A héten egyrészt sikerült jól lebetegednem, úgyhogy bőven volt időm ágynak dőlve nyomogatni a PlayBookomat, másrészt tegnap délután végre lefrissítettem a 9900-at a legújabb, 7.1.0.190-es szoftverre, ami végre-valahára tartalmazza a mobil hotspot üzemmódot, azt a funkciót, melyet más platformokon kis túlzással már évek óta lehet használni.

hotspot1.jpg

A funkció használata nem különösebben bonyolult, ha az ember bekapcsolja, a telefonja tulajdonképpen egy hordozható routerré avanzsál, vagyis a közvetlen közelben lévő Wi-Fi eszközökkel rá lehet csatlakozni. Ez egyébként legfeljebb öt eszközt jelent, tehát egy kisebb konferenciatermet, vagy osztálytermet nem lehet kiszolgálni egyetlen BlackBerryvel.

A hotspot bekapcsolásához SSID-t és titkosítási kulcsot kell társítani a mobil hotspothoz, előbbit automatikusan generálja a rendszer, méghozzá alapesetben minden bekapcsolás után újra, utóbbit a felhasználónak kell bepötyögni. A hotspot 802.11bg szabványokkal kompatibilis, a titkosítás a kommersz rendszereknél előforduló legdurvább WEP2 szabványra épül.

hotspot2.jpg

A mobil hotspot funkció ezen kívül rendelkezik néhány hasznos, kézenfekvő lehetőséggel, így van integrált forgalomfigyelés, be lehet állítani, hogy mennyi idő múlva kapcsoljon ki automatikusan a hotspot, ha nincs csatlakozó kliens, végül pedig meg lehet szabni, hogy az addig csatlakozott telefonok, tabletek, számítógépek vagy más, Wi-Fi hálózatot használó eszközökön túl ne engedjen be mást a rendszer (egyfajta korlátozott MAC-szűrés).

Egyelőre nincs róla infó, hogy a 7.1-es rendszerszoftver végleges verziója mikor kerülhet be a honi szolgáltatókhoz, aki azonban kellő bátorságot érez magában egy kiszivárgott rendszerfrissítés telepítéséhez, tegyen próbát a 7.1.0.190-es verzióval, elég stabilnak tűnik minden funkcióját tekintve, és a mobil hotspot mellett többek közt tartalmazz a device analyzer nevű diagnosztikai alkalmazást.

De erről majd egy későbbi posztban értekezünk inkább, most jöhet az újabb adag hársfatea (pfejj).

Címkék: hotspot mobile 9900
süti beállítások módosítása