A tegnapi DevCon keynote után biztosak vagyunk benne, hogy sokakban maradt némi hiányérzet, mert bár láthattunk érdekes demókat és a BBX-szel kapcsolatos koncepció is jól kidolgozottnak és előremutatónak tűnik, az igazán nagy meglepetésfaktor elmaradt, hiába kommentált minden bemutatót olyan jelentőségteljes szavakkal Mike Lazaridis, mint például Wow!, vagy Amazing!

Így például egy megveszekedett új készüléket sem húzott elő a zsebéből a RIM társelnök-vezérigazgatója, ráadásul nagyon nem is esett szó arról, hogy akkor most az új "szupertelefonokkal" mi is a helyzet. Ha emlékeztek még, a cég a jövő év elejére ígérte az első BBX-alapú BlackBerryket, így sokan azt várták, most villant valamit a RIM.

Mégsem volt gyakorlatilag semmilyen bejelentés hardverfronton, ami szerintünk több okkal magyarázható. Egyrészt a DevCon elsősorban fejlesztőknek szóló, szoftverplatformokkal foglalkozó konferencia, így a RIM-nek kézenfekvő volt a BBX leleplezése, mely stratégiai, üzletpolitikai szempontból sokkal fontosabb eseménynek számít, mint bármilyen új készülék bemutatója. Vannak cégek, ahol ez fordítva van, és inkább a készüléken, terminálokon van a hangsúly, a kanadaiak azonban nem követik ezt a trendet.

Másfelől az OS7 termékvonal alig több mint egy hónapja kapható, és még meg sem jelent minden új típus, így érthető, hogy a RIM nem akarja idő előtt elbizonytalanítani a vevőket, és kinyírni a Bold 9900, vagy éppen az új Torchok piacát. Elég annyit tudni, hogy a háttérben már gőzerővel készül az új hardver és a szoftver (az első BBX-es BlackBerry prototípusai információink szerint már készen is vannak), a gyártó valószínűleg még idén jelentkezik a részletekkel, illetve újabb OS7-es modellek megjelenésére is lehet számítani.

Ami a PlayBook körül zajlik, már annál kevésbé érthető és logikus. Legalábbis érthetetlen számunkra, miért csak egy fejlesztői változatot adtak ki mostanra a BlackBerry Tablet OS 2.0-s verziójából, így miért mutat még ma is gyakorlatilag félkész állapotot a RIM első tabletjének szoftverháttere. Ráadásul senki nem tudja, mikor kerül kiadható állapotba a rendszer, mindenesetre nem túl jó jel, hogy aki próbálta már, az állítja, hogy a fejlesztői kiadás tele van hibákkal, emellett olyan alapfunkciók nem működnek vele, mint a BlackBerry Bridge. Non-szensz.

A RIM-nek tegnap nemhogy új Tablet OS-szel, hanem új tablettel kellett volna előállnia, ha azt akarja, hogy igazán komolyan vegyék ebben a szegmensben, de az év elején tett ígéretek sem teljesültek eddig. Ejnye Mike, ejnye Jim, értjük mi, hogy pofásan néz ki a Cascades, meg a BBX a fejlesztők Mekkája, de ezért a könnyelműségért azért kár volt.

Mondjuk a DevConnak még nincs vége, így bizonyára fogunk még látni érdekes dolgokat a héten, ugyanakkor azt már most le lehet szűrni az eddig történtekből, hogy a RIM ezúttal leginkább az új szoftverplatform szekerét szeretné tolni, ami jelen helyzetben rendben is van. Csak közben nem elfelejteni, hogy a szuper platform alá szuper kütyük is kellenek! Szupertelefonok, szupertabletek, szuperautók, szuperrepülők, szupermosógépek...

süti beállítások módosítása