Összevetve a többi okostelefonnal, a BlackBerryk, a Torchot kivéve, kisebb kijelzővel rendelkeznek. Kis méretükhöz képest viszont felbontásuk, vagyis pixelsűrűségük kifejezetten jó. A Curve 9360, amelyet használok, például 480x360 pixelből épül fel mindössze két és fél hüvelyken. Ez azt jelenti, hogy 246 dpi (dot per inch) a sűrűség. Ez ugyan nem éri el a csúcskategóriájú mobilok sűrűségét, ahol 300 fölé is mehet a mutató, de összevetésképpen ha van egy 22 hüvelykes monitorod 1680x1050-es felbontással, az mindössze 90 dpi.... egy 14 hüvelykes notebook kijelző 1366-as panellel 112 dpi. A Bold 9900 ennél is durvább, 287 dpi.

Ahova ki akarok lyukadni, hogy az új BlackBerryk kijelzője tűéles képet ad, és rendkívül apró részleteket képes megjeleníteni. Többek közt ez lehetővé teszi, hogy kisebb betűméreteket is hibátlanul jelenítsen meg, vagyis minőségromlás, recésedés, homályosodás nélkül.

Éppen ezért nyugodtan játsszunk a telefonunk betűméretével és betűtípusával. Én a gyári 8-as betűtípust 7-es Arialre cseréltem a 9360-amon, így ugyanis több szöveges információt látok egy képernyőn, és sok helyen a navigálás is átláthatóbb, gyorsabb, különösen a kapcsolatok kezelésénél (ahol a mobilhálózatot, wifit, bluetooth-t kapcsolgatjuk). Ezzel most 5 teljes üzenetet látok a feedben a korábbi néggyel szemben. Ha 6-osra állítom, majdnem teljesen hat üzenetet, de ez már nekem kissé kényelmetlenül apró, a 7-es betűméret jobban bevált. Ez a változás sok helyen felbukkan, úgy látom, a BBM kliensben feltétlenül, de a Facebook és a Gtalk is részben átveszi.

A böngésző függetlenül dolgozik, de ott is a gyári 16-osról vegyük le nyugodtan 12-re, és máris nagyobb rálátásunk van a mobil weblapokra.

A készülék betűméretét az Options - Display - Screen Display menü alatt érhetjük el, míg a böngészőéhez indítsuk előbb el, majd a BB gombbal ott is megtaláljuk a beállítások menüpontot.

Még mindig PlayBook OS 2.0 a téma, ezúttal kicsit a megújult böngészőt szedjük elő, mely egészen példás HTML5-kompatibilitást nyújt, olyannyira, hogy még a windowsos PC-khez készült böngészők jelentős része sem tudja kezelni azokat az utasításokat, melyeket a PlayBook új böngészője már igen.

A fenti demóban a PlayBook OS 1 és az OS 2 böngészőjének összehasonlítását láthatjátok, illetve konkrétan azt, mennyit számít a hardveres gyorsítás támogatása. Ugyanarról a hardverről van szó a két esetben, a szoftver optimalizálásának köszönhetően azonban az új verzió láthatóan sokkal gyorsabban rendereli a HTML5 Canvas elem segítségével létrehozott objektumokat.

Ennek a fenti látványos demón kívül is van természetesen értelme: a webalapú alkalmazásoknak, azon belül is a HTML5-re épülő appoknak ma mindenki nagy jövőt jósol a RIM is erre a technológiára építi a WebWorks-környezetet, mely az egyetlen összekötő elem a régi, Java-alapú, és az új QNX-es platformok közt.

Aki játszadozni akar a PlayBookján a videóban is látható HTML5 tesztekkel, a következő oldalakon teheti meg:

Aki a HTML5 képességeket pontszámok alapján értékelő eredményre kíváncsi, látogasson el a www.html5test.com oldalra.

Via BerryReview.

Természetesen a PlayBookra portolt androidos appokra vonatkozik a cím. És mindjárt le is lőjü a poént: az App Worldben, éppúgy, mint bármelyik másik PlayBook alkalmazás.

