A címben szereplő állítást nem én találtam ki, hanem - nem fogjátok kitalálni - az egyik legnagyobb független windowsos portál, a Windows Central, mely tegnap hosszú cikkben áradozott a KEYone-ról, és hogy mennyire verhetetlen az új BlackBerry, ha a mobilos Office 365-tel, pontosabban az Office alkalmazásokkal akar komolyan dolgozni az ember. A cikk egészen odáig merészkedik, hogy kerek-perec kijelentse

bárcsak valaha készült volna Windows 10 Mobile-ra épülő okostelefon hardveres QWERTY billentyűzettel.

Ami mint tudjuk most már végképp az utópia kategória, de most nem is ez a lényeg, szóval kanyarodjunk csak vissza a cikkre, amiben a szerző dacára annak, hogy bevallottan vannak ellenérzései az Androiddal kapcsolatban, oda-vissza dicséri a KEYone-t.

word_on_keyone_wc.jpg

Többek közt leírja, hogy:

  • Az egyre fejlettebb prediktív algoritmusoknak köszönhetően az üvegen gépelés továbbra is szívás, már ha az ember nem kétszavas chatüzenetekben gondolkodik, hanem hosszabb szöveget, táblázatot akar szerkeszteni.
  • A KEYone touchpadként is funkcionáló billentyűzetével a mobilos szövegszerkesztés valóságos felüdülés. (szerk. - van ám Alt és programozható Ctrl fizikai gomb is a KEYone-on, csak szólok)
  • Ha mindehhez hozzáadjuk a programozható gyorsbillentyűket, az őrült akkus üzemidőt és a szóközben elhelyezett ujjlenyomat-szkennert, egy mobilos produktivitásra kihegyezett szörnyeteget kapunk.

Ha ez a cikk mondjuk a CrackBerryn jelent volna meg, azt mondanám -- azon kívül, hogy minden szavával egyetértek --, hogy persze-persze, az elvakult rajongók hajlamosak kicsit szemellenzősen nézni a világot, de mondom mégegyszer, a Windows Central hozta le az írást.

Mondjuk pár évvel ezelőtt sokat nem tettem volna rá, hogy valaha ilyen cikk megjelenhet az egyik legnagyobb windowsos rajongói oldalon, de az élet szolgált már ennél furcsább fordulatokkal is, nem igaz?

Via Windows Central.

Hiába volt kénytelen elhalasztani a rajtot áprilisról májusra, majd júniusra a BlackBerry okostelefon-brandet licencelő, illetve a készülékeket gyártó TCL, úgy fest, hogy állandósult a hiány a rajtra a KEYone-ból, a legújabb androidos BlackBerryből. Bár az állandó, mesterségesen gerjesztett készlethiány lehet ügyes marketingtrükk is (van olyan gyártó, amelyik rendszeresen eljátssza), egyre inkább az az érzésem, hogy jelen helyzetben inkább valamilyen, a képletbe előzetesen nem kalkulált elem okozhatja a hiányt.

bestbuy_keyone.jpg

Mert ugyan a KEYone már több régióban is kapható, a nyugati piacokról érkező hírek alapján úgy tűnik, hogy a BlackBerry Mobile gyakorlatilag heti szinten próbál tűzet oltani egyes értékesítőknél, pár tucattól néhány száz darabig terjedő készletbővítéssel. A legnagyobb amerikai műszaki kereskedelmi lánc például tegnap alig egy órával azután jelezte, hogy kifogyott a KEYone-okból, hogy kitette weblapjára az információt: újra elérhető a készülék.

A helyzet máshol sem sokkal jobb, Amerikában ráadásul a CDMA-hálózatra tervezett változatok még meg sem jelentek a boltokban, ami kapásból több mint százmillió potenciális vásárló számára elég problémássá teszi a KEYone beszerzését.

És ami minket, kelet-európaiakat illet: ne ringassa senki magát abba az illúzióba, hogy a készlethiány nem lesz kihatással a magyar piacra, így a KEYone forgalmazása várhatóan elég döcögősen indul majd itthon is -- várhatóan a következő hetekben. Amint lesz közelebbi infónk, természetesen szólunk.