. Természetesen ez a témakör kapja a főszerepet a konferencia FinTech részlegében is.

Idén a LogMeIn közreműködésével különálló szekcióvá nőtte ki magát az IoT témakör. A keynote előadó a bostoni Freight Farmstól érkezik, amely szintén IoT-ben utazik: az automatizált, konténerekbe költöztetett mezőgazdálkodás a terület egyik legizgalmasabb projektje.

A további részletek a konferencia weboldalán találhatók meg, és ugyanitt lehet regisztrálni is. A napot egy afterparty zárja, az AnKERT-ben kötetlenül beszélgethetsz és sörözhetsz az előadókkal!

 

Vannak emberek, akik mindenféle szadista hajlamaikat azzal élik ki, hogy felboncolnak egy okostelefont (rosszabb esetben szétvernek kalapáccsal, kipörgetik rajta az autójuk kerekét vagy szitává lövik), majd a végeredményt kiteszik az internetre, mások okulására. A lightosabb műfaj ebből a szétszerelős videó vagy képsorozat, amiből most a BlackBerry DTEK50-nek is szenteltek egyet.

A BlackBerry második androidos készülékét egy orosz oldalon láthatjátok, amint éppen atomjaira szedik, hogy a végén aztán ez legyen belőle:

dtek50_kibelezve.jpg

A szétszerelési útmutató sok tanulsággal mondjuk nem szolgál, azt leszámítva, hogy még a szakavatott, értő kezek számára is baromi nehéz munka szétkapni egy DTEK50-et, ebből következik, hogy hasonló mutatványt

Senki ne próbáljon otthon!

A kibelezésről a részletes leírást és a mindenre kiterjedő galériát itt találjátok.

A hónap elején járunk, ami a Google linuxalapú okostelefonos operációs rendszere, az Android számára a biztonsági frissítések időszakát jelenti. Ezeket a frissítéseket rendszerint a Google szokta kiadni elsőként saját telefonkaira (Nexus és újabban a Pixel), de vannak mások is, akik igazodva a Google-hez igazodva az azonnali javítás hívei. Mint például a BlackBerry.

A BlackBerry androidos telefonjai éppen a hét elején kapták meg a november 6-i patch szinttel ellátott frissítést, ami többek közt tartalmazza egy október 19-én nyilvánosságra hozott kritikus sebezhetőség foltozását is. A CVE-2016-5195 jelzésű sebezhetőség, vagy ahogy becézik, "Dirty Cow" egyébként 9 éve van (vagyis most már csak volt) jelen a Linux-kernelben, és minden, rá épülő eszközt sebezhetővé tett.

De miért éppen Dirty Cow? Azért, mert a CVE 2016-5195 a Linux rendszermag copy-on-write mechanizmusát érinti, ennek a rövidítéséből jött létre a Cow, vagyis magyarul tehén.

A szokásos módon, jogosultságnövelésre teret adó hiba felhasználói jogosultsággal rendelkező folyamatoknak adhat rendszergazdai jogosultságot (onnantól kezdve pedig kvázi teljhatalmat), androidos BlackBerryk esetén legrosszabb esetben az első újraindításig.

dirty_cow.png

Ez a javítás a Google szerint egyébként más gyártók számára a decemberben kiadott patch szintbe kerülhet bele, és mindössze két cég okostelefonjai kapták meg eddig a tapaszt: Ez a két cég a BlackBerry és a Samsung (utóbbinál értelemszerűen nem minden modellre érhető el a patch). 

Az androidos BlackBerryk biztonsági frissítéseiről, illetve a novemberben kijavított hibákról az alábbi oldalon lehet tájékozódni.

Ha nem kaptad még meg a BlackBerrydre a novemberi biztonsági frissítést, ne ess pánikba! Az EMEA régióba tartozó androidos készülékek (még a szolgáltatófüggetlenek is) rendszerint egy hét késéssel kapják csak meg a patcheket. 

