Szintén a tegnapi D: Dive into Mobile konferencián beszélt Mike Lazaridis arról, hogy a PlayBookon debütáló QNX a tervek szerint a jövőben a BlackBerry okostelefonokra is átköltözik majd, hogy váltsa a jó öreg, java-alapú platformot. Korábbi pletykák arról szóltak, hogy a BlackBerry 7 OS már a QNX-re fog épülni - hogy ez így lesz-e, azt egyelőre továbbra sem tudni, a fejlesztési irány mindenesetre most már egyértelműnek tűnik.

A QNX blackberrys portjával azonban mindjárt két aprócska probléma is adódik. Egyrészt a robusztusabb platform rendszererőforrás-igénye meglehetősen magasra teszi a lécet, így alaposan fel kell tuningolni a jövő BlackBerryjeit ahhoz, hogy többek közt a teljes Flash-támogatás működjön az okostelefonokon is. Lazaridis ezt frappánsan úgy fogalmazta meg, hogy amíg nem kerül kétmagos (vagy többmagos) processzor a BlackBerrykbe, addig a QNX okostelefonos átportolására vajmi kevés esélyt lát.

A másik probléma a fejlesztőket érintheti, lévén a QNX nem java-alapú rendszer, és a külső fejlesztői platformok közül láthatóan elsősorban az Adobe AIR felé próbálják terelgetni a programozókat. Mindez azt jelentheti, hogy egy rakás népszerű alkalmazást kell majd jelentősen átgyúrni, ha eljön az új platform ideje.

Címkék: java adobe air qnx