A héten kiszivárgott RIM terméktervben egyetlen új tablet szerepelt, a tavaly április óta kapható PlayBook felújított változata, kissé felturbózott képességekkel. A legfontosabb változás, hogy az új kütyü gyorsabb processzort kap, emellett lehet majd bele rakni SIM-kártyát is, vagyis nem csak a Wi-Fi hálózatokkal, meg a BlackBerry Bridge-dzsel, netán tetheringgel lehet rá internetet varázsolni.

Az új PlayBook (nem tudni még, pontosan mi lesz a neve, a PlayBook 2.0 találó lenne) képességei és paraméterei a következők:

 • Kijelző: 7 hüvelyk, kapacitív multitouch, 1024x600 pixeles felbontással
 • CPU: Texas Instruments OMAP 4460, 1,5 GHz-es órajel, két feldolgozóegység
 • Rendszermemória: 1 GB
 • Háttértár: 32 GB
 • WLAN: 802.11a/b/g/n
 • Bluetooth: 2.1+EDR
 • Modem: 42 Mbps DC-HSPA+, microSIM-foglalattal
 • Kamera: 3 Mpx elől, 5 Mpx hátul
 • Csatlakozók: microUSB, microHDMI, gyorstöltő-csatlakozó
 • Egyéb kommunikáció: NFC-rádió
 • Operációs rendszer: BlackBerry PlayBook OS 2.0
 • Méretek és tömeg: 130x194x10 mm, 425 g
 • Akkumulátor kapacitása: 4800mAh

Látható, hogy az új PlayBook pontosan akkora lesz és hajszálra úgy fog kinézni, mint az első, ebből a modellből azonban egyelőre nem lesz háromféle változat, a beépített háttértár mérete alapján skálázva. A gyorsabb processzornak megvannak az előnyei és hátrányai is egyaránt, egyrészt elképzelhető, hogy a tablet üzemidejére nem lesz túl jótékony hatással a változás, másrészt viszont ez idővel olyan alkalmazások megjelenését vonhatja maga után, melyek rosszabb élményt nyújtanak a régebbi PlayBookon, amiben egyszerűen nem lesz elég kraft a program futtatásához. 

Mondjuk ez van, ezzel jár a fejlődés, meg végre-valahára mobilnet kapcsolattal, ami talán a szolgáltatókat is arra ösztönzi majd, hogy forgalmazzák a PlayBookot, hiszen végre szolgáltatást is tudnak kínálni mellé, ez pedig egyértelmű érdeke az operátoroknak. Aztán itt az NFC is, az új PlayBook az első olyan tablet lehet a világon, amibe Neard Field Communications modult építenek.

Ha eddig a hiányosságok miatt nem vettél PlayBookot, ez meggyőzött téged?

Via BGR.

Címkék: playbook tablet

Végre egy grafikont is láthatunk arról, amit eddig is tudtunk, vagy tudni véltünk a RIM idei termékbevezetési és frissítési terveit illetően! A BGR jóvoltából bemutatjuk nektek a 2012-es üzleti év végére, valamint a csaknem teljes 2013-as üzleti évre vonatkozó terveket.

rim_2012_roadmap.jpg

Van itt minden, mint egy jó kupiban, 3G-s PlayBook májusra, egy új Porsche Design telefon a tavasz elejére, a már említett új Curve-ok, valamint ezek, és a már piacon lévő 9380 különböző színű változatai. Illetve van egy sokat mondó "Device" nevű cucc, új generációs OS-sel, Torch brand alá rendezve, valamikor október-november tájékán. 

Ez utóbbi azért fájó kicsit, mert legutóbb még úgy volt, hogy az első BlackBerry 10-es készülék szeptemberben, de legalábbis a harmadik negyedév végén jelenhet meg, az október márpedig meglehetősen a negyedik negyedévben van.

Via BGR.

Címkék: 2012 rim roadmap

Egyre több infó érkezik a RIM új, idén forgalomba kerülő készülékeiről, illetve tabletjeiről, a szokás szerint jól értesült Boy Genius Report jóvoltából. A blog most újabb részleteket tett közzé az újabb Curve-ökről, valamint a következő PlayBookról - ezek az újdonságok még idén megjelenhetnek a gyártónál, valamint a PlayBook végre a szolgáltatóknál is, hiszen lehet mellé szolgáltatás is árulni.

9320_specs.jpg

Ami a Curve 9230-at, illetve a 9220-at illeti, úgy tűnik, a RIM a belépőszint felé mozdul, ki tudja milyen indíttatásból.Mindenesetre a két újdonság a rendelkezésre álló képrészlet alapján nagyjából a 9790 vonalvezetését fogja követni, persze sokkal gyengébb hardverrel, és persze sokkal olcsóbban (bár árról egyelőre nincs szó). Tehát a híváskezelő gombok és a menügombok éppúgy kiemelkednek a burkolatból, mint a drágább Bold esetén. Plusz állítólag lesz dedikált BBM-gomb is, ezzel mintegy jelezve a célcsoportot is.

