Két külső helyszínről jelentkezik Ancsa: a tizedik Telenor Android Workshopról, ahol fejlesztésről, startupokról, alkalmazásokról lesz szó, illetve a Vodafone Smartstore-ban rendezett Nokia White Party rendezvényről. Interjúk, hírek, és egy kis tánc.

weboldalunk | videóink | írj nekünk!





Fényképezz mintha S3-ad lenne Ilyennek képzelik az új iPhone-t





WOW - iOS emulátor PlayBook-on Windows Phone 8 a.k.a. Apollo - tele vegyes érzelmekkel

A videót Polcz Péter készítette

A korábbi DevConokon, illetve a BlackBerry Worldön és a BlackBerry Jam konferenciákon Alec Saunders, a RIM fejlesztői kapcsolatokért felelős vezetőjének egyik kedvenc vesszőparipája volt, hogy a BlackBerry platformon milyen jól keresnek a fejlesztők. Akkor még csak a cég saját statisztikái alapján állította ezt Alec, most már viszont egy független elemzés is alátámasztja a szavait.

app_revenue.png

A Vision Mobile által készített tanulmány szerint a legnagyobb átlagos havi jövedelem egy vagy több app után BlackBerry platformon folyik be a fejlesztőknek, akik átlagosan 3853 dollárt keresnek havonta alkalmazásaikkal. Az Apple iOS platformján ugyanez a szám 3693 dollár, az Androidnál pedig 2735 dollár. Mindez két dolgot jelenthet: egyrészt BlackBerryre drágábbak az alkalmazások, mint más platformokra (bizonyos, keresztplatformos appoknál, mint pl. az Angry Birdsnél ez egyébként így is van), másrészt nagyobb is a vásárlóerő a BlackBerry-tulajok körében. Fontos, hogy ebben a statisztikában csupán az alkalmazások 95 százaléka foglaltatik benne, hiszen az igazi húzócímek nagyon eltorzíthatnák a számokat.

Ezzel együtt az is látszik, hogy a BlackBerry-fejlesztők picit több mint fele havonta 500 dollárt, vagy kevesebbet keres csak, míg Android és iOS platformokon jobb ez az arány (44 és 34 százalék), Windows Phone-on pedig rosszabb (67 százalék). A felmérést végző cég szerint számos Android-fejlesztő BlackBerryre is készít párhuzamosan alkalmazásokat, mivel ott sok esetben könnyen és egyszerűen lehet bevételhez jutni. A Vision Mobile minden bizonnyal az androidos appok könnyű PlayBookos portolására utalt ezzel, ami egy fejlesztő számára tényleg a jelenlegi legegyszerűbb módja az elérés növelésének.

Az biztos, hogy a RIM-nél a legtöbb szoftverfejlesztő mérnök végigdolgozza az egész nyarat megállás nélkül, a hardveres csapat viszont lehet, hogy idő előtt elengedheti magát, már ha lehet hinni az N4BB exkluzív információjának, miszerint az első BlackBerry 10-re épülő okostelefon gyakorlatilag már gyártásra kész állapotban van. Ha a RIM az év végére tervezi a piaci debütálást, ez egyébként lassan időszerű is lesz, most viszont úgy tűnik, hogy olyan jól állnak a dolgok, hogy az új generációs érintőkijelzős készülék mégis piacra kerülhet akár már szeptemberben.

heins_bb10.jpg

Az újdonságról egyelőre annyit lehet biztosan tudni, hogy érintőkijelzős lesz és valamikor augusztusban fogják bejelenteni, valamint nagy valószínűség szerint a Qualcomm Snapdragon S4-es processzora kerül bele, ahogy azt a héten megírtuk. Az N4BB szerint az első BlackBerry 10 okostelefon olyan színben lát majd napvilágot, ami a cég minden eddigi készülékétől megkülönbözteti majd az új modellt -- elképzelni sem tudjuk, mit választhatott a RIM, de szinte biztos, hogy a korábbi egyen fekete és fehér színek eltűnnek.

A fizikai billentyűzeteket kedvelő felhasználók számára kitűnő hír, hogy a QWERTY-s BlackBerry 10 okostelefon (egyelőre annyit tudni, hogy Nevada kódnéven fut majd) is gyakorlatilag kész, a termék sorozatgyártásra vár. Hogy ez a modell pontosan mikor fog megjelenni, arról egyelőre nincs az informátor puttonyában semmi konkrétum, de senki ne vegyen rá mérget, hogy ez a változat még idén a boltokba kerül.

A lényeg tehát, hogy a hardver gyártását állítólag akár holnap meg lehetne kezdeni, a nagyüzemi termelés megindításával az az egy bökkenő, hogy jelenleg még távolról sincs kész az az operációs rendszer, ami a telefonokra kerül majd. Az idő szorít, ha az idei premiert tartani akarja a cég, a BlackBerry 10 kódját 2-3 hónapon belül véglegesíteni kell, ha tényleg reális a szeptemberi megjelenés, akkor viszont a kulisszák mögött sokkal jobb a helyzet, mint amit a nagyvilágnak mutat a RIM.

Via N4BB.