A sors különösen kegyetlen fintora, hogy a BlackBerry-felhasználóknak a Facebook nem csak BB10-en, Androidon is képes álmatlan éjszakákat okozni, bár utóbbi esetben ez legkevésbé sem csak a BlackBerry androidos mobiljaira vonatkozó megállapítás. Legendák keringenek arról, hogy a világ legnagyobb közösségi hálózatának van a világ legszarabb androidos kliense, ami képes a legerősebb akksiban lévő kapacitást is ripsz-ropsz felzabálni, ezért aki jót akar, szabaduljon a gyári Facebook apptól, legyen bármilyen androidos mobilja. 

Na jó, de Facebook nélkül nem lehet élni!!4!

Dehogynem, legalábbis a gyári kliens nélkül mindenképpen, mivel szerencsére Androidra számos jobbnál jobb alternatíva áll rendelkezésre - van köztük olyan, ami fullosabb funkciókat kínál még a gyári appnál is. Azt persze nem árt tudni, hogy ezek az appok valójában mind úgynevezett web-wrapperek, vagyis amikor megnyitod őket, a Facebook mobil oldalát látod, különböző köntösbe öltöztetve.

Az akkugyilkos Facebook dilemmára jómagam is hónapok óta kerestem a megoldást, mígnem a gyári app valamelyik frissítése végképp betette a kaput, és hirtelen felindulásból töröltem a PRIV-ről. A fenti okból kifolyólag muszáj volt egy alternatív kliens után néznem, ami végül egy barát javaslatára a Swipe for Facebook lett. 

Ez a web-wrapper szerintem a ma létező legjobb alternatív kliens Androidon, mely az ingyenes verziójában is figyelemre méltó tulajdonságokat kínál:

Így például a sima feed mellett teljesen jól kezeli az üzeneteket, vagyis egyből lehet szanálni a Messengert is a telóról, az értesítéseket is jól jeleníti meg, jó a widget-nézet, magának az appnak, illetve a felületnek a kinézetét pedig elképesztő sokszínűen lehet variálni. Szó szerint.

A Pro verzióban emellett olyan finomságok is megtalálhatók, mint a potenciális ismerősök megjelenítésének elrejtése, vagy a szponzorált posztok kiszűrése (ejnye!).

A Swipe for Facebook legjobb tulajdonsága, hogy a hasonló web-wrapperekkel megegyezően az egész app pillekönnyű, nem zabál szinte semmilyen erőforrást, hagyja pihenni a készülék processzorát, így egy ilyen app önmagában órákat képes spórolni az akkus üzemidőn, miközben a használata alig jár kompromisszummal (hirtelenjében a névjegykezelés, élő videók lejátszása jut csak eszembe).

Ha te is kipróbálnád, nézd meg az ingyenes verziót itt (a fizetős változat 1000 forintba kerül):

undefined

A mai nap nagy híre, hogy a BlackBerry két újabb androidos mobilja, a DTEK50 és a DTEK60 megjelent Indiában, az egyik legnagyobb helyi okostelefon-disztribútor, az Optiemus kínálatában. Bár Indiáról van szó, nem érdemes lebecsülni ennek a dealnek a jelentőségét (pont azért, mert Indiáról van szó), még akkor sem, ha arrafelé nem feltétlenül a drágább telefonokat kapkodják a népek. Itthon talán ennél picit nagyobb relevanciájú hír, hogy a múlt héten a DTEK50 szép csendben feltűnt a Telekom kínálatában.

dtek50_telekom.jpg

A legnagyobb hazai operátor ezúttal is (mint a PRIV-nél) csak a katalógusba listázta be a telefont, ami azt jelenti, hogy a DTEK50 egyetlen boltban sincsen kirakva, kizárólag online rendelhető - viszont pár nap alatt bárhová elküldik az országba.

Az árakat végigböngészve az is látszik, hogy a szolgáltató a gyártói pénzpumpa híján alaposan megkéri az árát a DTEK50-nek, így aki Dominóval, vagy előfizetés nélkül szeretne ilyen telefont venni, 126 ezrest kell leszurkolnia (online kedvezménnyel!). Persze ettől még valamilyen drágább díjcsomagra vállalt hűséggel az ár szokás szerint lejjebb tornászható, és kérhető kamatmentes részletfizetés is a telefonra, szóval ebből a szempontból meg jó, hogy a Telekom felkarolta a jelenlegi legolcsóbb androidos BlackBerryt.

A DTEK50-et itt találjátok meg a Telekom honlapján.