Oké, szeretném mindjárt az elején leszögezni, a leépítés nem jó dolog, leginkább persze annak, akit érint, szóval most nem egy vicces kis poszt következik a témában, egyfajta búfelejtőnek, sokkal inkább a folyamat hátteréről szeretnék beszélni. Lényeg, hogy múlt héten elterjedt a hír, hogy a RIM komoly, a teljes állomány mintegy 12 százalékos leépítésére készül, a részleteket pedig várhatóan a héten fogják bejelenteni. 

Szóval nem kétlem, hogy - már amennyiben a pletykák beigazolódnak - a lapátra tett emberek számára ez az egész nagy szívás lesz, mindenesetre azt látni kell, hogy egy olyan cégnél, ahol olyan jelentős változások zajlanak, mint a RIM, ez sajnos természetes jelenség. A vállalat elnök-vezérigazgatója, Thorsten Heins BlackBerry Worldön elhangzott nyilatkozataiból, illetve nyilvános szerepléseiből arra lehet következtetni, hogy a cég mindent a BlackBerry 10 OS-re rak fel, ami két dolgot jelent: aki nem ezen a projekten dolgozik minden erejét megfeszítve, az rövidesen felesleges ballaszttá válhat, másrészt pedig egy új, szoftver-fókuszú megközelítést.

Bármi is álljon a háttérben, annyi szinte biztosnak látszik, hogy jövőre a RIM jelenlegi több mint 16 ezer alkalmazottjából több ezer egészen más munkakörben lesz, mint most, néhány ezren pedig valószínűleg más cégnél kell majd folytassák. A cég jövőjével kapcsolatos talán legfontosabb kérdés, hogy a szoftvergyártás, illetve megoldásszállítás mellett megmarad-e az egyre kevesebb bevételt termelő hardvergyártó üzletág - amennyiben nem, az is több ezer munkavállalót érinthet.

Az viszont már korántsem olyan egyértelmű kérdés, hogy a cég számára a leépítések egyértelmű rosszat jelentenek-e, vagyis ez is csak a velejárója az átalakulási folyamatnak, és bármennyire is fájdalmas, egyszerűen meg kell lépni. Ahogy az sem egyértelműen rossz hír, hogy távozik egy több mint egy évtizede a cégnél dolgozó csúcsvezető (mint például Patrick Spence). Persze biztos lesznek majd megint olyan újságcikkek, amik hangzatos címekkel ismét keresztet vetnek a RIM-re, de ne feledjétek, a leépítések önmagukban nem jelentenek mást, csak azt, hogy egy cég átsruktúrálja a humánerőforrást a hatékonyabb működés érdekében.

Címkék: leépítés rim
süti beállítások módosítása