A BlackBerryk push e-mail szolgáltatása évekig a RIM egyik egyedi megkülönböztető jegye volt, a telefonok egyik legnagyobb vásárlóvonzó erejét a készülékekre azonnal megérkező üzenetek jelentették. Bár a kiterjedt szerverparkkal megtámogatott szuperbiztonságos BlackBerry Internet Service, és a mögöttes ökoszisztéma továbbra is teljesen egyedi rendszer, nyilvánvaló, hogy a konkurencia saját push e-mail megoldásai mellett a RIM egyre kevésbé tud kitűnni a tömegből, a végfelhasználót a legkevésbé érdeklik a részletek, a lényeg, hogy BlackBerryre és egy androidos telefonra éppúgy azonnal megérkeznek az e-mailek - csak éppen előbbi esetében nem elég egy egyszerű mobilnet előfizetés, a szolgáltatást is ki kell fizetni a push e-mailért cserébe.

A RIM bizonyos piacokon jó ideje küzd azzal, hogy a BIS-t elfogadtassa az ügyfelekkel, mint egy olyan extra szolgáltatást, amiért ugyan fizetni kell, de végső soron a havi számla végösszege még így is kisebb lehet, mint más esetekben, nem beszélve a járulékos előnyökről. Sajnos a BIS emellett paradox módon magát a RIM-et is korlátozza, különösen most, a QNX-es platformváltás kapcsán.

Egyes hírek szerint a kanadaiaknak az egész BES/BIS rendszert újra kell gyúrniuk az alapoktól azért, hogy az új generációs BlackBerry okostelefonokon a robusztus üzenetküldő platform ugyanolyan hatékonyan működjön, mint a Java-alapú készülékek esetében. A BES esetében a cég minden bizonnyal valahogy megoldja majd a portolást, a BIS-nél azonban már korántsem ennyire egyértelmű a helyzet.

Bár a BIS révén a RIM több tízmillió felhasználó után jut extra bevételhez, a rendszer további üzemeltetése olyan változtatásokat igényelhet, melyeket nem biztos, hogy egyhamar meg tud oldani a vállalat fejlesztői részlege. Így két megoldás maradhat, a cég a QNX-es telefonoknál vagy teljesen megszünteti a BIS elérést, vagy valamilyen félmegoldást kínál a telefonok megjelenésére, és később, amolyan PlayBookos módon pofozza készre az operációs rendszert a mögöttes infrastruktúrával.

Ha már a PlayBooknál tartunk, érdemes lesz figyelni, mit tud ezen a téren felmutatni a BlackBerry Tablet OS hamarosan érkező 2.0-s verziója. Itt azt pletykálják, hogy bár natív e-mail kliens már lesz, a BES-kapcsolat csak különálló modullal, ActiveSync-kapcsolattal lesz megoldva, vagyis egyelőre nincs nyoma a klasszikus BB push-email funkciónak, a BIS-ről pedig egy szó sem esik.

Hogy mi lehet a BlackBerryk sorsa a BIS nélkül, azt egyelőre nehezen lehet megtippelni - feltéve, hogy egyáltalán meg meri, meg akarja lépni a RIM a szolgáltatás fokozatos kivezetését. A telefonok ezzel elveszítenék egyik legfontosabb egyedi képességüket, mely miatt sok tízmillió felhasználó ragaszkodik évek óta a BlackBerry márkához, másfelől viszont mivel a BlackBerryk használata így nem járna plusz költségekkel, elképzelhető, hogy a platform azok számára is vonzóvá válna, akik eddig a feláras szolgáltatás miatt fordítottak hátat a BlackBerryknek.

Kérdéses az is, hogy a BIS fokozatos megszüntetése a régebbi készülékek felhasználóit hogyan érintené, valamint úgy általában milyen hatást gyakorolna a RIM mostanában amúgy sem túl fényes pénzügyi eredményeire.

Az IT-iparágban közhelyszerű megállapítás, hogy a nagy pénz a szolgáltatásban van, aki csak teheti, menekül a hardvergyártástól, mégis lehet, hogy a RIM-nél fordítva kell vezetni a bárkát, vagyis elsősorban kelendő hardvert kell gyártani, a feláras szolgáltatást pedig meghagyni az üzleti felhasználóknak, akik a biztonságos üzenetküldésért és az extra menedzselhetőségért cserébe még hajlandóak plusz pénzt áldozni.

süti beállítások módosítása