A BlackBerryk üzenetküldő gépezetek, állítom - és gondolom ezzel az itt jelen lévők zömében egyetértenek - nincs jobb céleszköz a mobilos szöveges üzenetek írására egy BlackBerrynél. A különféle chatprogramok segítségével végezhető hangívások kapcsán viszont van még mit bepótolnia a RIM-nek, illetve a BlackBerry OS-re fejlesztő cégeknek. Nincs Skype BlackBerryre, nincs VoIP-támogatás a Viberben és még sorolhatnánk. A BlackBerry 10 eljövetelével ez is megváltozhat, jön ugyanis a BBM-en keresztüli hanghívás!

bbmcallme.jpg

Azt csiripelik a madarak, hogy a RIM az exkluzív csevegőkliensét az új operációs rendszer megjelenésére felkészíti arra, hogy a chatelők ne csak írott szövegben, hanem szóban is tudjanak egymással kommunikálni. A kanadaiak egyelőre semmit nem tettek közzé az új BBM feature-listájából, mindenesetre nem lennénk meglepve, ha a hanghívás mellé videohívás is társulna.

Persze azért sok itt még a kérdőjel, így például szinte biztosak vagyunk benne, hogy a VoIP csak speciális szolgáltatáselőfizetéssel (a BIS utódja?) fog működni, és kérdéses, vajon a régi BlackBerryken működik-e majd ez a funkció (ezen komolyan meglepődnénk), illetve lesz-e olyan, kifelé irányuló hívási lehetőség, mint amilyent például a Skype tud (ezen is meglepődnénk).

Remélhetőleg ez a funkció a sok tucatnyi újítással egyetemben hozzájárul majd ahhoz, hogy a RIM visszaszerezzen komolyabb előfizetői tömegeket -- te egyébként használnál egy ilyen funkciót?

Frissítés: Lehet, hogy a BBM-hanghíváshoz nem is kell a BB10 megjelenéséig várni... ;)

Címkék: voip bbm
süti beállítások módosítása