Korábban kénytelenek voltunk beletörődni abba, hogy kis hazánkba a tudomány és technika, konkrétabban a mobiltelefónia újdonságai olykor meglehetős késéssel jutnak csak el. A BerryBloghoz ha másra nem is, egy rövid beszámoló erejéig azonban már most bekopogtatott az összes BlackBerry, amit a RIM idén piacra kíván dobni, ezekről adunk most nektek képes, szöveges beszámolót. It's showtime!

A Bold 9900-at már június elején megmutattuk nektek, szinte a bejelentéssel egy időben, múlt héten pedig a két új Torch modellt és egy még be sem jelentett újdonságot, az új Curve-ot (vagyis az Apollót) foghattuk a kezünkbe. Nagyjából ezek lennének hát azok a mobilok, amivel a kanadaiak ki akarják bekkelni azt az időszakot, ami a QNX-alapú, sokat emlegetett "szupertelefonok" megjelenéséig hátra van. Nem lesz könnyű menet, de tény, hogy ez termékfrissítés úgy kellett már, mint zsíros kenyér az éhező napközisnek.

Nem is akarunk titeket tovább csigázni, kezdjük is gyorsan a képes beszámolót a két új, múlt héten bemutatott Torch modellel, elsőként mondjuk a BlackBerry 9810-zel.

A részletes beszámolóért és rengeteg képért kattints tovább!

Erről a telefonról lehet ugyanis a legkevesebb érdemi információt elmondani, a készülék szakasztott mása a régi Torch-nak, egyedül a hátlap különbözik, és a króm keretből valami furcsa okból kifolyólag matt fémet csinált a RIM. Kicsit más lett a hívásfogadó meg hívásbontó gomb is, vagyis konkrétan ezek színüket vesztették, de tényleg ez minden, ami az új Torchnál változott - külsőre. Szerintünk a régi jobban nézett ki, jobban passzolt a BlackBerry imázshoz, de a változás azért nem olyan markáns, hogy a márka régi hívei undorodva dobják félre a 9810-et (pedig ők vélhetően amúgy is a Boldba szerelmesek).

Az OS7 kapcsán érdemes megjegyezni, hogy egy viszonylag korai változat futott a tesztkészüléken (pontosan nem rémlik, melyik, de az biztos, hogy valamelyik .1xx-es build), a rendszer által mutatott teljesítmény ennek megfelelően nem felel meg a végleges képnek. Szerencsére. Az új Torch menükezelése ugyanis a kétszer gyorsabb processzor és a másfélszer több memória ellenére szaggatott (!) a mozgatásoknál, remélhetőleg a piacra szánt változatok szoftveréval ilyen gond nem lesz, különben Balsillie-re ismét kínos magyarázkodás vár majd a Bloomberg tévékamerája előtt.

A három most szemügyre vett újdonság közül összességében az új Torch volt a legkevésbé meggyőző, mondjuk ezt úgy, hogy a régivel több mint fél éve élünk együtt, az új azonban - egyelőre - egyszerűen nem nyújt annyi pluszt a korábbi típushoz képest, amennyit ígér a jobb kijelző és a gyorsabb rendszerháttéren futó OS7. A végleges változatot látva aztán majd lehet, hogy meggondoljuk magunkat.

 

Lépjünk tovább a másik Torchra, amiről pár héttel ezelőtt még mindenki azt hitte, hogy Storm márkanéven kerül piacra, de a RIM-nél vélhetően a Storm család korábbi kudarcából kiindulva úgy döntöttek, maradnak a csúszkára ráaggatott névnél. Ez már egy kétségtelenül sokkal izgalmasabb, _tényleg_ újdonságnak tekinthető holmi a RIM-től, melynek egy olyan piacon kell bizonyítania, ahol különösen erős a konkurencia: a teljes érintőkijelzős mobilok szegmensében.

A korábbi Stormokat ismerve azt kell mondjuk, a RIM teljes joggal vált meg a márkanévtől, az új érintőkijelzős telefon ugyanis alig emlékeztet a régiekre. A BlackBerry 9860 az eddigi készülékekhez képest kifejezetten vékony, kecses, nyoma sincs a bumfordi BlackBerry-jellegzetességeknek. A burkolat nagyon egyben van, és bár kevesebb a fém, mint egyes konkurens gyártók mobiljai esetén, mégis valahogy az az érzésünk, hogy a telefon akkor is egyben marad, ha oktondi módon kiejtjük a kezünkből.

