A tegnapi RIM-bejelentések kétségtelenül egyik legérdekesebb aspektusa volt, hogy a kanadaiak bejelentették, két újabb Curve modellben szoftverfrissítéssel megjelenik egy új funkció, az FM-rádió. Vagyis a rádió összes hardveres komponense benne volt az összes 9360-ban és 9380-ban (ez a két érintett típus), de a kezdeti, OS7-es kiadással érkező gyári szoftverrel nem volt aktiválva a rendszer.

curve_radio.jpg

Ennek az okát mondjuk eleve nem nagyon értjük, feltételezhetően nem olyan bonyolult leprogramozni egy FM-rádió receiver szoftvert, bár lehet, hogy volt éppen jobb dolguk a RIM fejlesztőmérnökeinek, és felesleges összeesküvés-elméleteket keresni egy ilyen ügy kapcsán. Egyébként nyilván az sem véletlen, hogy a 9900-ból, a 9810-ből és a 9860-ból hiányzik a rádió (bár az sem kizárt, hogy ezekben is benne van, vagy ki tudja, miket fog még aktiválni a RIM szoftveresen), az olcsóbb modellek ugyanis olyan régiókban kerülnek forgalomba, ahol az FM-rádióhallgatás máig óriási divatnak számít - vagy nincs lehetőség folyamatos zenestreamingre.

Az új funkció beiktatása másfelől ismét felhívja a figyelmet egy elég komoly problémára, nevezetesen a szoftverfrissítések ütemezésére, hiszen lássuk be, önszántából egyik magyarországi szolgáltató sem rohan hanyatt-homlok mindent hátrahagyva, hogy a BlackBerrykhez kiadott új (egyébként lokalizációs szempontból sokszor ordító hiányosságokat tartalmazó) szoftverfrissítéseket validálja.

Szóval végeredményben nagyon kíváncsiak leszünk, mikor érkeznek meg az FM-rádióba életet lehelő rendszerfrissítések a hazai szolgáltatók letöltési oldalaira, mindenesetre a 9380-nal kevéssé kell foglalkozni, lévén sehol sem kapható, a 9360-at viszont mindhárom szolgáltató árulja már. 

süti beállítások módosítása