A BlackBerryk mellé csomagolt, illetve a különböző típusokhoz utólag beszerezhető bőrtokok közös jó tulajdonsága, hogy a védelem mellett újabb extra funkciók elérését teszik lehetővé. Mindez a gyári bőrtokokba elhelyezett mágnesnek köszönhető, ami alapján a telefon képes érzékelni, ha a tokba helyezték, és ennek megfelelően különböző műveleteket elvégezni. Ezek közül lássuk most a legfontosabbakat!

Profilbeállítások

A BlackBerryk a modern mobiltelefonoktól elvárt módon a legkülönfélébb módokon képesek jelezni, ha új üzenet, vagy bejövő hívás érkezik, vagy bármilyen más, a felhasználó figyelmét igénylő történés van. Az aktív tokban lévő BlackBerry - ha úgy állítjuk be - azonos profilbeállítások mellett is másként viselkedhet a tokban, mint amikor kivesszük a tokból.

holster_profil.jpg

Így például beállítható, hogy a telefon csak a tokban rezegjen, illetve adjon hangjelzést - vagy éppen fordítva, csak akkor, ha kiveszik a tokjából. Hasznos opció például egy csendes irodában, ahol nem kell külön profilbeállításokkal vacakolni, a telefon máris néma üzemmódba vált, miután kikerül a tokból.

Bár nem tartozik szorosan ide, de nem utolsósorban érdemes megemlíteni, hogy a telefon kijelzője azonnal kikapcsol a tokba helyezéssel, ezzel némi energia is spórolható a tok rendszeres használatával.

Híváskezelés

A hívásfelvételnél, és a hívás bontásánál is hasznát lehet venni a toknak, az erre szolgáló menüpontban beállítva a BlackBerry anélkül válaszol a bejövő hívásra, hogy meg kéne nyomni bármilyen gombot: elé helyette csak a tokból kivenni. A hívás bontásánál ugyanez megy fordítva, vagyis ha a telefon visszakerül a tokba, a rádiós modul bontja az összeköttetést.

holster_call.jpg

Ez mondjuk szerintünk nem feltétlenül nyerő opció, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy minden bejövő hívást fel szeretnénk venni anélkül, hogy tudnánk, ki a hívó vél. Hívásbontásra ettől függetlenül akár használhatjuk a tokot is.

Jelszózár

Végül, de nem utolsósorban egy hasznos biztonsági funkcióról is muszáj megemlékezni, ez az automatikus jelszózár bekapcsolás a tokba helyezéskor. A biztonsági beállítások jelszóbeállítások panelje alatt rejtőző funkció magáért beszél: ha a telefont a toka helyezik, a beállított időlimittől függetlenül aktiválódik a jelszózár.

holster_password.jpg

Ez a rendszer a jogos tulajdonos számára egy komoly biztonsági mentsvár, hiszen ha a készüléket a tokban tartja, és véletlenül elhagyja, vagy ellopják tőle, nagyjából zéró esély van rá a megtaláló vagy a tolvaj a telefonon tárolt adatokhoz hozzáférhessen. 

Az automatikus jelszózár azonban abból a szempontból kényelmetlenné teheti a telefon használatát, hogy minél többet kapjuk elő a készüléket a zsebünkből (ez egy BlackBerry esetében ugyebár elég komoly veszély), annál többször kell begépelni a jelszavunkat. 


Ha kedvet kaptál a bőrtok használatához, és nincs még ilyen kiegészítőd, nézz be a BerryBoltba, ahol megtalálod a BlackBerrydhez és hozzád legjobban illő példányt!

A Telenor Magyarország alig egy hete forgalmazza a Bold 9900-at, a cég a három szolgáltató közül utolsóként lépett piacra a csúcskategóriás készülékkel, most mégis elsőként, sőt, európai viszonylatban is elsők közt, a többi telenor-országgal együtt ad ki rendszerfrissítést a készülékhez.

telenor_logo.jpg

A RIM letöltési oldalán a napokban megjelent a Telenor Magyarország aloldalán a 7.0.0.2406-os csomag, ami egyben a jelenleg elérhető legfrissebb build a 9900-hoz, és eddig hivatalosan csak egy-két szolgáltatónál validálták. A telenoros Bold 9900 tulajdonosoknak mindenképpen kötelező letöltés, a gyárilag telepített .1465-ös csomagot legalábbis erősen ajánlott cserélni.

