Amikor a RIM 2008-ban piacra dobta a Stormot, egy korszak ért véget a kanadaiaknál: ez volt a cég első érintőkijelzős telefonja, mely ugyan később kapott egy vérfrissítést, de ettől még hatalmasat bukott. Most itt az első, teljes érintőkijelzős Curve, mely szintén új korszakot nyitott a vállalatnál. Kérdés, megérett-e már rá a piac.

A BlackBerry 9380 típusszámmal november közepén debütáló Curve egy az egyben a nem sokkal korábban bemutatott - hazánkban ettől a héttől kapható - Curve 9360 mintáját követi, csak éppen eltűnt a telefonról a fizikai QWERTY-gombsor, aminek a helyét értelemszerűen egy érintőkijelző foglalja el, szinte teljes egészében ráterpeszkedve a telefon előlapjára.

Gombfosztott

Nem hazudunk, a telefon gyakorlatilag milliméterre pontosan akkora, mint a nyomógombos testvére, az előlapot leszámítva megegyezik a két modell, azaz mégsem, de ahhoz, hogy ezt kiderítsük, le kell venni a fényes műanyag hátlapot. De ezt majd később.

Az új Curve tehát a tesóhoz hasonlóan karcsúsodott, és a készülék peremén körbefutó fémes festésű műanyag csík is éppúgy csereszabatos a két modellen. Ugyanazok az előlapi vezérlőszervek, vagyis a híváskezelő- és menügombok is, meg az elmaradhatatlan - immár keret-háttérvilágítással rendelkező - trackpad.

Az előlapot fedő plexi itt is végigfut szinte az egész burkolaton, ettől a telefon még egységesebbé, még elegánsabbá válik, más kérdés, hogy a híváskezelő gombokra itt is erősebben oda kell hatni, ha azt szeretnénk, hogy történjen valami. A 3,2 hüvelykes érintőkijelzőt fedő plexi sajnos a jelek szerint nem olyan ellenálló, mint a drágább érintőkijelzős BlackBerryknél, úgyhogy nem tanácsos kulcscsomóval együtt, egy zsebben utaztatni - bár ilyen jóérzésű BlackBerry-tulaj úgysem tesz a telefonjával.

Már csak azért sem árt vigyázni, mert az előlaphoz hasonlóan, vagy még annál is jobban sérülékeny a hátlap is, mely ugyanaz a fekete fényes műanyag, mint a Curve 9360-nál, egy pofás króm BB-jellel ellátva. Arra, hogy a QWERTY-s és az érintőkijelzős Curve hátlapja mégsem egyforma, csak a lepattintása (ez egyébként elég körömgyilkos folyamat) után lehet rájönni: a hátlapra helyezett NFC-antenna eltérő kialakítású kissé a két modellnél.

Ha már úgyis levettük a hátlapot, érdemes pár szót szólni az akkumulátorról, mely nem a Curve 9360-hoz is használt 1000 mAh-s típus, hanem az új Boldba is passzoló, 1230 milliamperórás JM-1 jelzésű példány. Ez mindenképpen jó hír, hiszen az érintőkijelzős Curve - a kijelzőt leszámítva - belül ugyanazokból az alkatrészekből épül fel, így kicsit jobb akkus üzemidőre lehet számítani az érintős Curve-nál. Ez a gyakorlatban nálunk körülbelül másfél napban manifesztálódott, ami ugyan továbbra sem egy örökkévalóság, de ma már ennek is örülni kell.

A telefon belső felépítését tekintve akár be is másolhatnánk ide szóról-szóra a Curve 9360-nál írtakat, azaz ebben a típusban is ugyanaz a 800 MHz-es processzor dolgozik 512 MB rendszermemória társaságában. Az erő tehát itt is megvan, ráadásul bármilyen hihetetlen is, de a két mobil kijelzőjének a felbontása is egyforma, szóval azzal sem kell gondja legyen a processzornak, hogy nagyobb képfelületen kell számolni.

Tempó-tempó!

