Tegnapelőtt tartott egy kis okostelefonos szeánszt a Vodafone Magyarország a Westendben, aki arra járt estefelé, láthatta a pirosba öltözött fiatalokat, akik az androidos olcsóságért, a Vodfaone 858 Smartért tömegeltek órákon keresztül a színpad előtt.

A backstage-ben volt szerencsénk beszélgetni kicsit Richard Sherwooddal, a Vodafone lakossági üzletágának vezérigazgató-helyettesével, aki elmondta, hogy neki is van egy BlackBerryje (nagyjából mint minden vodás felsővezetőnek), mert bár nagyon szereti a HTC Desire-jét is (furcsamód nem iPhone 4 a másodlagos telefonja), azért a vállalati e-maileket mégiscsak a RIM készülékére kéri le.

Ma reggeli hírünk annak a maroknyi fejlesztőnek szól, akik látnak bármiféle fantáziát a BlackBerry platformban, és ki szeretnék használni az új operációs rendszerkörnyezet adta lehetőségeket: a RIM kiadta a BlackBerry 7 OS szoftverfejlesztői környezetét (ennek az angol rövidítése az SDK), amivel többek között az egyes új készülékekbe épített NFC-interfész, a digitális iránytű, vagy a grafikus gyorsító képességei kihasználhatók.

A BlackBerry 7 SDK egyelőre bétafázisban létezik csak, és ne feledjük, hogy továbbra is csak egy Java-alapú platformról van szó, tehát semmi korszakalkotó újdonságot nem kapnak a fejlesztők ezzel, sőt, de azért várhatóan ennek segítségével az új mobilok érkezésére már lesz egy-két olyan app, ami ki is tudja használni a képességeit a rendszernek.

Hajrá magyar fejlesztők, töltsétek az SDK-t, ingyen van!

Címkék: os blackberry 7 sdk

Lehet, hogy nekünk van gond a memóriánkkal, de mi úgy emlékszünk, hogy a RIM május tájékára ígérte a Facebook app teljesen átdolgozott, 2.0-s verzióját, ehhez képet a social media függők még mindig a régi változattal, vagy jobb híján a webes felülettel kénytelenek beérni. Na nem mintha olyan rég múlt volna el a május, és nem mintha olyan rossz lenne a jelenlegi natív kliens.

A kanadaiak azért nem a lábukat lógatják, keményen dolgoznak az új kliensen, amit bizonyít többek közt az is, hogy tegnap jelent meg a Facebook alkalmazás 2.0-s verziójának a harmadik, remélhetőleg immár utolsó bétaváltozata.

A kliensbe új funkciók is kerültek, így a program most már működik WLAN-kapcsolaton keresztül is, valamint lehet vele posztokat és hozzászólásokat is törölni, ami nagyon jól jöhet egy részegen áttivornyázott éjszaka után, ha éppen nincs a kezünk ügyében egy PC. Sajnos a bétaváltozat továbbra is csak a Beta Zone tagoknak érhető el, de remélhetőleg most már nem variál sokat a RIM, és mindenki számára hozzáférhetővé teszi az alkalmazást.

Kinek ne tűnt volna fel legalább egyszer, vagy akár rendszeresen, hogy a mobiltelefonja akkumulátora a megszokottnál gyorsabban, vagy éppen lassabban merül le? Az akkumulátorok kisülését sok tényező befolyásolhatja, de szerencsére vannak olyan alkalmazások, melyekkel pontosan nyomon követhető a folyamat.

Mint például az S4BB boszorkánykonyhájában készülő BatteryWatch, mely az akkumulátor aktuális töltöttségén és állapotán kívül folyamatosan jegyzi és grafikusan ábrázolja a telep töltöttségi állapotát, melyet havi, heti és napi bontásban is megtekinthetünk.

Az app használata pofonegyszerű, ráadásul a program ingyenes is, szóval mindenképpen érdemes telepítenie annak, aki kíváncsi rá, milyen tempóban merül a telefon akkumulátora. A BatteryWatch letölthető az App World PC-s linkről, vagy az alábbi QR-kód beszkennelésével.

A RIM az utóbbi időszakban láthatóan komoly kampányerőforrást csoportosított a BlackBerry Messenger és a platform népszerűsítésére, a világ különböző tájairól származó embereken, hírességeken keresztül.

A legújabb ilyen promóvideó (BBM Hero, vagyis hős) egy thai ukulele-együttes (aki nem tudná, az ukulele lényegében egy négyhúros mini gitár) szempontjából tárja elénk a BlackBerryk világát.

A több mint két és fél perces szpotban minden eddiginél súlyosabb kijelentések is elhangoznak, mint pl. "A számomra a BBM egyike az öt alapvető létszükségletnek a ruhák, a kaja, az otthon és a gyógyszerek mellett"...

...És a tagnak felesége is van!

Címkék: hero ukulele bbm

Május elején a BGR kikotyogta, hogy valamikor ősszel érkezhet meg a PlayBook ráncfelvarrt, nagyobb változata, amit vagy PlayBook 2-nek hívnak majd, vagy nem, mindenesetre már az N4BB is szivárogtatott ki részleteket az új tabletről, melyek "biztos forrásból" jutottak a bloghoz.

Ezek szerint az új generációs PlayBook határozottan 10 hüvelykes kijelzővel rendelkezik majd, fekete mellett fehér színben is forgalomba kerül, keskenyebb lesz a kávája, lesz benne SIM-foglalat is, de csak 4G-s rendszereket támogat majd (ami azért érdekes, mert az amerikai T-Mobile-nál a HSPA+ is 4G-nek számít, holott köze nincs hozzá).

Csupa olyan fejlesztési lépcső, ami tök nyilvánvalónak tűnik, ha bárki tegnap megkérdezett volna minket, milyen lesz a PlayBook 2, alighanem ezeket soroltuk volna mi is fel. Ja és persze lesz benne natív e-mail kliens is, meg BES-csatlakozási lehetőség. Valószínű az is, hogy a PlayBook 2 még nagyobb identitászavarban fog szenvedni, mint az első PlayBook, vagyis a RIM-nek nem lesz könnyű dolga a pozicionálást tekintve, mint ahogy nincs könnyű dolga az első PlayBookkal sem.

További részletek mindenesetre egyelőre nincsenek, ha lesz valami új infó, feltétlenül megosztjuk veletek.

Via N4BB.

Figyelem, megváltozott az e-mail címünk! Mostantól az info@berryblog.hu címre küldhetitek a posztjavaslatokat, ötleteket, kritikákat, vagy bármit, ami eszetekbe jut, és van valami köze a BlackBerrykhez. Ne kíméljetek minket!

Címkék: 2 playbook
süti beállítások módosítása