Nem győzzük kapkodni a fejünket a PlayBookkal kapcsolatos elemzői előrejelzések és spekulációk kapcsán: előbb aggályok az akkumulátoros üzemidővel kapcsolatban, később rekordeladást prognosztizáló, optimista jóslatok, most meg itt egy újabb elemzői vélemény, ami egyenesen azt állítja, hogy halva született a RIM tabletje (ezt mondjuk már más is mondta, amikor általában véve a kijelzők méretéről, illetve ezzel összefüggésben a 7 hüvelykes TFT-vel felszerelt tabletek használhatóságról volt szó).

A Wedge Partners egyik elemzője, Brian Blair szerint a koncepció már alapjaiban bukta, hiszen a PlayBook, vagy legalábbis az első változatok - ahogy az jó ideje közismert a szakmában - nem lesznek képesek önállóan használni a RIM robusztus üzenetkezelő rendszerét, ergo nem lesz sem a BlackBerryknél megszokottt legendás push e-mail, sem naptárszinkronizálás, sem BlackBerry Messenger az eszközön.

Ami lesz helyette, azt úgy hívják, hogy BlackBerry Bridge, de a nevéből eredően ehhez elengedhetetlenül szükség lesz egy BlackBerry okostelefonra, ami Bluetooth-kapcsolaton kommunikál a PlayBookkal. Ha az összeköttetés él, jönnek-mennek a levelek a tablet és a telefon közt, ha nem, minden tartalom marad a telefonon. Mindez Blair szerint hatalmas kitolás azokkal a felhasználókkal, akiknek egyébként nincs BlackBerryjük, vagyis a RIM kívülről gyakorlatilag nem számíthat vásárlókra egészen addig, míg a PlayBook nem tudja ugyanazt nyújtani PIM-szinten, mint egy BlackBerry.


Mike Lazaridis, a RIM egyik első embere a PlayBook bejelentésekor

Blair emellett állítja, komoly versenyhátrányt jelenthet, hogy a PlayBookhoz eleinte várhatóan nagyon kevés alkalmazás készül (a RIM a startra 4000 PlayBook-kompatibilis alkalmazást ígért korábban), ráadásul a kanadaiak nem kínálnak tartalomdisztribúciós hátteret a tablethez , így felmerül a kérdés, hogy a vásárló honnan tölthet majd le zenét vagy filmeket a PlayBookhoz.

Az elemző ugyan elismeri, hogy a PlayBook az erős hardver és a multitask-képességek révén ígéretes eszköznek tűnhet, főként a technológiai újdonságokra fogékonyabb vásárlók számára, a PIM-funkció nélkül azonban a kütyü lényegében nem más, mint egy meglehetősen drága hardveres webböngésző.

Most már tényleg csak keveset kell aludni ahhoz, hogy kiderüljön, kinek lesz igaza.