Az idei év finoman fogalmazva nem a Research in Motion éve volt. Késve érkeztek az újabb, OS7-es BlackBerryk, pocsékul teljesített és teljesen félrement a PlayBook, a részvényárfolyam zuhant, a befektetők őrjöngtek. Tegnap a RIM közzétette a november 26-án zárult 2012-es harmadik pénzügyi negyedévének üzleti eredményeit, amit vélhetően újabb őrjöngés követ majd.

Mert hát lássuk be, mi sem lennénk boldogok, ha egy olyan cégben lenne a pénzünk, aminek minden létező pénzügyi mutatója romlott az adott időszakban: csökkent az árbevétel, a profit, illetve a karácsony sem lesz túl ütős az előrejelzések szerint. Emellett azért csak elfogyott 14 millió BlackBerry, meg 150 ezer PlayBook (ez mondjuk nem nagy büszkeség), az szolgáltatásra előfizetők száma pedig 75 millióra nőtt, ami azért egész szép teljesítmény egy állítólag döglött brandtől.

Az üzleti eredmények bejelentésén túl történt azért más is tegnap, ami arra utal, hogy a RIM-nek, és vezetőinek nem lesz könnyebb évük 2012-ben, mint most volt. Az első és legfontosabb hír a közzétételt követő konferenciahíváson hangzott el, ezek szerint az első BlackBerry 10-es készülékek csak 2012 vége felé érkeznek, állítólag azért, mert a telefonokba egy olyan, új generációs vezérlőchip kerül, amit az év közepén tud csak elkezdeni szállítani a gyártó.

A befektetők, sőt a RIM egyes alkalmazottai idén már többször tálcán követelték a két társelnök-vezérigazgató, Mike Lazaridis és Jim Balsillie fejét, vagy legalábbis a vezérigazgatói és elnöki pozíciók szétválasztását sürgették. Na ez most nem történt meg, a két nagyfőnök azonban jelképes gesztussal lemondott teljes évi fizetéséről, pontosabban csak 1 dollárt kértnek a munkájukért. Szegények, azért reméljük valahogy kiheverik.

Mindenesetre sem nekik, sem a cégüknek nem lesz könnyű jövőre sem. 

süti beállítások módosítása