Mivel még mindig csak 2012-et írunk, ezért a fenti cím nem egy kiborgra utal, hanem a RIM egyik új Curve modelljére. Mivel néhány hónapja használo már ezt a modellt, egy Torch majd egy Bold kínos elvesztését követően, most összesűrítve leírom a tapasztalatomat, csak a lényegre koncentrálva.

Képességeit tekintve a Curve 9360 annyit tud, mint egy korábbi generációs Bold 9700, sőt, még többet. Az OS7-tel karöltve az esetek többségében elég gyors, és többnyire jól állja a kemény használatot, már ami sok app párhuzamos futtatását illeti. A nem hivatalos OS7.1 frissítéssel megjelenő hotspot funkció nekem már igencsak jól jött. Apró szépséghiba, hogy jópár app még nem támogatja hivatalosan, ezért nem lehet letölteni rá. A fejlesztők általában úgy válaszolnak, dolgoznak rajta, ami annyit jelent, hogy majd valamikor egyszer talán lesznek szívesek eljutni oda, hogy megcsinálják ezt is.

A készülék váza nem éri el egy Bold minőségét. A billentyűzet kemény, de ez szerintem egyáltalán nem zavaró. A hátlap viszont túl puha műanyag, ami karcolódik mint a rossebb, és az ezüstszínű műanyag szegély illesztése is elég ócska. Szóval sérülékeny a készülék, de ezek nem zavaró szempontok.

A végére hagytam viszont a 9360 ordas hibáját. Ez pedig az akkumulátoros idő. Nem tudta megváltoztatni semmi azt a véleményemet, hogy a RIM mérnökei egyszerűen rossz balanszot találtak, túl nagy kompromisszumot kötöttek az akkumulátor terén, és feleslegesen vékony és könnyű telefont alkottak. Senkit nem zavart volna néhány gramm plusz, vagy néhány milliméter extra vastagság.

Nem arról van szó, hogy kicsit rosszabb az akkuidő, mint ami ideális volna (egy hosszú nap áthidalása), hanem arról van szó, hogy nagyjából fele annak, mint ami elvárható. Akármit csinálok a beállításokkal, telepítettem energiakímélő appot, az akkuidő nálam tipikusan 8 óra körül szór. Nem, nem 8 óra folyamatos használat, 8 óra vegyes. Ez azt jelenti tipikusan, hogy mire hazaérek munkából, lemerül a készülék, ergo ha még mennék este valahova, nem volna telefonom. Ilyen már előfordult, hogy gyorsan rá kellett töltenem, de mire hazaértem mozi után, megint hulla volt.

Akármit csinálok, ha használom, 12 óránál nem nagyon bír többet. Mit lehet tenni? Nos, fel kell adni az elveket meg nagy igényeket. Ha intenzív online életet élünk, sok levelünk jön, facebookozunk, foursquare, streaming zene, ilyesmi, és nem tudunk napközben tölteni, akkor a 9360 - sajnos azt kell hogy mondjam - nem éppen ideális választás.

Megmondom, én mit teszek, hogy megpróbáljam a legtöbbet kihozni:

- 3G kikapcsolva: tudni kell azt, hogy a 3G rádió, ha aktív, a legnagyobb fogyasztó egy telefonnban. Csak akkor kapcsolom be a 3G-t, ha kell. Valójában sokkal ritkábban érzem szükségét, mint számítottam, csak letöltéskor, vagy wifi hotspot módban. A legtöbb appnak, mobil böngészéshez megfelelő a 2G is.

- Legagresszívebb energiatakarékoskodási mód: nincs egyetlen központi kapcoló erre, de lehet állítani a kijelző fényerejét, ami még minimumra állítva is túlságosan erős. Lehet állítani, inaktivitást követően hány másodperc után kapcsolja ki a kijelzőt, ami nálam 2 másodperc. Lehet telepíteni "okos" programokat, amelyek kikapcsolják teljesen a rádiót, ha nagyon rossz a térerő, hogy a telefon ne erőlködjön, ahogyan a wifit is, ha nem "ismerős" helyen járunk.

- Ne futtassunk a háttérben felesleges appokat, amelyek online kommunikálnak a tudtunk nélkül.

- Ahol lehet, wifire váltunk: a wifi egy nagyságrenddel kevesebb energiát követel meg a telefontól, mint a mobilhálózat elérése, ennek oka a sokkal kisebb távolságban és a nagyobb sebességben rejlik. Ennek automatizálásában segítenek az okosító appok is, amelyek automatikusan bekapcsolják a wifit és felcsatlakoznak ismerős helyeken az ismerős hotspotokra.

- USB kábel mindig legyen nálunk: ha valahol van lehetőségünk tölteni a telefont, tegyük. Nálam szinte mindig van notebook, így onnan mindig tudok áramot lopni a blackberrymbe, ha szükséges.

De a megoldás nem lehet más, mintohgy a RIM-es csávóknak piacra kéne dobniuk egy új akkumulátortípust, amely több kakaót ad. A hátlap alatt még van több milliméternyi hely, vagyis lenne hely kicsit nagyobb, erősebb cellákkal szerelt akksinak. Valószínűnek tartom, hogy vannak gyártók, amelyek nagyobb teljesítménysűrűségű telepeket is tudnak gyártani ekkora méretben. Minden extra kapacitás aranyat érne. Ha ezt megoldanák, egy szavam sem volna a QNX-es készülékek érkezéséig.

süti beállítások módosítása