Van az úgy, hogy a mobilgyártók csak úgy ímmel-ámmal frissítik a készülékekre eredetileg kiadott szoftvereket és van olyan gyártó, aki rendesen, 1-2 havonta kiad kisebb-nagyobb update-eket a telefonhoz, melyek a hibajavítások mellett olykor új funkciókat is tartalmaznak. A nyár óta kapható KEY2-hoz éppen mostanában érkezik meg az első ilyen, funkcionális frissítés, ami az Android fő verziószámát érintetlenül hagyva egy rakás igazi ínyencséget csempész a BlackBerry-zászlóshajó szoftverébe.

Az új, ABI067 kódnevű szoftvercsomagba így belekerült a KEY2 LE-vel debütált multi account rendszer, amit a BlackBerry (pontosabban a Google) Duál alkalmazások névvel illet. Ennek lényege, hogy bizonyos, bejelentkezéshez kötött közösségi és/vagy csevegőalkalmazások megduplázhatók a telefonon, így gyakorlatilag párhuzamosan lehet használni két különböző fiókkal ugyanazt az appot. A magányos lelkek ezzel üzengethetnek saját maguknak, de nyilván nem elsősorban az ő kedvükért építették bele a rendszerbe a funkciót, hanem azoknak, akik mondjuk egy céges és egy privát fiókot/fiókokat használnak párhuzamosan.

abi067_1.jpg

A Duál alkalmazások üzemmód jelenleg a Messenger, Instagram, WeChat és Whatsapp platformokkal kompatibilis, a lista az ígéretek szerint később bővül majd. Azoknál az appoknál, melyeknél a bejelentkezés mobilszámhoz kötött, csak dual SIM-es készülék esetén működik a kettőzött fiók, amit az Alkalmazások és értesítések menüpontban lehet ki-be kapcsolni, alkalmazásonként.

Az újabb androidos BlackBerrykről sokan hiányolták a flip to mute értesítéskezelést, vagyis azt, hogy egy bejövő hívást a készülék felemelésével és lefordításával el lehet némítani. Az új KEY2 szoftverbe ez is bekerült, a Parancsikonok és kézmozdulatok menüpontban a Némítás lefordításra opcióval aktiválható.

abi067_2.jpg

Bár magyarul (még) nem ért, mégis az egyik leghasznosabb újítása az új szoftvernek, hogy mostantól be lehet programozni az oldalsó funkciógombra a Google Asszisztens indítását. Ez egyébként ha magyarra van állítva a készülék nyelve, nem működik (pontosabban a Google keresőjét indítja el), de mint mondtam, ez rövidesen változhat. A Google Asszisztens profilt a Parancsikonok és kézmozdulatok / Gyorsgomb menüpontban lehet ki-be kapcsolni.

abi067_3.jpg

Végül, de nem utolsósorban az új szoftverrel külön állítható a billentyűzet és a fix Android navigációs gombok fényereje, illetve hagyható mindkettő automatán is akár, így a fényerő a környezeti fényviszonyokhoz alkalmazkodik, hasonlóan a kijelző fényerejéhez (már ha aktív ez a funkció). A billentyűzet és a navigációs gombok fényerejét a Megjelenítés menüpontban lehet állítani.

A KEY2 új, egyébként októberi Google patch levelt tartalmazó frissítése fokozatosan, régiónként különböző időpontokban érhető el a készülékekre. A telefon a frissítés elérhetőségéről automatikusan tájékoztat.

süti beállítások módosítása