Javában zajlik a BlackBerry Jam fejlesztői fejtágítás, mely a RIM soron következő, sokak által megváltónak tekintett operációs rendszerének, a BlackBerry 10-nek az eljövetelére készíti fel a fejlesztői közösséget. Eközben Alec Saunders, a társaság fejlesztői kapcsolatokért felelős alelnöke szépen végigturnézza az egész világot, hogy meggyőzze a kisebb-nagyobb, mobilos alkalmazásfejlesztésben dolgozó cégeket arról, hogy érdemes a BlackBerry 10-zel fogalkozni.

saunders.jpg

Alec legutóbb éppen a világ negyedik legnépesebb országában, Indonéziában járt, ami nem mellékesen manapság nagy BlackBerry-fellegvár, fejlesztői oldalon is. A létszámot tekintve a legtöbb alkalmazásfejlesztőt India és Kína után éppen Indonézia adja. Szóval Saunders Dzsakartában járva nyilatkozott a helyi népszabinak a cég terveiről, és bár sok újdonságot nem mondott, néhány érdekességet azért érdemes kiemelni az interjúból:

"Az App Store-ban lévő PlayBook alkalmazások közel harmada ma [átportolt] Android app. Egy fejlesztőnek nagyjából tíz percébe telik az androidos alkalmazását a BlackBerry alkalmazás-piacterén megjeleníteni."

"Minden, ami ma a PlayBook 2.0 OS-en fut, futni fog a BlackBerry 10-en is. A BlackBerry 10 okostelefonokon és tableteken egyaránt megjelenik majd, de nem fog futni a régi eszközökön. A BlackBerry 10 OS futtatásához kétmagos processzor és sokkal több memória kell, mint ami a mostani BlackBerrykben van."

"Nem foglalkozunk az iOS és az Android fenyegetésével. Az iOS-t öt éve tervezték, Steve Jobs egy médiafogyasztásra szánt eszköz evolúciójából csinálta az iPhone-t. A BlackBerry nem elsősorban médiafogyasztásra termett, másról szól."

"Az Androidnál meg az van, hogy ott az a több ezer telefon, ami a fejlesztők számára rémálommá teszi a munkát, egyszerűen lehetetlen mindegyikkel tesztelni egy alkalmazást. Másrészt meg ha az iOS egy ötéves felhasználói felület, akkor az Android ennek az ötéves felületnek a klónja."

"Mi más módon gondolunk az okostelefonokra, újra kommunikációs eszközt csinálunk belőlük, nem pedig valami olyasmit, ami csak mozizásra alkalmas."

"Sok mindent jobban kellett volna csinálnunk annak érdekében, hogy a PlayBook sikeresebb legyen, és ezeket a dolgokat most, a BlackBerry 10 esetében jobban is fogjuk csinálni."

Nem mondom, ebben a Saundersben aztán van önbizalom - egyébként éppen ezt tapasztaltam én is, amikor februárban ott voltam a DevCon Europe-on és beszéltem vele kicsit. A RIM felsővezetői végtelenül elhivatottak és biztosak a dolgukban, ami egy ilyen átmeneti helyzetben életmentő lehet. Nagy-nagy hajrá Alec!

süti beállítások módosítása