Az NFC, vagyis Near Field Communication hype idén minden bizonnyal a tetőfokra hág majd, egyre-másra jönnek majd a mobilos fizetési- és egyéb kártyás megoldások, amihez persze elengedhetetlen az NFC-képes okostelefon. Szerencsére ilyenekből jó néhány a piacon van már, ha csak a BlackBerry-flottát nézzük, itt a 9900, a 9790, a 9360 és a 9380 (ezekből itthon a szolgáltatók csak a 9900-at és a 9360-at árulják).

A spanyol Telefonica és a RIM által közösen készített videó nagyon szemléletesen mutatja meg számunkra, hogy miről fog szólni az NFC a következő években: képzeljünk el egy virtuális kártyatartót a telefonon, amibe különböző kártyákat pakolhatunk, éppúgy, mint egy hagyományos tárcába. Belépőkártya, klubkártya, vagy bankkártya - bármit rakhatunk ebbe a tárcába, a tranzakciónál pedig elég kiválasztani, hogy a sok virtuális plasztik közül éppen melyiket kívánjuk használni.

Mielőtt valaki könnyelműen legyintene, ezek már részben itthon is működő rendszerek, a Magyar Telekomnál például több alkalmazott is a BlackBerryjét használja belépéshez a mágneskártyája helyett, vagy éppen arra, hogy fizessen vele a kantinban - persze az "igazi" fizetésre még kicsit várni kell, hiszen ehhez a bankoknak is hozzá kell tenniük némi fejlesztést, de elvben már erre is megvan a lehetőség. 

Aki pedig a biztonság miatt aggódna: ha egy tárcát elhagysz, minden benne lévő kártyát egyenként le kell tiltatnod. Ha elhagyod a mobilod, elég letiltani a SIM-et, ezután mindegyik virtuális kártya használhatatlanná válik. Szerinted melyik módszer biztonságosabb?