Történt, hogy Alec Saunders, a RIM fejlesztői kapcsolatokért felelős alelnöke a húsvéti ünnepeket követően az androidos alkalmazáspiacot egy pöcegödörhöz hasonlította. Kemény szavak ezek így az ünnepek után, ilyen böszmeséget is csak egy kanadai tud elkövetni, meg egyébként is mi jogon ekézi a konkurenciát Saunders, inkább intézné el, hogy legyen végre Instagram BlackBerrykre.

Nem véletlen tehát, hogy az eset tegnap meglehetősen nagy port kavart nem csak az Android-tábor berkein belül, hanem a médiában is. Saunders így kénytelen volt megmagyarázni, hogy teccikérteni nem úgy gondoltam. A történet persze úgy hiteles, hogy leírjuk, mit mondott (írt Twitteren) a RIM vezetője: "...nem akarunk mégegy, az androidos alkalmazáspiachoz hasonló pöcegödröt". De mire ez a bűzös hasonlat?

A pöcegödörröl egyrészt tudvalevő, hogy tele van szarral. Nincs ezen mit szépíteni, az Android Market Google Play Store is tele van szarral, Saunders a BlackBerry Developer Blogon közölt posztjában azonban mégsem erről ír. Az egész pöcegödör-sztori onnan indult ki ugyanis, hogy a RIM a következő PlayBook OS-től kezdve bezárja azt a kaput, hogy a tablet tulajdonosai kvázi kerülőúton telepíthessenek alkalmazásokat a kütyüre (ezt hívja az angol sideloadnak).

A PlayBookok esetében eddig minimális utánajárással bárki megtehette, hogy a fejlesztői módba kapcsolt eszközre megfelelően preparált (androidos) appot telepítsen, származzon bármilyen forrásból. Namost a következő OS-ektől kezdve ennek a játéknak vége, egyszeri halandó csak az App Worldből telepíthet alkalmazásokat a PlayBookra, slussz-passz, vége a külső alkalmazás-piactereknek meg a warezolt appoknak.

Itt jön képbe megint a pöcegödör, a szar ugyanis nem feltétlenül a gagyi alkalmazásokat takarja - ebből van így is az App World-ben szép számmal -, hanem azokat az esetenként illegális forrásból származó, lopott, ad abszurdum preparált, kártékony kódokkal injektált szoftvereket, melyek ellenőrizetlenül juthatnak el a felhasználó eszközére. Ezzel nem csak magának a júzernek, hanem az app fejlesztőjének, valamint a piacteret üzemeltető cégnek is kárt okozva.

Saunders, illetve a RIM tehát nem akar túlzott teret engedni a szarnak, ami pláne most, az új platform rajtjához egyre közeledve tűnik meglehetősen bölcs döntésnek. Mindeközben a fejlesztőktől nem veszik el azt a lehetőséget, hogy az alkalmazásaikat előzetesen kipróbálhassák a PlayBookon, szóval a kiskapu megmarad azért, csak nehezebb lesz rajta beférni.

süti beállítások módosítása