Kedves Olvasó, BlackBerry-tulaj, érdeklődő!

Ezúttal rendhagyó módon nem a BlackBerryk világából, hanem a BerryBlog életéből osztunk meg veletek egy-két fontosabb momentumot, egyben mindenekelőtt szeretnénk megköszönni mindenkinek az eddigi támogatást és érdeklődést.

Amikor a blog tavaly decemberben elindult, nem számítottunk arra, hogy rövid időn belül népszerűvé válhat a manapság divatos mobilos tematikájú szakblogok közt, ettől függetlenül mostanra többszörösen bebizonyosodott, hogy a BerryBlognak igenis helye van ebben a szcénában.

Ez a hét több szempontból is mérföldkő a blog életében: eddig soha, egyetlen héten nem olvastak minket ennyien, mint most, ráadásul a Facebook-közösségünk minimális promócióval két hónappal az indulást követően 300 fősre duzzadt. Az olvasók mind a blogon, mind a közösségi oldalon aktívak, érdeklődnek és beszélgetnek egymással a BlackBerrykról, okostelefonokról - ezzel tulajdonképpen részben el is értük a célunkat.

Terveink szerint azonban ez még csak a kezdet, a napi hírek mellett hosszabb lélegzetvételű cikkekkel, bemutatókkal is igyekszünk megjelenni, emellett hamarosan várhatóan külsőleg is megújulunk, új dizájnt kap a blog.

Egyébként ez volt a BerryBlog századik bejegyzése, köszönjük, hogy elolvastad, olvass minket máskor is!

Most pedig megyek, és ennek örömére megajándékozom magam egy Torch-csal...

Bár a gyártósorok a hírek szerint már üzemelnek, vagy legalábbis nagyon hamar üzembe állhatnak, egyelőre még nincs véglegesítve a PlayBook rendszerszoftvere, illetve a felhasználói felület, legalábbis erre utal egyebek mellett, hogy egy tegnapi, fejlesztőknek tartott San Francisco-i rendezvényen mutatták csak meg először, hogy a PlayBook hogyan működik majd portré üzemmódban (és tényleg, ha jobban belegondolunk, az eddigi demókon csak tájképmódban használták az eszközt). Wow, éppen ideje volt!

Az Engadget beszámolója szerint emellett a RIM teamjét erősítő, nemrég felvásárolt UI-fejlesztőcsapat, a TAT (the astonishing tribe) jelenleg is gőzerővel dolgozik azon, hogy a PlayBook kezelőfelületének gesztusvezérlése pontosan hogyan is működjön. Mint tudjuk, a RIM tabletjének egyik fontos megkülönböztető jegye lesz, hogy a 7 hüvelykes kijelzőt körülölelő keret is érintésérzékeny lesz, vagyis ha a felhasználó ezen a felületen matat, azzal befolyásolhatja az eszköz működését.

Az okostelefon-felhasználók számára nem lehet eleget hangsúlyozni, hogy a készüléken tárolt személyes adatokról időről-időre nem árt biztonsági másolatot készíteni. A telefon ugyanis tönkremehet, ellophatják, megeheti egy krokodil, meg még ki tudja miféle szörnyűségek történhetnek kedvenc kommunikációs eszközünkkel. A gyártók ezért többnyire különféle eszközöket adnak a kezünkbe a tartalom lokális vagy hálózati mentésére, hozzájuk csatlakoznak olykor külső fejlesztők megoldásai, mint például a Funambol.

A BlackBerry-felhasználók számára az adatmentés soha nem volt különösebben bonyolult procedúra: a Desktop Software alkalmazás a szinkronizálás mellett backup-funkciót is kínál, illetve a BIS-en keresztül automatikusan lehet szinkronizálni például Gmail címlistát, vagy Google Calendar időpontokat, valamint Exchange-adatokat. Ettől függetlenül a Funambol hasznos kiegészítő lehet azok számára, akik nem akarják rendszeresen a PC-jükre kötni a telefont, és/vagy nem tudják a gyári platformon keresztül menteni a készülékadatokat.

A webes felülettel is rendelkező Funambol BlackBerrykhez is kínál kliensprogramot, melynek segítségével egyszerűen menthetők a főbb készülékadatok (névjegyzék, naptár, feladatok, jegyzetek, képek) a szerverre, akár manuálisan, akár időzítve, push üzemmódban is (vagyis bármilyen változást végrehajtunk bárhol, azonnal szinkronizál a program). Hasonló funkciókat tud az Apple fizetős MobileMe-je, igaz e-mail egyelőre cím nem jár a szolgáltatáshoz, és a tárterület is mindössze 50 MB-ra korlátozódik.

