Hallani mindenféle érdekességeket mostanában a felkapaszkodni szándékozó RIM idei terveiről, többek közt a CES kapcsán hangzottak el sokat mondó nyilatkozatok, vagy egy-egy kérdésre odavetett félmondatok, melyek mind azt sejtetik, hogy az idei év - a szupertelefon(ok) éve - szuperizgalmas lesz. Az általában jól értesült N4BB most névtelen forrásaira hivatkozva összeszedte, mire számíthat a nagyérdemű idén a kanadaiaktól - az alábbi listát persze nem árt ezúttal is erős fenntartásokkal kezelni.

Kezdjük a legnyilvánvalóbbal, ami tulajdonképpen nem is pletyka, és nem kell különösebben nagy jóstehetség ahhoz, hogy valaki kijelentse: februárban megjelenik a PlayBook új, 2.0-s operációs rendszere natív PIM-támogatással, meg kissé átszabott felülettel, új funkciókkal. A tablettörténelem alighanem eddigi legnagyobb, és legjelentősebb szoftverfrissítéséről beszélünk, kár, hogy mostanáig kellett rá várni. 

blackberry-crystal-ball.jpgKét hónappal később, áprilisban a RIM állítólag új, 7 hüvelykes képátlójú tablettel rukkol majd elő, ez lesz a 3G-s PlayBook, ami LTE-hálózatokkal nem, legfeljebb HSPA+ hálózatokkal lesz majd kompatibilis. Ezzel is régi adósságát törleszti a gyártó, tulajdonképpen eddig semmi korszakalkotót nem láttuk 2012-ben.

Szintén áprilisban érkezik a Mobile Fusion, ami már egy érdekesebb kezdeményezés, de legalábbis más mobilgyártó nem nagyon csinált eddig olyan adminisztrációs felületet, mellyel különböző gyártók más-más platformhoz tartozó okostelefonjai menedzselhetők távolról. 

A nyáron jön valami PlayBook Admin Service nevű holmi, amiről egyelőre semmi érdemlegeset nem tudni, de biztos jól el fognak vele játszani a vállalati rendszergazdák, mert hogy a nevéből eredően ez is valami céges menedzsment funkció lesz.

A nyár végén, illetve az ősz elején, várhatóan szeptemberben jön a - tádáám! - első BlackBerry 10-re épülő okostelefonja a RIM-nek, ami most már egyre biztosabb, hogy egy full touch megoldás lesz, miután a Milant állítólag már korábban kidobták, persze az is lehet, hogy csak újratervezik az egészet, mert a dizájnereknek már a tervezőasztalon görcsbe állt tőle a kezük.

Aztán állítólag idén még az utolsó hónapban beköszönt egy új PlayBook, 10 hüvelykes kijelzővel és LTE-modemmel, mely némi szoftveres tuninggal és kellően erős hardverrel talán felveheti majd a versenyt az iPaddel is, bár aligha ezt a feladatot szánja neki a RIM.

Végül idén jön két új Curve is, de ezek kifejezetten olcsó, belépőszintű készülékek lesznek, a fejlődő piacok számára - az egyik állítólag nem is tud majd 3G-s hálózatokhoz csatlakozni. 

Mindent összevetve az idei esztendő egyelőre inkább a PlayBookról szól, mint új BlackBerrykről, legalábbis ami az eddig nyilvánosságra került pletykákat illeti. Legalább két új tablet jelenhet meg idén, bár ez volt a terv 2011-re is az első PlayBook megjelenését követően, aztán valahogy mégsem lett belőle semmi. Persze most tényleg nagyjából mindenki az OS 10-en dolgozik, aki csak él és mozog, de ne feledjük, hogy ugyanaz a platform fogja meghajtani a PlayBookokat és a BlackBerryket, szóval aki a tabletet fejleszti, az egyszerre a telefonokat is fejleszti.

A következő nagy event, ahol bármilyen komoly bejelentés várható, idén májusban lesz, a BlackBerry World-ön talán már bemutatkozik az első OS 10-es BlackBerry is, de az is lehet, hogy erre időzíti a RIM az új, modemet is tartalmazó tablet megjelenését. 

Addig azért még fogunk beszélni a témáról...

Via N4BB.

süti beállítások módosítása