A tegnapi nap egyszeri, piros betűs ünnepként lesz feljegyezve a PlayBook-tulajok naptárába, az már biztos: az eredetileg tervezett időpontban - nem mellékesen nagyjából tíz hónappal a termék rajtja után - megjelent az első, nagy rendszerfrissítés (angolul ezt major release-nek hívják) a tablethez. Hurrá-hurrá, de vajon mindenki számára egyértelmű, mit jelent ez, és mivel jár a frissítés, valamint milyen újdonságokat hoz? Biztos hogy nem, ezért született a jelen blogpost, vagyis a PlayBook OS 2.0 for dummies.

Oké, figyelmeztetett a tablet, hogy van elérhető új frissítés, de mi lesz a rajta lévő dolgaimmal, videókkal, meg appokkal? Azok is frissítve lesznek? Vagy törlődni fognak?

Nem, a rendszerfrissítés csak a fő rendszerkörnyezetet érinti, vagyis az általad letöltött és telepített alkalmazások, illetve médiafájlok nem változnak. Fontos azonban, hogy ahhoz, hogy az OS 2.0-val problémamentesen működjön, bizonyos appokat frissíteni kell. Ehhez keresd fel az App Worldöt!

Most nézem csak, több száz megabájt a frissítés! Ez nagyon durva, korábban ennek csak a töredékét töltötte le a PlayBook, amikor frissíteni kellett.

Ez egy átfogó szoftverfrissítés, ezért kell olyan nagy mennyiségű adatot letöltenie a rendszernek. Nem árt, ha közben töltőre rakod a PlayBookot, és olyan helyen vagy, ahol jó a Wi-Fi ellátottság, elég gyors a kapcsolat, különben sokáig tart majd a folyamat.

Na jó, de ha minden rendben megy, mégis mire számítsak, mennyi ideig kell nélkülözni a tabletet?

Az internetkapcsolat sebességétől függően nagyjából fél órát, egy órát vesz igénybe a frissítés.

Rendben lement a telepítés, de most teljesen más a menü, hová lettek a kategórianézetek?

A PlayBook OS 2.0 menüfelépítése megváltozott, de továbbra is a régi elrendezést követi, legalábbis részben. A kategórianézetek eltűntek, de az ikonokat még mindig az alulról felfelé mutató gesztussal, vagy a kijelző jobb oldalán lévő nyíllal tudod előhívni. Az alsó ikonokat most nem tudod oldalra lapozni, viszont cserébe minden oldalnézetben ott vannak, ezt hívják docknak, és ide érdemes rakni azokat a programindító ikonokat (böngésző, levelezés, névjegyzék stb.), amiket a leggyakrabban használsz.

Újdonság, hogy mostantól az ikonok egymásra "pakolásával" létrehozhatsz mappákat is (kvázi ez helyettesíti a kategórianézetet). Ehhez hosszan kell érinteni az ikont, majd átmozgatni egy másik ikonra (ilyenkor a rendszer megkérdezi, hogy akarod hívni a mappát).

Szuper, most már álmomból is felkelve kezelem a PlayBookot az új OS-sel, inkább arról beszélj, milyen programok újultak meg, mik az újdonságok!

Szinte minden alkalmazás új lett a PlayBook OS 2.0-val, vagy teljesen lecserélődött, vagy új funkciókkal gazdagodott. A legfontosabb, hogy bekerült a rendszerbe három sokat hiányolt app, a natív e-mail kezelő rendszer, a naptárkliens és a névjegyzék. Ezek teljes kohéziót alkotva igen robusztus és sokoldalú üzenetkezelő, szervező és kapcsolatrendszerező megoldást nyújtanak. A rendszer úgy lett összegyúrva, hogy egyik alkalmazásból át tudsz hivatkozni a másikba, egyszerre látod a FaceBook- és Twitter-üzeneteket, meg az e-maileket, akárcsak egy BlackBerryn, és mindenre egyszerűen, egy felület alól válaszolhatsz. Új lett a video-chat is, ami szintén egybe lett gyúrva a fenti rendszerrel.

A korábban is meglévő alkalmazások közül megújult a webböngésző, az App World kliens, a Documents to Go irodai alkalmazás, a Facebook app, a PDF-olvasó és még sorolhatnánk. Új funkció a Print to Go, mellyel a PC-dről a PlayBookra kvázi "rányomtathatsz" bármilyen dokumentumot. Ehhez a számítógépre kell telepíteni egy nyomtatóillesztőt (a letöltési linket a program adja meg az első használatkor), melynek segítségével a kiválasztott dokumentum az interneten keresztül továbbítható a hozzárendelt PlayBookra. Olyan, mintha e-mailben küldenéd el, csak ez sokkal frankóbb.

Szintén gyökeresen megújult a BlackBerry Bridge, mely immár jóval több feladatot képes ellátni elődjénél. Ezek közül elsőként érdemes kiemelni a legeslegcoolabb funkciót, a távirányítót, mellyel a PlayBook a Bluetooth-rádió hatósugarán belül távirányítható. Emellett gyakorlatilag minden képi és webes tartalmat továbbíthatsz a PlayBookodra a BlackBerryről, vagyis átküldhetsz a tabletre fotót, vagy akár egy e-mailt, vagy linket is megnyithatsz, ha nagyobb kijelzőn szeretnéd megnézni a szöveget, vagy a weboldalt.

Úgy hallottam, hogy az új operációs rendszerrel már androidos alkalmazásokat is futtathatok. De nem látom ennek sehol sem a jelét. Átvertek?

Az androidos alkalmazásokat éppúgy az App Worldből töltheted le, mint a natív appokat, tehát nincs külön piactér, vagy Android Market a PlayBookon erre a célra. Valójában a legtöbb esetben észre sem fogod venni, hogy androidos appot futtatsz. Az app World választéka ezekben a napokban több száz, a következő hetekben pedig várhatóan több ezer új címmel egészül ki, ezek mind androidos appok eredetileg, melyeket pár óra munkával PlayBook-kompatibilissé alakított a fejlesztő.

Dióhéjban nagyjából ennyit kell tudni a PlayBook OS 2.0-ról, persze majd még foglalkozunk a témával a következő napokban-hetekben bőven, de addig is ennyi kezdetnek alighanem elég lesz. Ha maradt még benned kérdés a frissítés kapcsán, ne habozz jelezni nekünk, bármelyik elérhetőségünkön!

Jó tabletezést!

Címkék: faq os 2 playbook
süti beállítások módosítása