Címkék: blackberry rim bb10

A PlayBook OS soron következő, 2.1-es verziója több hasznos újdonságot, újítást is hoz mind a felhasználók, mind pedig a platformra fejlesztők számára. Meg azok számára is, akik eredetileg egy másik platformra fejlesztettek, jelen esetben Androidra.

Arról már korábban írtunk, hogy az androidos alkalmazások futtatását lehetővé tevő Android App Player a 2.1-es PlayBook OS-től igazi PlayBookos multitasking-támogatást hoz majd, vagyis lényegében jobban kezeli majd az androidos alkalmazások párhuzamos futtatását a PlayBook, mint egy androidos tablet. A RIM fejlesztői blogján található múlt heti bejegyzésből az is kiderül, hogy az androidos alkalmazások által bonyolított vásárlási tranzakciókra is lehetőség lesz az App Worldön keresztül.

got5mins.jpg

De mire is jó ez az egész? Lehetséges, hogy találkoztatok már olyannal, hogy egy játékprogram extra pályáiért, vagy újabb funkcióiért külön fizetni kellett, vagy egy ingyenesen letöltött app teljes funkciós változatát az alkalmazáson belül indított tranzakcióval tudtátok megvásárolni.

Eddig az Adnroidról portolt alkalmazások esetében erre nem volt lehetőség, az új operációs rendszertől kezdődően viszont ez az opció is nyitva áll a fejlesztők előtt, ráadásul mindehhez elég a kódot minimális szinten változtatni.

Részleteket az Inside BlackBerry Developer Blogon találhattok. Kódolásra fel!

A New York-i BlackBerry 10 Jam World Tour állomásán ismét csepegtettek némi infót a készülő BlackBerry 10 kezelőfelületről, a Del Alpha eszközökön futó, egyelőre fejlesztők számára sem elérhető felhasználói interfészt több újságnak és blognak is megmutogatták. A lenti videókban ismét láthatjuk a flow effektust, vagyis az appok összekapcsolódásának folyamatát, a gondolatolvasó billentyűzetet és a nyitóképernyőt is.

Azért azt ismételten nem árt leszögezni, hogy ezek a demók egy pre-alfa állapotban lévő operációs rendszerrel készültek, vagyis egyáltalán nem biztos, hogy a végleges készülékek így fognak kinézni, sőt szinte biztos jobbak lesznek ennél, ami rendkívüli módon ígéretes év végi időszakot feltételez a RIM számára.

Side note, hogy a demókat mellesleg Gary Klassen, a BlackBerry Messenger atyja mutatja be. Remélhetőleg nemsokára többet is láthatunk abból, mit forralnak a RIM boszorkánykonyhájában idén őszre.

Via Engadget, N4BB.

Címkék: alfa rim bb10

Tegnap a ZTE (aki nem ismerné őket, ez egy kínai cég, aki mindenfélét gyárt, okostelefonoktól kezdve bázisállomásokig bezárólag) bejelentette legújabb egychipes LTE-telefonját, a Grand X LTE-t. Most tekintsünk el attól, hogy a típusnév mennyire nevetséges és hogy nyúl más gyártóktól, meg attól, hogy a ZTE semmilyen szinten nem focizik egy ligában a BlackBerrykkel. De akkor mégis mit keres ez a hír a BerryBlogon?

A ZTE a Qualcomm processzorgyártó MSM8960 típusú, Krait kódnevű rendszerchipjét használja, ez egy kétmagos, 1,5 GHz-en ketyegő CPU-t, gyors grafikus processzort és egy LTE-modemet is tartalmazó, 28 nanométeres gyártástechnológiával készülő, magas fokon integrált rendszerchip. Még mindig nem világos, mi köze ennek a BlackBerrykhez, igaz?

snapdragons_s4.jpg
Snapdragon S4 processzorcsalád-fa

A Qualcomm gyártja történetesen a processzorokat az összes felsőkategóriás OS7-es BlackBerryhez és az eddigi hírek alapján ennek a cégnek a processzorai kerülnek a BB10-es újdonságokba is. Konkrétan az első változat, mely egyelőre London kódnéven ismert, minden valószínűség szerint ugyanazzal a processzorral érkezik majd, amit a ZTE a Grand X LTE-be is belepakol.

Tehát nagy biztonsággal kijelenthető, hogy az első BB10-es BlackBerry LTE-kompatibilis lesz (őszre már itthon is kiterjedtebb LTE-hálózatok lesznek, mint most, szóval ezt igenis ki lehet majd használni), emellett a rendszer számítási teljesítménye is nő majd, kisebb fogyasztás, vagyis hosszabb üzemidő mellett.

Külön jóság, és a fejlesztők számára nagy áldás, hogy az új BlackBerry és az új PlayBook processzorának órajele jó eséllyel egyforma lesz, ami persze nem jelent minden tekintetben egyforma teljesítményt (bár ez sem kizárt, ha ugyanazt a chipet használja a két készülék), de mindenesetre ez is megerősíti azt a korábban többször hangoztatott elképzelést, hogy szinte kivétel nélkül az összes BB10-es alkalmazás fog futni a PlayBookon és vice versa.

süti beállítások módosítása