Korábban többször is szóba került, hogy a RIM egy alkalmazás köztesréteg segítségével lehetőséget fog adni arra, hogy a PlayBookon androidos alkalmazásokat futtasson a tablet tulajdonosa. Az Android App Player még idén megjelenhet, ráadásul most a Bloomberg információi szerint gyakorlatilag biztosra vehető, hogy a QNX-es BlackBerrykre is elkészül a futtatókörnyezet.

Vagyis a következő generációs BlackBerryken is lehet majd androidos appokat futtatni úgy, hogy a telefon teljesen más operációs rendszerrel működik. A pletykák szerint az Android App Player már a QNX-es BlackBerryk gyári szoftverválasztékának részét képezi majd, vagyis a telefonok a dobozból kivéve elvileg azonnal képesek lesznek arra, hogy a jelenleg mintegy 250 ezer alkalmazásból álló választék nagy részét futtassák.

Közben a PlayBookra készülő futtatókörnyezet fejlesztése az eredeti terveknek megfelelően halad, és a projekt még idén elkészül. A RIM tabletjével kapcsolatos további fontos hír, hogy a Tablet OS szeptemberben érkező változatában állítólag már benne lesz a natív e-mail kliens, amit a tesztelők a kezdeti időszakban hiányoltak, és amit azóta sem sikerült még a legújabb, tegnap megjelent 1.0.7.2942-es verziójú rendszerfrissítésbe sem belepasszírozni.

Elmondtuk már korábban, most is hangsúlyozzuk, a RIM az Android App Playerrel szerintünk egyfelől veszélyes játékot űz, másfelől akár be is jöhet a stratégia a kanadaiaknak, hiszen úgy tudnak nyitni a kommersz piacot képviselő Android platform felé, hogy a telefonok közben megőrzik egyedi vonásaikat, akár üzleti(es) jellegzetességeiket. Veszélyes lehet viszont, hogy a fejlesztők részéről joggal felmerülhet a kérdés: miért írnának natív programokat a BlackBerrykre és a PlayBookra, ha azok úgyis futtatják az androidos verziót?

Mindenesetre az elemzőknek és a tőzsdének tetszik az ötlet. Meg bizonyára az Angry Birds rajongóknak is.

süti beállítások módosítása