Tegnap volt napra pontosan egy éve, hogy a BlackBerry DevCon rendezvényen Mike Lazaridis, a RIM társelnök-vezérigazgatója a színpadra lépett, majd egyszer csak előhúzta a zsebéből a PlayBookot, ezzel hivatalosan is új éra kezdődött a kanadai cég történelmében. A bemutatót komoly várakozásokkal teli időszak követte, és bár a piac már ekkor is telített volt, jó volt látni, hogy a RIM egy merőben új megoldással próbál magának teret nyerni.

Teltek-múltak tehát a hónapok, már-már úgy tűnt, a PlayBook nem jelenik meg időben, végül azonban csak pár hetet késett az eszköz az eredeti céldátumhoz képest (a RIM 2011. első negyedévére ígérte a megjelenést). Most talán nem túlzás azt kívánni, bár késett volna többet.

A PlayBook az eredeti várakozásokhoz képest ugyanis fájdalmas hiányosságokkal jelent meg április közepén, a QNX-alapú operációs rendszerből ráadásul máig hiányoznak olyan alapfunkciók, melyeket joggal dörgölt a RIM orra alá a média, illetve részben a saját felhasználói tábora is.

Emlékszem, amikor a RIM nagy embere bemutatta a RIM kis tabletjét, még izgatottan vártam a premiert, és reméltem, hogy a megjelenést követően hamarosan én is hozzájuthatok egy példányhoz. A lelkesedésem végül az idő előrehaladtával egyre csak lankadt, hozzáteszem, igazából soha nem tudtam mit kezdeni a tablet kategóriával, bár ez nyilván nem a RIM hiányossága.

A PlayBook eladási adatai jól tükrözik, hogy a RIM egy évvel a premier után sem tud (vagy nem akar) igazán mit kezdeni ezzel a termékkategóriával, a premieren érkező három modellen túl nincs hír új típusokról, nincs mobilnetre csatlakozó változat, nincs semmi újdonság.

Valamennyi optimizmusra legfeljebb az adhat okot, hogy a fejlesztők hamarosan elkészülnek a BlackBerry Tablet OS 2.0-s verziójával, amiben egy rakás hiányosságot pótolnak, de a hírek szerint még ezzel sem lesz teljes értékű BES/BIS támogatás az eszközben.


Az első PlayBook promóvideó egy évvel ezelőttről

A RIM részéről a tablettel kapcsolatos stratégia ugyanakkor nem feltétlenül rossz döntés, vagy kapkodás következménye: a cég gőzerővel dolgozik a QNX alapú BlackBerryken, melyekhez kitűnő fejlesztési alapot adhat a PlayBook, emellett nyilvánvaló, hogy most mindennél fontosabb az új BlackBerryk sikere, mondhatni a cég további sorsa múlik azon, milyen lesz az új termékvonal. Mindez azt jelenti, hogy a tabletek fejlesztésére jóval kevesebb erőforrás jut.

Remélem, egyszer azért sikerül majd a RIM-nek egy olyan terméket prezentálnia a PlayBook-portfólióban, mely beváltja az első modell bejelentésekor tett ígéreteket, Lazaridis és Balsillie pedig whisky-t kortyolgatva, elégedetten hátradőlve nézhetik az eladási adatokat, miközben mi legalább olyan elégedetten Angry Brids-ezünk a QNX-es tabletünkön.

Címkék: premier rim playbook

süti beállítások módosítása