Gondolom sokatok előtt nem titok, hogy a QNX-alapú PlayBook OS és a BlackBerry 10 az egyetlen olyan mobil ökoszisztéma a világon, mely androidos appok futtatását teszi lehetővé. Két operációs rendszert neveztem meg, mégis egyes számot használtam, nem véletlenül, a kettő gyakorlatilag egy és ugyanaz, de legalábbis a jövőben tökéletesen átjárható lesz.

Szóval az új, BlackBerry 10-es okostelefonok éppúgy futtathatnak majd portolt androidos alkalmazásokat, ahogy most a PlayBook teszi, egy csavar azonban mindenképpen lesz a dologban és ez állítólag már a PlayBook OS 2.1-nél is megjelenik valamikor a nyár elején: az operációs rendszer újabb verizója, illetve a BB 10 több Android App Player (ezen belül futnak az androidos szoftverek) párhuzamos futtatását teszi majd lehetővé.

Hogy ez pontosan mit jelent? Azt, hogy innentől kezdve nem csak az App Playeren belül lehet az éppen futó androidos alkalmazások közt váltogatni, hanem éppúgy működik majd a multitasking, mint bármely más playbookos (vagy BB 10-es) app esetében. Lehet például gesztusokkal lapozgatni a futó appok közt és bizonyára a vadonat új flow felületbe is látványosan integrálódni fog az alkalmazásváltás.

Arról a nyilvánvaló előnyről már nem is beszélve, hogy egyetlen androidos alkalmazás sem tudja megfagyasztani a rendszert, vagy úgy általában nem tud kitörni a keretei közül. Bár ennek már semmi köze a multitaskinghoz, hiszen ennek mindenhol így kéne működnie, nem igaz?

süti beállítások módosítása