Tegnap elég sok helyen lejött a hír, hogy az angol Everything Everywhere mobilszolgáltató egyrészt nevet vált EE-re (fő az egyszerűség), másrészt azonnali hatállyal elindítja a szigetország első LTE-s, vagy ahogy ők nevezik, 4G-s hálózatát. A hír ismét kitűnő alkalmat biztosít arra, hogy csináljunk egy kis összehasonlítást a szolgáltatások műszaki színvonalát tekintve, másrészt meg csemegézzünk, pontosa milyen készülékekkel igyekszik elcsábítani az előfizetőket az Orange és a T-Mobile vegyesvállalat a konkurenciától. 

Kezdjük mindjárt ott, hogy az általánosan hangoztatott lózunggal ellentétben az LTE-nek semmi köze a 4G-hez, a Long Term Evolution szavakból összeálló rövidítés egy kétségtelenül gyors, félig-meddig új alapokra helyezett mobilhálózatot takar, elsősorban gyorsabb letöltési sebességgel meg válaszidőkkel. Szóval a lényeg, hogy egy ilyen hálózat gyorsabban jön az adat mint a legtöbb 3G-s hálózaton, de (még) nem észveszejtő módon nő a sebesség.

Namost, az EE-nél csak most indul ez a technológia, de a szolgáltató már most mobilnet-kánaánt jósol, ami az eddigi szolgáltatásminőséghez hasonlítva lehet hogy igaz is, de furcsa módon a hiper-szuper angol LTE még egyes kelet-európai mobilcégekhez sem ér fel műszaki színvonalban és sebességben.

Aki nem csukott szemmel, a civilizációtól elszigetelten élte le az év eddigi részét, az tudhatja például, hogy a magyar T-Mobile idén januárban indított LTE kereskedelmi hálózatot, ami ráadásul a független mérések szerint közel akkora, de inkább nagyobb sávszélességet biztosít, mint az EE hálózata. A hasonlóságot az okozza, hogy mindkét cég az 1800 MHz-es frekvenciasávban szolgáltat, ebből meg ennyit lehet kihozni, készpassz. Nem is ez a legfontosabb, hanem az, hogy a magyar T-Mobile gyakorlatilag már egész Budapestet, meg a legtöbb megyeszékhelyt lefedte LTE-hálózattal, mire az angolok belekezdtek egyáltalán az építkezésbe. Nem mellékesen a Telenor is beindult nemrég, az elég korlátozottan elérhető Hipernet 84 szolgáltatással még gyorsabb sebességet biztosítva.

És hogy jön mindez a BerryBlog tematikájához? Az LTE-hálózatok egyik legnagyobb rákfenéje a nagyfokú kihasználatlanság, mely többnyire a szűk eszközválasztékból fakad, az EE azonban már most bejelentette, hogy egy rakás LTE-s készüléket piacra dob, márpedig ami náluk működik, annak itt is működnie kell majd. A cég több mobilt is sorol a Nokia és a HTC újdonságain át a Samsung Galaxy S III speciális változatáig bezárólag, BlackBerryt azonban - egyelőre - nem.

Az új, BB10-es BlackBerryk ugyanis minden valószínűség szerint képesek lesznek csatlakozni az LTE-hálózatokhoz, ami végeredményben gyors internetelérést szavatol, bár meggyőződésünk szerint 20-30 Mbps letöltési sávszélességet ma, és még jó sokáig egyetlen mobil sem tud kihasználni.

Az EE bejelentése egyelőre tehát arra jó lesz mindenképpen, hogy Amerika után egy kicsit Európára irányítsa a figyelmet, mi meg közben örüljünk annak, hogy az angolok most olyasvalaminek örülnek, ami kivételesen nálunk már sokkal előbb elérhető volt és egyre több felhasználó számára elérhető...

Aztán reméljük jönnek ide is hamar az LTE-s BlackBerryk és PlayBookok, hogy kicsit meghajtsák ez a szép új hálózatot.

süti beállítások módosítása