9220_specs.jpg

Az új Curve-ok a kijelző méretét tekintve nem, felbontását nézve azonban egyértelműen visszalépést jelentenek a 9360-hoz képest, a 2,44 hüvelykes panel (nem érintőkijelző!) felbontása mindössze 320x240 pixel lesz, a memória mindkét gépben 512 MB, különbséget egyedül a kamerában és a rádiós egységben vélünk felfedezni, a 9320 3G-s, a 9220 2G-s készülék lesz, ahogy ezt eddig is sejteni lehetett. Mindegyik telefonban lesz magnetométer, gyorsulásérzékelő, FM-rádió és Bluetooth.

curve9220_9320.jpg

Egyelőre ennyit tudni a RIM idei termékportfóliójáról, a csúcskészülékeknek még se híre- se hamva, erős a gyanúnk, hogy ezek viszont már az európai DevCon idején be lesznek jelentve. Bár a paramétereket elnézve biztosan nem lesz mindenkinek a szíve vágya ez a két készülék, ettől függetlenül szerintem nekünk kifejezetten jó hír, hogy a RIM lefelé is bővít, ezzel talán nagyobb sansza lesz a márkának arra, hogy Magyarországon is megerősítse magát a fiatalok körében. Persze, ha a szolgáltatók is úgy akarják, és ennek megfelelően árazzák be a telefonhoz járó internetszolgáltatást.

Via BGR.

Címkék: curve 9320 9220

Úgy látszik, a focisták uralmuk alá hajtották a BB-celeb rovatot, nemrég Wayne Rooney szerepelt nálunk egy röpke fotó erejéig, most pedig a nem kevésbé híres Lionel Messi van terítéken. Pontosabban amit eszik. Meg egy Bold 9900.

messi.jpg

Az argentin sztár, a Barcelona egyik oszlopos tagja tehát éppúgy BlackBerryvel nyomul, mint Rooney, vagy a Real Madrid sztárjátékosa, Christiano Ronaldo. De vajon mi lehet a tányérján? 

Címkék: celeb messi bb lionel

Elég régóta használom napi szinten a PlayBookot, elsősorban médiafogyasztásra és internetezésre. Egy ideig próbálgattam jegyzetelésre is befogni, de a virtuális billentyűzetbe még 7 hüvelykes méretben is beletört a bicskám. Szerencsére a tabletre elvileg mindenféle Bluetooth-szos klaviatúra ráköthető, csakhogy a RIM kínálatában nincs ilyen termék, valami béna távol-keleti cuccal meg mégsem lenne jó mutatkozni emberek előtt.

Ezt a problémát szerencsére hamarosan megoldja a RIM, érkezik a hivatalos fizikai billentyűzet a PlayBookhoz, mely éppúgy Bluetooth kapcsolatot használ, mint bármelyik hasonló társa, csak éppen ezt a kütyüt a tablethez méretezték, illetve a csomagban egy olyan tok is van, amivel könnyűszerrel együtt hordozható a PlayBookkal.

A legjobb, hogy a billentyűzeten multitouch vezérlésű touchpad is lesz, vagyis az egész cucc kifejezetten notebook (pardon, netbook) jelleget kap. A billentyűzet - melynek neve ha minden igaz BlackBerry Mini Keyboard lesz - saját akkumulátorról megy majd, ezt microUSB töltővel lehet tölteni, az akku pedig állítólag 30 napig bírja.

Instant get!

Via Berryreview.

Már nem kell sokat várni, konkrétan két hét múlva kezdődik a RIM első európai fejlesztői konferenciája, a DevCon Europe, melyet Amszterdamban, a könnyű drogok és a könnyű vérű nők városában tartanak. Egy ilyen konferencián természetesen nekünk is ott a helyünk, úgyhogy a RIM szívélyes meghívásával élve február 6-8-ig a holland fővárosba helyezzük át a székhelyünket, hogy tudósíthassunk nektek a konferenciáról.

bb10_devcon.jpg

Ami a tematikát illeti, elsősorban fejlesztőket érintő, a RIM-hez kötődő különböző platformokhoz kapcsolódó előadásokra lehet számítani, de minden bizonnyal hallani fogunk első kézből egy-két olyan újdonságról is, melyek a kanadai gyártó jövőjébe kínálnak némi betekintést. Így meggyőződésünk szerint jó kis OS10-es demók lesznek, és ki tudja, talán új termékeket is be tudunk Nektek mutatni a helyszínről. Vagy ha más nem, legalább készítünk pár fotót Thorsten Heins-ről, a RIM új CEO-járól.

Vigyázz, Amszterdam, megyünk!

Címkék: berryblog devcon