Oké, beszéljünk nyílt lapokkal, a PlayBook elképesztő pofáraesés a RIM számára, akárhogy szépítjük. Pedig nem teljesen reménytelen az eszköz, láttuk már mi is, egész jól használható, még akár e-mailezésre is (!), de azt be kell látni, hogy jelenlegi állapotában nem versenyképes, és egyre kevésbé lesz az. Ergo szénné kell akciózni a terméket, mert hát az mégiscsak hülyén nézne ki, ha egész raktárkészleteket kellene bedöngölnie a földbe a kanadai dózereknek.

A PlayBook árcsökkentését már a RIM múlt heti negyedéves eredményeinek ismertetése - három hónap alatt világszerte 200 ezer PlayBookot sikerült eladni - kapcsán is kilátásba helyezte a felsővezetés (érdekes módon az nem hangzott el, hogy nem csak szoftveresen, hanem esetleg hardveresen továbbfejlesztenék a típust), gyakorlatilag már csak a mikor és a mennyi kérdéses.

Kanada legnagyobb mobilszolgáltatója, a Rogers Wireless pár napja úgy döntött, nem vár tovább, megkezdi a leárazást - igaz, egyelőre csak saját dolgozói körében. A kábé ötezer dolgozót érintő akció keretén belül minden PlayBook modell árát megfelezte a szolgáltató, sőt, aki szeptember 22-ig vásárol, azt egy 100 dollárral feltöltött MasterCard hitelkártyával is megdobja a RIM!

Ilyen akciókat mondjuk végfelhasználói oldalon is el tudnánk képzelni, biztos nem lenne gond néhány ismerősünk karácsonyi ajándékával - már ha itthon egyáltalán lehetne kapni PlayBookot hivatalos forgalmazó forrásból.

Akció ide- akció oda, egyelőre nehéz megjósolni, mi a további terve a RIM-nek a PlayBookkal, a bukást láthatóan nem opció beismerni, így leárazás és a raktárkészlet teljes kiárusítása után tippünk szerint szépen csöndben eltűnik a süllyesztőben a projekt anélkül, hogy különösebb nyomott hagyott volna a tabletek egyre népesebb mezőnyében. Fontos örökséget hagy viszont maga után, hiszen felfoghatjuk úgy is az eszközt, mint egyfajta főpróbát a QNX-es BlackBerryk előtt.

Egyébként mi az a lélektani határ most forintban, amennyit ti kiadnátok egy PlayBookért?

Update: A legfrissebb iparági pletykák szerint a PlayBookot gyártó Quanta tajvani gyárában jelentősen csökkentették a tablet gyártási volumenét. Ennek az a mintegy ezer munkás bizonyára kevéssé örül, akiket ezek után állítólag lapátra tesznek majd.

Címkék: akció rim playbook
süti beállítások módosítása