Tegnapelőtt jó napja volt a RIM-nek a tőzsdén: a cég részvényeinek árfolyama ha nem is kezdett meredek emelkedésbe, mindenesetre 2 százalékos plusszal zárt arra hírre, hogy a kanadaiak üzletet kötöttek a Kínai Népköztársaság harmadik legnagyobb mobilszolgáltatójával, a jelenleg csaknem százmillió ügyféllel rendelkező China Telecommal.

A most már lassan évek óta körvonalazódó megállapodás (az első hírek a tárgyalásokról már 2009-ben terjengtek) részeként a szolgáltató felveszi kínálatába a BlackBerry 9650-et, valamint - tessék megkapaszkodni - kis és középvállalatoknak elérhetővé teszi az országban a BlackBerry szolgáltatásokat.

Bár BlackBerryket 2006 óta lehetett kapni elvétve a népi Kínában, ez lesz az első alkalom, hogy a RIM a hozzájuk tartozó szolgáltatásokkal is be tud törni az országba (leszámítva Hongkongot, ahol például a China Mobile már korábban bevezette a szolgáltatást). Más kérdés, hogy a BlackBerrykkel bonyolított adatforgalmat alighanem értő szakemberek fogják nap mint nap szorgosan elemezgetni, nehogy a helyi ellenzéknek eszébe jusson rendszeridegen gondolatokat kommunikálni.

Reméljük gyártásra azért bármennyire is csábító, egy darabig nem szerződnek a kínaiakkal, ellenkező esetben sok tiszaújvárosi Jabil-alkalmazott kereshet magának új gyártósort, rosszabb esetben munkahelyet.