A teljes érintőkijelzős Curve menükezelési tempója és úgy általában az egész interfész sebessége így nem is hagy maga után különösebb kívánnivalót, az érintőkijelző érzékenysége is rendben van, semmilyen akadást, vagy egyéb, a kezelőfelületet érintő lassulást nem tapasztaltunk a telefon használata során.

Az új Curve éppúgy a BlackBerry OS7-et, vagyis a RIM utolsó Java-alapú operációs rendszerét futtatja, mint az összes többi, ősszel piacra került BlackBerry okostelefon, így a rendszer újdonságaira ezúttal nem térnénk ki külön. Annyit talál érdemes megemlíteni, hogy a mi példányunkon a rendszerszoftver 7.0.0.513-as verziója futott, ami egy látszólag kellően kitesztelt és rovartalanított build lehet, mi legalábbis nem tapasztaltunk vele semmiféle furcsaságot vagy parajelenséget - igaz, ilyenre eddig egyik OS7-es BlackBerry tüzetesebb tesztelése során sem volt példa.

A multimédiás képességek, vagyis a zenehallgatás, a videózás vagy éppen a fotózás kapcsán sem tudunk túl sok újdonsággal szolgálni, az 5 megapixeles fixfókuszos fényképezőmodullal átlagos képek és VGA-felbontású videók készíthetők. A videolejátszás illetve úgy általában a médiaközpont felülete a teljes érintőkijelzőn értelemszerűen sokkal jobban kézre áll, sokkal magától értetődőbb a használata, mint a csak QWERTY-vel és a trackpaddel vezérelhető Curve 9360 esetében, és nagyjából ugyanez mondható el a böngészőről is.

A teljes érintőkijelzős Curve-val tulajdonképpen egészen addig semmi baj nincs, amíg nem akar vele szöveget beírni az ember. Aki QWERTY-hez szokott, annak a BlackBerry 9380 virtuális billentyűzete eleinte kész rémálom lesz, pedig az elrendezés és a gombok mérete nem rossz, de a gépelés komfortja messze nem hasonlítható össze a két esetben.

Én a magam részéről azt vettem észre, hogy amíg a BlackBerry 9360-at használtam, a szöveges interakcióimat a minimálisra szorítottam vissza, ami leginkább abban nyilvánult meg, hogy nem irkáltam tele hülyeségekkel a Facebook-falamat - meg kellene kérdezni az ismerőseimet, hátha azt javasolják, tartsam inkább meg a telefont.

Hiánypótló

Ha a RIM első teljes érintőkijelzős Curve-jének a gyenge pontját meg kéne fogni, az ez lenne, csakhogy ez valójában nem gyenge pont, egyszerűen tudomásul kell venni, hogy nem mindenkinek fekszik a QWERTY gombsor, van, aki elsősorban médiafogyasztásra használja a telefonját, erre pedig ma nincs jobb megoldás az érintőkijelzőnél - vagy méginkább a QWERTY és az érintőkijelző hibridjénél.

Az új, érintőkijelzős Curve-öt ennek megfelelően kell a helyén kezelni, a nagy kérdés inkább az, hogy akiknek eddig is BlackBerryjük volt, mennyire szocializálódtak a hardveres gombokra. Fel lehet ezt a telefon fogni a RIM egyfajta nyitási kísérletének is, aztán a piac eldönti, van-e, lesz-e rá igény. Szerintünk a BlackBerry 9360-ban a tradicionális kialakítás miatt hajszálnyival több lehetőség rejlik, még ha talán kicsit kisebb is benne a fantázia.

Másfelől a 9380 ideális választás lehet annak, akinek nincs pénze a nagyobb és erősebb 9860-ra, de valamiért mindenképpen teljes érintőkijelzős BlackBerryre vágyik.

 

Plusszos:

  • Modern, vékony dizájn,
  • Gyors alaprendszer,
  • Az átlagosnál jobb minőség.

 

Mínuszos:

  • Fizikai behatásoknak kevéssé ellenálló kijelző.

 

BerryMeter:

7/10

 A BlackBerry 9380-at a T-Mobile-tól kaptuk kölcsön. Köszönjük!

Címkék: teszt curve 9380
süti beállítások módosítása