A BlackBerry 9860 legnagyobb húzása kétségtelenül a szép képet adó kijelző, bár nem AMOLED megoldásról van szó, azért a pixelsűrűség (256 ppi) alapján abszolút az élmezőnyben helyezkedik el a mobil. Az operációs rendszer grafikus elemei, illetve a különböző multimédiás tartalmak ennek köszönhetően jól mutatnak a kijelzőn, ebből is következik, hogy a BlackBerry 9860 a többi full touch készülékhez hasonlóan elsősorban tartalomfogyasztásra lett kihegyezve, ezzel kissé kitűnve az eddigi termékvonalból.

A full touch Torchon futó OS7 sem tartozott a legújabb buildek közé, ennek ellenére a kezelőfelület itt teljesen gördülékenynek tűnt számunkra, pedig a kijelzőt leszámítva a hardver csaknem teljesen egyezik a két modell esetében. Összességében a BlackBerry 9860-nak sokkal fényesebb jövőt jósolunk, mint amit a RIM korábbi teljes érintőkijelzős modelljei képesek voltak elérni: a telefon szerintünk kifejezetten jól néz ki, sokat karcsúsodott, miközben megőrizte a BlackBerry-jellegzetességeket (króm keret, BlackBerry menügomb stb.). Az egyik legjobb modern érintőkijelzős okostelefon lesz a piacon.

Végezetül, de nem utolsósorban szeretnénk pajzson körbehordozni a még be sem jelentett új Curve-öt, vagyis a BlackBerry 9360-at. A középkategóriás újdonság messze a legkellemesebb meglepetés az eddig bemutatott összes BlackBerry közül. A telefon minden szempontból jobb lett, mint az eddigi Curve típusok, mondhatni teljesen más ligában focizik, az ára ugyanakkor vélhetően ennek ellenére nem lesz majd magasabb.

Az új Curve-re is hatott a RIM karcsúsítási törekvése, így egy még a BlackBerry 9860-nál is vékonyabb készülékről beszélünk, mely gyakorlatilag kenterbe veri a ma kapható Bold típusokat mind külalakját, mind tudását tekintve. Az új Curve amellett, hogy vékonyabb elődeinél, nagyon össze van rakva, számunkra egyáltalán nem tűnik középkategóriás mobilnak. Sok dizájnelem visszaköszön a fentebb részletezett Torchról, így az oldalsó gombok is egyformák, valamint a lekerekítések is hasonlóan lettek megoldva.

A BlackBerry 9360 kijelzőjének felbontása egyezik a Bold 97xx-ek felbontásával, vagyis a korábbi készülékek csúnyácska, 320x240 pixel felbontású TFT-je szerencsére már a múlté. Jellemző, hogy a régebbi Curve-ök esetében a kijelzővédő plexit egy ujjal simán be lehetett nyomni, addig ez a manőver a 9360 esetében már nem sikerülne - mondtuk már, hogy az új Curve ég és föld a régivel összehasonlítva?

A középkategóriás újdonság menürendszere és felülete is villámgyorsan működik, igaz itt csak a trackpadet használhatjuk a navigációra, hiszen a mobil nem érintőkijelzős. A rendszer összességében gyorsabb és modernebb látszatot kelt, mint az OS6-os Boldok felülete, a logika azonban ugyanaz, így aki ilyen telefonról vált az új Curve-ra (márpedig garantáljuk, hogy lesznek ilyenek), gond nélkül tudja majd kezelni a rendszert.

Ezek lettek volna az új, idén széles körben megjelenő BlackBerryk első látásra - hangsúlyozzuk első látásra, hiszen az új készülékekkel alig néhány percen keresztül tudtunk csak haverkodni. Ez alapján azt tudjuk mondani, hogy az új termékvonalból eddig a legjobb haverjaink a Bold 9900 és az új Curve lettek, a teljes érintőkijelzős Torch, vagyis a BlackBerry 9860 pedig kakukktojás a számunkra - vagy falrengető siker lesz belőle (na jó, legalábbis siker), vagy csúnya bukás.

A BlackBerry 9810 sem lesz rossz, de minket egyelőre nem győzött meg annyira, hogy a megjelenése napján égető vágyat érezzünk a beszerzésére. Ez az, ami más gyártóknak egyébként nagyon jól megy, a RIM-nél azonban láthatóan még kicsit tanulni kell a vágykeltés eme formáját.

És ti hogy álltok a vágyakozással?

süti beállítások módosítása