A PlayBook OS 2-vel egy új funkció is bekerült a RIM tabletjének a repertoárjába, ez pedig az androidos alkalmazások futtatásának lehetősége. Úgy gondoljuk, hogy ez mindenképpen egy jó és előremutató lehetőség, csak éppen a kanadaiak nem fordítottak elég figyelmet arra, hogy a rendszer lényegét a fejlesztőkön túl az egyszeri halandóknak is elmagyarázzák.

Így fordulhatott elő, hogy tele vannak a netes fórumok azzal a kérdéssel, hogy hogyan lehet androidos appot futtatni a PlayBookon, egyáltalán hol lehet hozzájutni ezekhez az alkalmazásokhoz (hozzánk is érkezett ilyen kérdés).

Az a helyzet, hogy a RIM tabletje önállóan továbbra is képtelen futtatni a Google mobil operációs rendszeréhez fejlesztett szoftvereket, azok ugyanis egészen más formátumban készülnek, mint amit a PlayBook kezelni tud. Át lehet azonban alakítani őket, ez a fejlesztőnek körülbelül 30 másodpercébe telik, majd az elkészült konverziót jóváhagyásra fel kell terjesztenie az App Worldbe.

Ha minden rendben megy, és a RIM szakemberei zöld utat adnak a programnak, rövidesen megjelenik az App World választékában, bizonyos esetekben úgy, hogy valójában semmi nem utal rá, hogy egy androidos alkalmazással van dolgunk. Mivel azonban a PlayBook és az androidos tabletek más felhasználói interakciókat feltételeznek (az Androidnál képernyőikonok vannak alul, a PlayBook meg a kijelzőkeret gesztusaival vezérelhető), ezért szükség van egy köztes programra, melyen keresztül az androidos alkalmazások futnak. Ezt hívják Android App Playernek, és a PlayBook OS 2.0 szerves része, de hiába is keresitek, nem fogjátok megtalálni - csak akkor indul ugyanis el, ha szükség van rá, akkor is csak a háttérben fut.

Az androidos alkalmazások futtatásának lehetősége tehát valójában úgy tesz hozzá sok-sok címet az App World választékához, hogy jó eséllyel soha nem fogod megtudni, hogy nem natív appot futtatsz.

Azért ha mindenáron hajt a kíváncsiság, csemegézz a következő link alatt található programokból, némelyik címe igen beszédes.

Miközben jó előre leszögezem, hogy az OS 2.0 -s rendszerfrissítés a legjobb dolog, ami a PlayBookkal történt az elmúlt időszakban, azért mint mindennek, ennek is van fonákoldala, hovatovább van még mit csiszolni az új OS-en. A teljesség igénye nélkül következzen azoknak a hiányosságoknak, vagy bugoknak a listája, amiket az elmúlt két napban fedeztünk fel, vagy fedeztek fel helyettünk mások.

  •  Inkonzisztens kinézetű natív appok/bridge appok.

Tök jó, hogy megjelent az új, natív e-mail kliens, és jól is néz ki, de többekben jogosan merül fel a kérdés, hogy vajon miért nem lehetett a Bridge e-mail klienst ugyanolyan kinézetűre gyúrni, mint a natív e-mail klienst? Vagy akár mindjárt integrálni a kettőt?

  •  E-mail kliens IMAP-kezelés/mappakezelés

Hiába tud POP3-at és IMAP-et a natív e-mail kliens, a valóságban a jelek szerint nem, vagy nem mindenkinél szinkronizálja a PlayBook megfelelően a szervertartalmat IMAP esetén, vagyis nem jelennek meg a könyvtárak, illetve a máshonnan elküldött e-mailek sem jelennek meg az elküldött mappában. A mappák ugyan Gmail alatt megvannak, de hiába böködjük az ikonokat, nem csinál semmit a rendszer.

