A mobiltelefonok segítségével, rövid hatótávolságú rádióhullámokon keresztül végzett fizetési és azonosítási tranzakciók az előttünk álló év egyik meghatározó technológiai trendje lesz, így különösen jó hír, hogy az adatbiztonság terén mindig is jól teljesítő BlackBerryk ezen a területen sem szégyenkezhetnek. Még októberben írtunk róla, hogy a BlackBerry 9900 és a 9360 a világon elsőként kapták meg a MasterCard kártyatársaság PayPass megfelelőségét, így egy speciális SIM-kártyával (már ha hozzá lehetne jutni ilyenhez) elvileg minden PayPass-elfogadóhelyen lehetne fizetni, akár itthon is.

A MasterCardhoz most csatlakozott a másik nagy kártyatársaság, a Visa is, pontosabban a Visa Europe, mely bejelentette, hogy a Bold 9900 és 9790, továbbá a Curve 9360 és 9380 is megkapta a Visa payWave certifikációt a cégtől -- a SIM-kártyát használó mobilok körében elsők közt. A BlackBerryk mellett két másik telefon, az NFC-chippel ellátott Samsung Galaxy S II, valamint az LG Optimus Net NFC kapta meg ezt a megfelelőséget.

Mindez azt jelenti, hogy jelenleg a legnagyobb választékban egyértelműen a BlackBerryk képesek a mobiltelefonos fizetés elektronikus lebonyolítására, más kérdés, hogy a bankok és a mobilszolgáltatók látszólag azért nem olyan felkészültek még a rendszer rajtjára. Magyarországon a magyar mobil tárca egyesület próbálja megalkotni a de facto rendszert a mobilos NFC-s fizetésre, egyelőre kevés kézzelfogható eredménnyel. Persze azért még nagyon az év elején járunk, sok minden fog itt történni 2012-ben, de egy biztos: aki ma NFC-s BlackBerryt vesz, jó eséllyel tudja majd bankkártya helyett használni bizonyos fizetőhelyeken a telefonját.

süti beállítások módosítása