Mielőtt egy fárasztó nap után leheveredik aludni, a legtöbb mobiltelefon-felhasználó vagy kikapcsolja a telefonját, vagy lenémítja, szélsőséges esetben megszokásból vagy feledékenységből mindent hagy úgy, ahogy nappal volt (rendszerint ilyenkor jön reggel hatkor a banki értesítő SMS, vagy az anyós kétségbeesett telefonja, hogy megint rossz a tévé).

A BlackBerryk több telefontípustól eltérően a gyári szoftver részeként kínálnak egy nagyon kényelmes és széleskörűen konfigurálható megoldást arra, hogy beállíthassuk, pontosan miként viselkedjen a telefon, miközben mi az igazak álmát alusszuk. Belátható ugyanis, hogy a folytonos ki-be kapcsolgatás a PIN miatt kényelmetlen lehet (velem például évekkel ezelőtt már előfordult, hogy reggel félálomban kétszer rossz PIN-t adtam meg, utolsóra szerencsére azért beletrafáltam), de az sem jó, ha egy bejövő SMS miatt két órával azelőtt felébreszt a telefonunk, mielőtt ténylegesen is fel akarunk kelni.

A megoldás ezekre az anomáliákra az éjszakai üzemmód (angol menüben bedside mode), mely minden BlackBerry menüjéből, pontosabban az óra-alkalmazás menüjéből előhívható. Az órát behívva a beállítások menüpontban paraméterezhető, hogy hogyan viselkedjen a telefon éjszakai üzemmódban, így például beállítható, hogy kapcsoljon ki minden LED-jelzés, kapcsoljon ki minden rádió (GSM/UMTS, WLAN, Bluetooth), valamint minden esetben sötétedjen el a kijelző. Ezek mellett, vagy ezek helyett megadhatjuk azt is, hogy a telefon egy általunk kiválasztott tetszőleges profilra váltson.

Az éjszakai üzemmóddal jelentős akkukapacitás is spórolható, hiszen ha úgy állítjuk be, a BlackBerry lekapcsolja a rádiókat, de mégis bekapcsolva marad, így az éjjeliszekrényre tett telefonon bármikor megnézhetjük, hány óra van - ilyenkor egy egész éjszaka alatt gyakorlatilag nem merül az akkumulátor. Az éjszakai üzemmód az ébresztést követően automatikusan kikapcsol, egyébként a visszalépés gombbal lehet kikapcsolni az óranézetből.

süti beállítások módosítása