  • Párbeszédmód hektikus működése a natív e-mail kliensben

A conversations, vagyis az üzenetek párbeszédbe rendezése a legjobb találmány a kerék óta, sajnos a PlayBook e-mail kliense néha nem tudja megfelelően összegereblyézni az üzeneteket. Szinén többnyire az IMAP-os fiókokkal fordul elő.

  • Névjegyzékben nincs lehetőség a vezetéknév-keresztnév cserére.

Jó, mondjuk belátom, a magyaron kívül elég kevés nyelv van a világon, mely a családnevet teszi előre, mindenesetre van akit zavar (például engem), ha a névjegyzékben mindenkinek a neve fordítva szerepel. Ha egy BlackBerryn meg lehet oldani a cserélgetést, igazán megoldhatnák itt is.

  • A kontaktok összeszinkronizálása több rendszerből

Ez megint névpara, és igazából nem is annyira a RIM, mintsem azoknak a felhasználóknak a hibája, akiknek a névjegyzéke egy kupleráj. Ha a nevek nem stimmelnek pontosan a Facebookon, Linkedinen meg az eredeti névjegyzékben, a PlayBook nem tud párosítani, ha meg manuálisan párosítjuk egy ember facebookos adatlapját a saját névjegyzékünkben szereplő névvel, akkor vicces variációkat szül a rendszer. Ha például az édesanyánk Szabó Lászlóné néven szerepel a Facebookon, a névjegyzékünkben viszont csak "Anya" van beírva, a kézi párosítás után Anya Lászlóné lesz szegény anyukánk neve.

  • A naptár nem kezel több Gmail-naptárt egyszerre

Ez sem annyira PlayBook-para, hiszen a BlackBerryn sem tudunk több naptárat összeszinkronizálni egy account alá, sőt emlékeim szerint ezt egy androidos telefonnal sem lehet megoldani (legalábbis nem mindegyikkel). Persze rétegigény, de nekem például jól jönne.

  • Nincs magyar prediktív bevitel

De legalább van magyar nyelvi támogatás, talán egyszer lesz prediktív bevitel, sőt, esetleg helyesírás-ellenőrző is. 

  • Egyik új natív kliens sem támogatja a portrémódot

Ez is inkább layout-para, sok vizet nem zavar, én például gyakorlatilag nem is használom a PlayBookot portréban. 


Nagyjából ezek, amiket mi gyűjtöttünk ki, de kíváncsiak vagyunk a véleményetekre, ti milyen hibákat találtatok eddig. Köszönjük mindenkinek az eddigi bugreportot!

Címkék: os 2 playbook

Így a nap végére még egy gyorshír a bétaállapotú alkalmazások háza tájáról: megjelent a BlackBerry Beta Zone-ban a Facebook app legújabb, 3.0-s verziójának első bétája. Azért mielőtt mindenki pezsgőt bontana, nem árt, ha emlékeztek rá, hogy a jelenlegi, 2.0-s verzió tesztelése elég sokáig húzódott, szóval simán elképzelhető, hogy ebből sem lesz egy darabig kész szoftver.

Ami az újdonságokat illeti, kiemelnénk a BBM Connect opciót, emellett jobb lett a felület és átláthatóbbak az értesítések és (hiba)üzenetek.

Akinek van Beta Zone elérése, és kedvet érez magában némi tesztelgetésre, máris ragadjon BlackBerryt, és töltse le a kliens 3.0-s verzióját!

Via N4BB.

Címkék: beta facebook zone

Tegnap igencsak felgyorsultak az események Vodafone-fronton, megírtuk, hogy komoly változások vannak/lesznek, amit vélhetően marketingkampánnyal is megtámogat a voda. Azt is írtuk, hogy az elsődleges célcsoportnak ezúttal a fiatalok számítanak az elsődleges célcsoportnak. Nos közben megkaparintottuk a kreatívot, mely nyomtatásban megjelenik majd, de elsőként a BerryBlogon láthatjátok. 

Kíváncsiak vagyunk a véleményetekre, szerintetek találni fog ezzel a reklámmal a Vodafone? Ti azonosulni tudtok vele?

Címkék: reklám vodafone bis
süti beállítások módosítása