Bár éppen tegnap írtuk mi is, hogy egyes tengerentúli szolgáltatóknál közel sem megy olyan jól a RIM szekere, mint egy éve, elemzők pozitív előrejelzéseket tettek közzé a cég november végén véget ért harmadik pénzügyi negyedévével kapcsolatban. Szakértők szerint mindenképpen a kanadaiak malmára hajtja majd a vízet a jövőben a tény, hogy a mobilszolgáltatók hálózati erőforrásaival a BlackBerryk bánnak a legtakarékosabban - mások szerint a takarékos üzem oka, hogy a BlackBerry-tulajok jellemzően kevésbé aktívak az interneten.

A várakozások szerint a RIM a harmadik negyedévben is jelentős mennyiségű BlackBerry 9800-on adott túl, ami tekintve, hogy ez a cég jelenlegi zászlóshajója, jó hatást gyakorol majd mind a bevételi, mind a nyereségességi mutatókra. A teljes BlackBerry értékesítési volumen egyébként az előrejelzések szerint valamivel 14 millió darab felett lesz világszerte, vagyis a RIM ugyanannyit adott el az összes általa forgalmazott telefonból, mint ahány iPhone-t értékesített az Apple nagyjából ugyanabban az időszakban.

Az új telefonokhoz a várakozások szerint nagyjából 5,1 millió új BIS előfizetést aktiváltak világszerte, ami ugyan nem rekordteljesítmény, de további, jelentős bevételhez juttatja hozzá a céget. A vállalat egyébként a második negyedéves eredmények közlésekor úgy kalkulált, hogy a harmadik negyedévben az árbevétel 5,3-5,5 milliárd dollár közt mozog majd.

Mindezzel együtt érdekes következtetésre jutottak az elemzők a RIM jövő évi esélyeivel kapcsolatban: bár a szakma többé-kevésbé egyetért abban, hogy a kanadaiakra komoly nyomás nehezedik az egyre erősebb konkurencia részéről, az operátorok számára ugyanakkor lassan kezelhetetlenné válik a manapság divatos készülékekkel rendelkező felhasználók által generált adatforgalom.

A szolgáltatóknak éppen ezért jól felfogott érdekük, hogy olyan eszközöket adjanak az ügyfelek kezébe, melyek takarékoskodnak a hálózati erőforrásokkal, ráadásul a RIM szolgáltatásaira (így elsősorban a BlackBerry Internen Services-re) előfizető ügyfelek után a mobilszolgáltató is részesedést kap, ami plusz bevételt jelent a cégnek.

A RIM holnap adja ki a harmadik negyedévi teljesítményről szóló üzleti jelentését.

Címkék: blackberry rim
süti beállítások módosítása