A BlackBerrytől eddig mondhatni mi sem állt távolabb a kétkártyás, vagy iker SIM-es telefonoknál, ami részben az egész BlackBerry ökoszisztéma működésének, másrészt meg a célpiac igényeinek volt betudható, ám az újabb piacokkal úgy tűnik, ennek a korszaknak is vége lesz, nem is olyan sokára. 

Míg a nyugati világ QWERTY-rajongóit a Mercuryról szóló hírek hozzák lázba, addig Indonéziában már javában készül a helyi piacra szánt, Indonéziában gyártott BlackBerry, ami a kiszivárgott pletykák szerint a BBC100-1 -es modellszámot viseli majd, a végleges neve pedig pont akkora rejtély, mint a Mercurynál. Most viszont -- első alkalommal -- megjelentek az interneten a nem hivatalos műszaki részletek a telefonról, amit például ők is használhatnak majd:

indonesia-selfie.jpg

E szerint a PT BB Merah Putih által gyártott BlackBerrybe egy Qualcomm Snapdragon 425-ös SoC kerül, ami egy négymagos, 1,5 GHz-es CPU-t és egy meglehetősen gyengécske grafikus processzort takar. De sebaj, mert az egyébként meglehetősen nagy, a pletykák szerint 5,5 hüvelykes képátlójú kijelző felbontása csak 720p lesz, cserébe tele lesz nyomva memóriával a készülék: a rendszermemória 4 GB-os, a háttértár 32 GB-os lesz.

És akkor visszakanyarodva végre a bevezetőre, a készülék a pletykák szerint két SIM-et fogad majd, ami azt jelenti, hogy ez lehet az első iker SIM-es BlackBerry a piacon. Ez a megoldás egyébként nyugatabbra nem annyira megszokott és népszerű, a feltörekvő ázsiai piacon viszont felettébb kedvelt, és bizonyára itthon is lenne egy-két előfizető, aki hasznát tudná venni. Hogy ebből a modellből kerül-e Magyarországra, az jó kérdés, hivatalos úton szinte biztos nem, a hátizsákjában meg ugye mindenki azt hoz(at) haza Indonéziából, amit akar (és amit nem vesznek el tőle a vámon). Hivatalos részletek hamarosan...

Via Twitter.

Én kérek elnézést a cím miatt, de a higgyétek el, hogy az új nyomógombos BlackBerry, a Mercury kapcsán tényleg minden kiderül egy hónap múlva, legalábbis Steve Cistulli, a TCL amerikai főnökének legújabb twitter-bejegyzése immár a Mercury debütálási dátumát is hivatalosan megerősít, szóval jól véssétek fel a naptárba:

2017. február 25.

Ami egyébként a barcelonai Mobile World Congress -1. napja, vagyis a TCL még a show kezdete előtt lerántja a leplet a Mercuryról, amit félig-meddig bemutattak az idei CES-en, csak éppen a részletek nem derültek ki a BlackBerry által tervezett és a TCL műhelyében készülő újdonságról. Cistulli egyébként az alábbi animált GIF-et tette ki a Twitterre, és biztos vagyok benne, hogy ezen túl még fogunk látni tőle mindenféle titokzatos posztokat:

Valószínűleg itt, vagyis a Mobile World Congressen fog kiderülni a gigahertzek és gigabájtok mellett, hogy a Mercury mikor és mennyiért kerül majd forgalomba. Az szinte biztos, hogy ezúttal nem kell majd annyit várni, mint a PRIV megjelenésére 2015-ben, de nem kizárt, hogy itthon azért egy picit még türelmesnek kell lenni az MWC után is. Addig is nézzétek meg az egyik legjobb taperolós videót, ami a Mercuryról készült január elején:

Címkék: mercury launch mwc

Az új nyomógombos BlackBerry, a Mercury (vagy ki tudja, hogy hívják majd) igazi bemutatkozására még bő egy hónapot kell várni, az azonban egyre biztosabbnak látszik, hogy a végső dizájn a január elején bemutatott prototípushoz képest nem fog változni. Hogy a burkolat alá mi kerül, az persze majd megint csak Barcelonában, a Mobile World Congress idején válik nyilvánossá, de amit Vegasból posztoltak a szerencsésebb blogok és tech lapok, az valószínűleg már kőbe vésett, legalábbis ami a dizájnt illeti.

Ez persze nem jelenti azt, hogy a Mercury mindig is így nézett ki, illetve ne képzelték volna el lelkes rajongók (akár te is) másnak. Itt van például ez a fantáziarajz egy állítólagos prototípusról, ami mondjuk szerintem sosem létezett, de oda se neki, legalább el lehet játszani a gondolattal, hogy mi lett volna, ha ilyen lenne  a Mercury (még akkor is, ha ilyen igeidős szerkezet nincs).

dtek70_prototype.jpg

A fantáziarajz, vagy prototípus, vagy nevezzük akárminek, nagyjából négy ponton mutat lényegesebb eltérést a Mercurytól, legalábbis abban a formában, ahogy a CES-en láthattuk. Egyrészt a billentyűzet nem négy, hanem ötsoros, fix numerikus gombokkal. Másrészt a készülékház full fekete. Harmadrészt van a kijelző felett BlackBerry logó. Végül pedig az androidos navigációs gombok nem fixen, a kijelző alatt vannak, hanem más androidos BlackBerrykhez hasonlóan a kijelző jeleníti meg az ikonjaikat.

Most eltekintve attól, hogy az egész összehasonlító fotó nyilvánvalóan egy közepes Photoshopolás eredménye, neked melyik tetszik jobban?

dtek70_prototype2.jpg

P.s.: Fent van egy szintén Photoshop-gyanús fotó is a prototípusról, ez a poszt készítése után futott be.

Via Twitter.