Múlt héten beszámoltunk róla, hogy immár százezernél is több alkalmazás van a BlackBerry Worldben, a BlackBerry online piacterén, ahová napról-napra kerülnek fel újabb és újabb, érdekes címek, bár az is igaz, hogy van még mit behozni a nagymenőkhöz, elsősorban az iOS-hez és az Androidhoz képest. Ez utóbbinak egyébként sokat is köszönhet a BlackBerry, hiszen számos olyan alkalmazás található most is a BlackBerry Worldben, melyek eredetileg androidos appnak születtek.

Az androidról átportolt alkalmazások száma nagyjából 20-30 ezer közé tehető becslések szerint, vagyis a teljes alkalmazásállomány uszkve 20-30 százaléka eredetileg androidra készült, és pár hét, nap vagy akár órányi tesztelés és kódolás után fordították át úgy, hogy BB10-en is fusson. Sokan úgy vannak vele, hogy ezeknek az appoknak a nagy része semmire sem jó szemét, amit részben osztok is, bár pocsék alkalmazást natív kódban is lehet írni, erre számos példát lehet találni a BlackBerry World mellett más platformok alkalmazás-piacterein.

androidruntime.jpg

Az Androidos port, illetve az Android Runtime beépítése a rendszerbe mégis kifizetődővé vált a BlackBerry számára, ugyanis számos fejlesztőnek a figyelmét irányította az új platformra, egyben lehetőséget adva nekik, hogy minimális erőforrásokat bevetve megfuttassák alkalmazásukat a vadonatúj platformon. És ezen a ponton szerintem eléggé egyesélyessé válik az okostelefon-platfomrok versenyében jelenleg a harmadik helyért folyó küzdelem, melyet a BlackBerry és a Microsoft vív egymással, előbbi a BlackBerry 10-zel, utóbbi a Windows Phone-nal ringbe szállva.

A kanadaiak amennyire eleinte félvállról vették az egész alkalmazás-ökoszisztéma jelentőségét, ma annyira kiemelten kezelik a kérdést, a fejlesztők mindenkinél nagyobb támogatást kapnak, a rendszer nyitott és transzparens. fejlesztői eszközök egész tömkelegét kínálva. Az androidos átportolás pedig a maga nemében páratlan lehetőség mindenkinek, aki már jelen van a Google Play-ben arra, hogy elsőként jelenjen meg egy születőfélben lévő platformon.

Ez a törekvés olyannyira sikeresnek bizonyult, hogy aktívan közrejátszott végül abban, hogy mindössze néhány hónappal a megjelenés után már 100 ezer app érhető el BB10-re. És bár az androidos portok minősége máig megosztja a felhasználókat, azért szeretném jelezni, hogy nem csak szeméttel lehet köztük találkozni. Csak a legutóbbi, múlt heti felhozatalból emelnék ki két fontos appot, az egyik az eBay, a másik az Amazon Kindle -- mindkettő android-port, emellett úgy hírlik, hogy a Skype első BB10-es kiadása is ilyen lesz (bár elnézve a fejlesztés elhúzódását, az sem kizárt, hogy mindjárt natív kódú klienssel rukkolnak elő a fejlesztők).

Erről jut eszembe, jómagam is láttam már rá példát, amikor egy alkalmazás androidos változata egy csodálatos metamorfózison keresztül natív appá változott. Az egyik legnépszerűbb valutaváltó alkalmazás, az XE Currency például portolt appként kezdte a BB10-es pályafutását, ma pedig már natív kódú változat érhető el belőle a piactéren.

A BB10-es Android Runtime másfelől a kisebb, lokális fejlesztők, fejlesztőcsapatok számára is kitűnő lehetőség, hogy megjelenjenek a platformon, így például számos magyar fejlesztésű portolt alkalmazás van már fent a BlackBerry Worldben, igaz a nagy nevek (például az Index, vagy a Sanoma saját fejlesztésű mobilalkalmazásai) egyelőre teljesen hiányoznak. 

A BlackBerry számára tehát az Android a legnagyobb szövetséges a (platform)háborúban, a cég vezetői részéről pedig zseniális húzás volt ennek a szövetségnek a tető alá hozása. Úgyhogy éljen soká a zöld robot, éljen soká a BlackBerry!

Ha fejlesztő vagy, és kedved támadt a meglévő androidos alkalmazásodat átportolni BB10-re, itt megtalálsz hozzá minden segítséget.

süti beállítások módosítása