Hiába a Bold 9900 sikere, amely a felhasználók, a sajtó és a BerryBlog mondása szerint is a legjobb BlackBerry, amely valaha napvilágot látott, mindez nem tudta tartósan izgalomban tartani a RIM lépéseit követő közönséget. Ahogyan telik az idő, miközben a RIM a háttérben igyekszik összekalapálni QNX-es telefonjait, egyre jobban elburjánzanak a pletykák a cég tervei körül, amelyek a cég hallgatása miatt egyre nagyobb zavarodottságot keltenek. Mi sem példázza ezt jobban, mint hogy a cég részvényárfolyama az elmúlt két napban össze-vissza rángatózott, ahogyan egymásnak ellentmondó vélemények kerültek a felszínre.

A tőzsdei epilepsziarohamot előbb a Scotia Capital váltotta ki azzal az elemzésével, hogy a BlackBerryk valójában sokkal jobban fogynak, mint ahogyan azt a cég saját adatai mutatták a legutóbbi negyedévben. A RIM ugyanis arról tud csak beszámolni, hogy ő mennyi készüléket adott át a telkóknak és kereskedelmi csatornáknak, nem pedig arról, hogy mennyit vásároltak meg a felhasználók. A kettő közötti különbséget, a pufferzónát a telkóknál és partnereknél lévő készletek fedik el. A Scotia szerint közel 14 millió BlackBerry fogyott valójában, nem alig több mint 10 millió, és valójában nagyon vékonyak a készletszintek BlackBerrykből, és a cég azt kockáztatja, hogy nem fog tudni elég BlackBerryt biztosítani az eladások fenntartásához, a harmadik és negyedik negyedéveket jellemző hajrákhoz. Az egyetlen kockázatot az iPhone 5-ben látja a cég.

A megfigyelőket meglepte az elemzés, hirtelen le is nyelték, megugrott a részvényárfolyam, amikor megjött a pofon, ezúttal a Collins Stewarttól: a PlayBook halott! A Collins Stewart nem kevesebbet állított, minthogy a RIM örökrebefejezte a tableteket, nem lesznek utódok, és leállították a gyártást, a meglévő készleteket kiárusítják. A RIM előbb nem kommentált, majd miután berogyott a részvényárfolyam, kénytelenek voltak előállni egy cáfolattal, amelynek a hitelessége nem hatotta meg a piacokat, a részvények most mélyebben állnak, mint ahonnan indultak két napja. A BerryBlog nem ismeri a valóságot, de nyugodtan állíthatjuk, hogy stratégiailag nem volna értelme a tabletek eldobásának, tekintve a QNX szuperior technikai és biztonsági képességeit, a RIM pozícióit a céges vevőknél és telkóknál, valamint a BES/BIS szolgáltatásokat.

Nem csoda hát, hogy a RIM körüli kavarodásban újabb fosdarabkák úsztak a felszínre, amelyek eredete ismeretlen, tehát még abban sem lehetünk biztosak, hogy a RIM klozetjából szippantotta ki a forgószél, vagy valaki más dobálózott messzebbről, esetleg semmi ilyesmi, csak félreértésról van szó, és valójában csokipudingot ettek csak a kantinban. Ismét előkerült ugyanis a QNX és a push email kapcsolatának kérdése, perszehogy negatív előjelű felkiáltó kérdőjellel, hiszen a bulvárlapokban se véletlenül a szakításos sztorik viszik a címlapokat, hogy aztán másnap meg lehessen írni a békülést. A News 4 BlackBerry bennfentesként pózolva a ventilátorba dobott néhány méretes kulát azzal, hogy a QNX esetleg nem is fogja tudni igazán szeretni a BIS-t, és hogy a QNX-es telefonok nem fognak tudni többet email terén, mint az iPhone és az Android. Igaz, hogy ennek valójában semmilyen szinten nincs semmilyen értelme, így, magyarázat nélkül, de nagyon drámaian hangzik.

Még szerencse, hogy a Bold 9900 valószínűleg a legpraktikusabb és az egyik legigényesebben megépített okostelefon a piacon, ha nem is a legbaszabb időelbaszó basz. Ennek megfelelően elég drága is, hogy gyűjteni kelljen rá, így nem igazán kell azon problémáznunk, hogy mi lesz jövőre.

Címkék: bis tőzsde qnx push bes
süti beállítások módosítása