Bold 9900 OS 7.0.0.2406  letöltési link.

Az idei év finoman fogalmazva nem a Research in Motion éve volt. Késve érkeztek az újabb, OS7-es BlackBerryk, pocsékul teljesített és teljesen félrement a PlayBook, a részvényárfolyam zuhant, a befektetők őrjöngtek. Tegnap a RIM közzétette a november 26-án zárult 2012-es harmadik pénzügyi negyedévének üzleti eredményeit, amit vélhetően újabb őrjöngés követ majd.

Mert hát lássuk be, mi sem lennénk boldogok, ha egy olyan cégben lenne a pénzünk, aminek minden létező pénzügyi mutatója romlott az adott időszakban: csökkent az árbevétel, a profit, illetve a karácsony sem lesz túl ütős az előrejelzések szerint. Emellett azért csak elfogyott 14 millió BlackBerry, meg 150 ezer PlayBook (ez mondjuk nem nagy büszkeség), az szolgáltatásra előfizetők száma pedig 75 millióra nőtt, ami azért egész szép teljesítmény egy állítólag döglött brandtől.

Az üzleti eredmények bejelentésén túl történt azért más is tegnap, ami arra utal, hogy a RIM-nek, és vezetőinek nem lesz könnyebb évük 2012-ben, mint most volt. Az első és legfontosabb hír a közzétételt követő konferenciahíváson hangzott el, ezek szerint az első BlackBerry 10-es készülékek csak 2012 vége felé érkeznek, állítólag azért, mert a telefonokba egy olyan, új generációs vezérlőchip kerül, amit az év közepén tud csak elkezdeni szállítani a gyártó.

A befektetők, sőt a RIM egyes alkalmazottai idén már többször tálcán követelték a két társelnök-vezérigazgató, Mike Lazaridis és Jim Balsillie fejét, vagy legalábbis a vezérigazgatói és elnöki pozíciók szétválasztását sürgették. Na ez most nem történt meg, a két nagyfőnök azonban jelképes gesztussal lemondott teljes évi fizetéséről, pontosabban csak 1 dollárt kértnek a munkájukért. Szegények, azért reméljük valahogy kiheverik.

Mindenesetre sem nekik, sem a cégüknek nem lesz könnyű jövőre sem. 

Komoly verziófrissítéssel jelentkezett ma a Bellshare Gmbh. a BlackBerryk üzenetkezelő rendszerét remekül kiegészítő alkalmazásához, a BeBuzzhoz. A v4.x-ről 5.x-re avanzsált program számos újdonságot kínál a meglévő és új felhasználóknak, emellett természetesen a szokásos hibajavítások is bekerültek a rendszerbe.

bebuzz5.jpg

Az 5.0.11-es verzió legnagyobb újdonsága, hogy mostantól nem csak a bejövő hívásoknál, hanem a BBM-üzeneteknél is beállítható külön, kontaktfüggő LED-riasztás, így ha életünk párja ránk pittyen chaten, könnyebben értesülünk róla, megelőzve a kínos magyarázkodást (miért nem válaszoltál azonnal?). Szintén a BBM-hez köthető új funkció a BBM toast támogatás, ez eddig jobbára csak e-maileknél és szöveges üzeneteknél működött, most már BlackBerry Messengeren is kapunk betekintőt az üzenetbe.

Végül de nem utolsósorban újdonság az e-mailek text-to-speech funkciója, így a program felolvassa nekünk a beérkező üzeneteket (vagy legalábbis annak bizonyos részleteit), ha éppen nem tudjuk kézbe venni a telefonunkat, mert vezetünk, és nagyon el nem ítélhető módon nem akarunk az út széli fára felcsavarodni.

A BeBuzz új verziója letölthető az App World storefrontból, vagy az alábbi QR-kód beszkennelésével. Aki megvette a korábbi verziót, december végéig 1,5 euróért (ez ma kicsit kevesebb, mint 480 forint) frissíthet, az új vásárlóknak 6 euróba kerül az alkalmazás.