A Funambol kliens legfrissebb, 9.0.1-es verziója ingyenesen letölthető az App Worldből.

A BlackBerry platform nem egy kifejezetten játékra termett okostelefon-rendszer, ezt nagyjából jól látni a játékok felhozatalából, valamint általában az App World struktúrájából. A RIM okostelefonjaira készült játékok többnyire inkább a logikai, vagy a puzzle kategóriába tartoznak, esetleg a reflexeket vagy a kézügyességet teszik próbára minimálgrafika mellett.

Ma minden mobilos játék ősatyját, a Snake-et szeretnénk a figyelmetekbe ajánlani, mely természetesen létezik BlackBerrykre is. A program, mely a '90-es évek végén a Nokia-felhasználók körében úgy terjesztette az ízületi gyulladást, mint valami világjárvány, egyszerű mégis nagyszerű, mi több ma is éppúgy el lehet ütni vele az időt, mint egy évtizede.

A RIM platformjára több Snake-átirat is készült, a legnépszerűbb mind közül a Smart Apps műhelyéből került ki. A csapat kígyós játékának két nappal ezelőtt jelent meg a legfrissebb, 6.0-s verziója, mely a tekintélyes verziószám ellenére továbbra is egyszerű, mint a faék, viszont ingyenes és bármelyik BlackBerryvel kompatibilis (OS 4.3-tól felfelé).

A Snake letölthető az App Worldről.

A RIM alkalmazás-piactere az utóbbi időben egy számunkra nagyon lényeges pozitív változást élt meg: január közepén a magyarok előtt is megnyílt az App World, pár hete fizetős és ingyenes alkalmazásokat egyaránt elérhetünk a felületről. Ezt az újdonságot ugyan még mindig nem jelentették be hivatalosan, az App World körüli történések ugyanakkor ezzel még nem értek véget.

Tegnap megjelent ugyanis a telefonos kliens legújabb, 2.1-es verziója, ami néhány hasznos és kevésbé hasznos újdonságot hozott a program működésébe (a launch érdekessége egyébként, hogy gyakorlatilag egybeesett a PC-s Android Market nyitásával). Így az új kiadás többek közt támogatja az alkalmazásokon belüli fizetést (in-app payment), a főoldali ajánló elméletileg mostantól a szolgáltatónktól és a tartózkodási helyünktől függően kínál fel számunkra alkalmazásokat, valamint hosszabb idő (20 perc) után jelentkeztet ki minket a rendszer, ha egyszer beléptünk a BlackBerry ID-nkkel.

A BlackBerry App World alkalmazás letöltéséhez tapasztalataink szerint sajnos továbbra is trükközni kell, a http://www.blackberry.com/appworld link ugyanis egy olyan letöltési oldalra visz, ami megtagadja az elérést nem támogatott készülékre és régióra hivatkozva (egy T-Mobile-os BlackBerry 9700-zal próbáltuk). A frissítés, vagy az új verzió telepítése ezért a PC-s böngészőn keresztül, az App World Storefront beüzemelésével és a telefon számítógépre kötésével végezhető el.

Ha az innen indított szinkronizáció nem vezet eredményre, érdemes törölni az App World alkalmazást, majd újra megnyitni az oldalt a böngészőben (miközben a telefon csatlakoztatva van a PC-hez), ekkor biztosan fel fogja ajánlani a rendszer a letöltést.

Nem győzzük kapkodni a fejünket a PlayBookkal kapcsolatos elemzői előrejelzések és spekulációk kapcsán: előbb aggályok az akkumulátoros üzemidővel kapcsolatban, később rekordeladást prognosztizáló, optimista jóslatok, most meg itt egy újabb elemzői vélemény, ami egyenesen azt állítja, hogy halva született a RIM tabletje (ezt mondjuk már más is mondta, amikor általában véve a kijelzők méretéről, illetve ezzel összefüggésben a 7 hüvelykes TFT-vel felszerelt tabletek használhatóságról volt szó).

A Wedge Partners egyik elemzője, Brian Blair szerint a koncepció már alapjaiban bukta, hiszen a PlayBook, vagy legalábbis az első változatok - ahogy az jó ideje közismert a szakmában - nem lesznek képesek önállóan használni a RIM robusztus üzenetkezelő rendszerét, ergo nem lesz sem a BlackBerryknél megszokottt legendás push e-mail, sem naptárszinkronizálás, sem BlackBerry Messenger az eszközön.

süti beállítások módosítása