A DevCon alkalmával a RIM közzétette a PlayBook tabletek új, 2.0-s verziószámot viselő operációs rendszerének fejlesztői tesztváltozatát, ami bizonyára többek - főként persze a PlayBook-tulajok - számára nagy csalódást jelentett, hiszen nagyjából mindenki ekkora várta a végleges build kiadását. Hát nem így lett, és a legfrissebb hivatalos információk szerint még jó pár hónapot várni kell arra, hogy a szoftver kiadható legyen a nagyközönség számára is.

Az Inside BlackBerry blogra tegnap írt egy elég terjedelmes posztot David J. Smith, aki a PlayBookért felelős felsővezető a RIM-nél, és a hosszú bekezdésekben taglalt változtatásokat követően jól mellkason döfte a legtöbb PlayBook-hívőt, majd alaposan meg is forgatta a kést a szívükben: a 2.0-s BlackBerry Tablet OS csak jövő februárban jelenik meg.

Vagyis ez azt jelenti, hogy jövő februárig nem oldódnak meg az idén április óta kapható PlayBook legfontosabb szoftveres hiányosságai, nem lesz natív e-mail kliens, és jó eséllyel az Android App Playerrel is legfeljebb a fejlesztők, vagy az igazán fanatikus geekek játszhatnak addig. Őszintén szólva nem lennék most Smith helyében, egy ilyen bejelentés mindenesetre aligha fogja fellendíteni az eladásokat, hiába az árcsökkentések.

Ami engem illet, hadd szőjek egy kis személyes szálat a történetbe: Londonból írom ezt a posztot a hotelszobámból, és akár már holnap vehetnék magamnak egy vadonatúj PlayBookot 85 ezer forintnak megfelelő angol fontért - de inkább másra fogom költeni a pénzt, többek közt a mostani bejelentés miatt. A RIM PlayBook-stratégiája kapcsán egyszerűen nem tudok másra gondolni, csak arra, hogy a BBX-es készülékek fejlesztése minden erőforrást elvesz, szimpla bénázással ugyanis ennyire nem lehet elcseszni egy terméket, ebben kérem komoly stratégia van.

Bízom benne, hogy a BBX-es BlackBerryk ettől tényleg csak jobbak lesznek, és az első szupertelefont kézbe véve azt mondhatom majd, nem volt kár PlayBookért.

süti beállítások módosítása