Először is mindenkinek szeretnénk gratulálni, aki részt vett a BerryBlog december 1-től 15-ig tartó karácsonyi, születésnapi játékában! Tényleg tök jó volt, hogy ennyien fantáziát láttatok ebben a kezdeményezésben, reméljük minél többen kedvet kaptatok a BBM-használathoz és esetleg új ismeretségek is köttettek a játék révén.

Az elmúlt két hetet mi is nagyon élveztük, voltak érdekességek, így szavaztak belföldről, külföldről, volt, aki udvarolni akart nekünk, volt aki ránk adott le szavazatot (ezúton is köszönjük), és voltak jó sokan, akik nem értették a játékszabályokat, vagy nem volt türelmük elolvasni, és bár felvették a BerryBlogot a listájukra, végül nem szavaztak. Ki tudja, ha ők is szavaztak volna, a végeredmény is más lenne most. Az izgalmakról egyébként csak annyit, hogy a nyertesre gyakorlatilag az utolsó percben érkezett be egy ajánlás, ha az nem jön, holtversenyünk lett volna.

Elképesztő.


A BerryBlog "Küldj egy BlackBerryt karácsonyra!" című játékának eredménye:

 

Harmadik helyezett a 27B***0A PIN tulajdonosa, 30 ajánlással

Nyereménye egy BlackBerry 9300, a Telenor Magyarország jóvoltából.

 

Második helyezett a 278***89 PIN tulajdonosa, 53 ajánlással.

Nyereménye egy BlackBerry 9780, a Vodafone Magyarország felajánlása révén.

 

A BerryBlog karácsonyi játékának első helyezettje a 22A***84 PIN tulajdonosa, 54 ajánlással

A fődíj egy BlackBerry 9900 a Magyar Telekom felajánlásával.

 

Külön gratulálunk mindhárom nyertesünknek, velük BBM-en vesszük fel a kapcsolatot a nap folyamán. A PIN-eket adatvédelmi okokból takartuk ki részlegesen, de ennyi információból vélhetően így is magára ismer majd mindenki.

Köszönet illeti a játék támogatóit a lebonyolításban nyújtott segítségért és az ajándékok felajánlásáért, nélkülük a BerryBlog első születésnapi-karácsonyi játéka nem jöhetett volna létre ebben a formában.

Köszönjük, és gratulálunk!

A tegnapi nap egyik bombahíre, legalábbis számunkra, hogy a GPS platformok piacának egyik legnagyobb szereplőjének számító TeleNav bejelentette: a jövő év elején elérhetővé teszi HTML5-alapú navigációra is képes térképszoftverét. 

Mindez azt jelenti, hogy az eddigi bevett gyakorlatnak, miszerint az efféle alkalmazási területekhez mindenképpen saját szoftvert kell használni, egyszer s mindenkorra lőttek. Nem véletlenül emlegetik manapság egyre többen, hogy a HTML5 a jövő (webes) szoftverplatformja - a TeleNav navigációs platformjához sem kell semmit sem telepíteni egy HTML5-képes böngészőn kívül, az meg ott van mindegyik BlackBerryn OS6-tól felfelé, nem beszélve a PlayBookról, melynél a fejlesztői platformok közt kiemelt helyen szerepel a webes programozási nyelv.

A TeleNav térképszoftvere fejlesztői és gyártói szemmel nézve is óriási potenciállal bír, hiszen elméletileg minden GPS-képes, HTML5-kompatibilis böngészővel ellátott eszközön működik, nem kell külön optimalizálni, illetve az alkalmazás-piacterekben validáltatni a programot. 

De mindebben nem a keresztplatformos megvalósítás lesz a legjobb, hanem a tény, hogy a TeleNav térképszoftvere mind a fejlesztők, mind a végfelhasználók számára ingyenesen elérhető lesz. Ez a BlackBerry-tulajok számára úgy gondoljuk, különösen jó hír, hiszen ezzel a platformmal eddig meglehetősen mostohán bántak a térképszoftvereket fejlesztő cégek. Happy times!

süti beállítások módosítása