Ha Európában, európai disztribúcióból (tehát nem hongkongi importból) jutott hozzád a KEYone-od, akkor a hétvégén jó eséllyel kaptál egy rendszerüzenetet, miszerint új rendszerfrissítés érhető a mobilhoz. Ezúttal azonban nem a szokásos havi biztonsági frissítés fog letöltődni mintegy 1,3 GB-nyi adatforgalmat generálva (szóval jobban teszed, ha Wi-Fi-re csatlakozol, mielőtt ráböksz a letöltés gombra), hanem az Android 8.1-es verziója. 

Az akár fél óráig is tartó frissítést követően ha nem is egy vadiúj telefont kapsz, azért az Oreo működése -- főképp a felszín alatt -- hoz pár jelentős változást. Különösen a 3 GB-nyi rendszermemóriával rendelkező készülékek tulajdonosai számára jó hír, hogy az új verzió jobban menedzseli mind az operatív tárat (RAM), mind a háttértárat. Azaz már önmagában a telepítés hatására fürgébbé válhat a telefon -- amitől egyébként külföldi fórumokon többen be is számolnak.

oreo_keyone.jpg

Emellett az Android 8.1 szigorította azt is, hogy egy app mit és hogyan csinálhat a háttérben futva, ami jó hatással lehet az akkumulátoros üzemidőre, esetleg csökkentheti a háttérben zajló adatforgalmat, vagyis spórolhat a havi adatkerettel. 

Változott még kis mértékben az értesítések kezelése, illetve bekerült a menübe egy-két új funkció (mások meg máshová kerültek, ilyen például a rendszerfrissítés vagy az éjszakai mód, netán a súgó, ami mostantól "Preview" néven érhető el), de gyökeres változásra összességében ne számítson senki.

Maga a frissítés egyébként hivatalosan több mint egy hónapja (egész pontosan augusztus közepétől) elérhető egyes KEYone-variánsokra, az európai modellek azonban -- ki tudja, milyen megfontolásból -- rendszerint később kapják csak meg ezeket a frissítéseket. Mondjuk még mindig jobb, mint az amerikai Sprint számára készült CDMA-típusok, melyek a hírek szerint soha nem frissülnek Android 8.1-re.

süti beállítások módosítása