Tegnap a ZTE (aki nem ismerné őket, ez egy kínai cég, aki mindenfélét gyárt, okostelefonoktól kezdve bázisállomásokig bezárólag) bejelentette legújabb egychipes LTE-telefonját, a Grand X LTE-t. Most tekintsünk el attól, hogy a típusnév mennyire nevetséges és hogy nyúl más gyártóktól, meg attól, hogy a ZTE semmilyen szinten nem focizik egy ligában a BlackBerrykkel. De akkor mégis mit keres ez a hír a BerryBlogon?

A ZTE a Qualcomm processzorgyártó MSM8960 típusú, Krait kódnevű rendszerchipjét használja, ez egy kétmagos, 1,5 GHz-en ketyegő CPU-t, gyors grafikus processzort és egy LTE-modemet is tartalmazó, 28 nanométeres gyártástechnológiával készülő, magas fokon integrált rendszerchip. Még mindig nem világos, mi köze ennek a BlackBerrykhez, igaz?

snapdragons_s4.jpg
Snapdragon S4 processzorcsalád-fa

A Qualcomm gyártja történetesen a processzorokat az összes felsőkategóriás OS7-es BlackBerryhez és az eddigi hírek alapján ennek a cégnek a processzorai kerülnek a BB10-es újdonságokba is. Konkrétan az első változat, mely egyelőre London kódnéven ismert, minden valószínűség szerint ugyanazzal a processzorral érkezik majd, amit a ZTE a Grand X LTE-be is belepakol.

Tehát nagy biztonsággal kijelenthető, hogy az első BB10-es BlackBerry LTE-kompatibilis lesz (őszre már itthon is kiterjedtebb LTE-hálózatok lesznek, mint most, szóval ezt igenis ki lehet majd használni), emellett a rendszer számítási teljesítménye is nő majd, kisebb fogyasztás, vagyis hosszabb üzemidő mellett.

Külön jóság, és a fejlesztők számára nagy áldás, hogy az új BlackBerry és az új PlayBook processzorának órajele jó eséllyel egyforma lesz, ami persze nem jelent minden tekintetben egyforma teljesítményt (bár ez sem kizárt, ha ugyanazt a chipet használja a két készülék), de mindenesetre ez is megerősíti azt a korábban többször hangoztatott elképzelést, hogy szinte kivétel nélkül az összes BB10-es alkalmazás fog futni a PlayBookon és vice versa.

süti beállítások módosítása