Barack Obamát a hét elején ismét megválasztották az Amerikai Egyesült Államok elnökének, gondolom ezzel nem árulunk egy nagy titkot senkinek. A köztudomásúlag nagy BlackBerry-rajongó hírében álló régi-új elnök most négy évig tovább maradhat hivatalában, de mivel egy okostelefont általában nem négy évre választunk, hamarosan minden bizonnyal neki is cserélnie kell. De vajon mire?

obama_phone.jpg

Nem lennénk meglepve, ha mr. president újból bizalmat szavazna a BlackBerrynek, már csak azért is, mert nem engednek mást a kezébe adni a nemzetbiztonságiak. Kapóra jön szerencsére, hogy a BlackBerry 10 platform még a megjelenés előtt megkapta az amerikai Federal Information Processing Standard, vagyis a FIPS egyik legszigorúbb kritériumainak megfelelő certifikációt.

A FIPS 140-2 kriptográfiai certifikáció gyakorlatilag egyet jelent a feltörhetetlenséggel, így a BB10-es eszközöket -- persze megfelelő egyéb óvintézkedések mellett -- nyugodt szívvel ki lehet osztani a legmagasabb szintű kormányzati képviselőknek, intézményvezetőnek, vagy akár az ország első emberének is használatra. Ezt a tanúsítványt egyébként a BlackBerry 10 előtt már a PlayBook és számos korábbi BlackBerry operációs rendszer is megkapta, köszönhetően a teljesen zárt infrastruktúrának és a 256 bites AES titkosításnak, amit az adatforgalmat lebonyolító szerverek használnak.

Arra azért kíváncsi lennék, hogy Obama az L-szériás BlackBerrykből, vagy az N-szériás, QWERTY-s készülékekből választ majd magának. Ha valaki látja nála valamelyiket, feltétlenül szóljon!