Ezen a héten egy olyan alkalmazást ajánlunk nektek, mely a netes közvéleményt rendkívüli módon képes megosztani: az egyik fél szerint abszolúte hiánypótló, hasznos appról van szó, a szkeptikusok pedig éppen ellenkezőleg, teljesen feleslegesnek tartják a programot. Ez a program nem más, mint a SmartWiFi.

A hongkongi S4BB fejlesztésében készülő, nagyjából egy éve megjelent SmartWiFi lényege az energiahatékonyság növelése lenne. A fejlesztők abból az alapproblémából indultak ki, hogy a BlackBerryk Wi-Fi kapcsolata ugyan rendkívül hasznos tud lenni bizonyos helyzetekben, de értelemszerűen csak ott, ahol rendszeresen tudunk hotspothoz csatlakozni (otthon, munkahelyen, iskolában stb.).

Egyéb esetekben a Wi-Fi opciót nem árt kikapcsolva tartani, hogy ne fogyassza feleslegesen az energiát az állandó hálózatkereséssel, különösen olyan helyeken, ahol a hotspot-felhozatal meglehetősen bőséges. Ezt a folyamatot automatizálja a SmartWiFi, mely a telefon helyzetét érzékelve képes eldönteni, hogy olyan területen vagyunk-e ahol jó eséllyel az általunk korábban eltárolt WLAN-hálózat rádiuszába kerülhetünk.

A folyamatosan háttérben futó alkalmazás nem GPS-jel, hanem cellainformációk alapján tájékozódik, és öntanuló módon működik, tehát miközben mi a hotspothoz csatlakozunk, feljegyzi azoknak a mobilcelláknak az ID-it, amelyekhez a telefon kapcsolódik. Ha lecsatlakozunk a hotspotról, a program a cella/cellák elhagyása után automatikusan kikapcsolja a WLAN-rádiót, ha pedig a telefon újra a profilhoz rendelt valamelyik cellához csatlakozik, automatikusan visszakapcsolja azt. Ha ez így leírva elsőre bonyolultnak hat, a fenti videó jól szemlélteti a program működését, nézzétek meg, egyből világos lesz!

A SmartWiFi-nek vannak egyébként ingyenes alternatívái (pl. AutoWiFi, WiFi Manager), ettől függetlenül többen esküsznek rá, hogy ennél nincs jobb alkalmazás erre a feladatra. A program 4,65 euróba kerül, hogy megér-e ennyit, azt mindenkinek magának kell eldöntenie.

süti beállítások módosítása